Александър Дамовски: Византийска и унизителна за Македония е играта на Ципрас около Преспанския договор

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: В хода на текущата гръцка кампания за разясняване ползите от ратифицирането на договора за името между Атина и Скопие, на интернет страницата на Министерство на външните работи на Гърция бяха публикувани отговори на няколко от най-често задаваните въпроси. Един от тях е: „Признаваме ли македонската нация и македонския език?“, т.е. Гърция признава ли ги и отговорът на Гърция е категорично „не“. Къде дойде часът на истината за Преспанския договор, ако мога да перифразирам така заявеното от министър-председателя Алексис Ципрас, къде дойде часът на истината: в Атина или в Скопие? Задавам въпроса на главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Как се коментират в Скопие изнесеното на страницата на Министерство на външните работи на Гърция, както и съпътстващия  коментар на премиера Ципрас?

Александър Дамовски: Болно е, разбира се, да се слушат такива думи. А от друга страна, Заев и Ципрас се представят като големи приятели, като  лидери на Балканите, номинирани дори за Нобелова награда за мир. Това, от което се страхуваха голяма част от анализаторите, е прагът, който може да премине един гръцки политик или един македонски политик. Бяха надминати всички негативни очаквания. Болно е това, че ние завършихме своята работа. От македонска страна не може повече нищо да бъде направено. Всички промени, които Македония трябваше да направи в конституцията си, са вече завършени. И сега на ход е Гърция. Въпросът не е само в това, че Ципрас и правителството му използват тези думи. За съжаление, това е реалността в разговорите с Гърция.

Водещ: Не сме ли свидетели на двойни игри за вътрешна и външна употреба? Защо гръцкият премиер поставя и своя колега Заев, и Македония в унизителна ситуация?

Александър Дамовски: Вижда се, че става дума за хитруване, да не кажем балканска игра на нашите политици, едно хитруване в Гърция –  през цялото време докато вървяха процесите в Македония говореха, те говореха, че договорът е много важен, но между другото и в Гърция, и в Македония картите не бяха свалени докрай. Гърците го правеха, за да може по-лесно да се приеме договорът в Македония, а сега, за да се приеме договорът и в Гърция се играе тази игра на финала, бих казал, на приемането на договора. Бих я нарекъл балканска византийска игра.

Водещ: Коварна.

Александър Дамовски: Да, много.

Водещ: Какви последици ще има тя за правителството и за господин Заев?

Александър Дамовски: Ако има извънредни парламентарни избори, това за него ще означава сигурно поражение. Иначе, ако социалдемократите в Македония не приемат, тоест управляващата партия в Македония ако не приеме предизвикателството на опозицията за извънредни парламентарни избори, това ще означава изкарване на мандата докрай. Може би ще претърпят загуба на президентските избори през април-май в Македония. Но това не е загуба на властта. Но ако социалдемократите изгубят президентските избори през април, това  може би ще доведе до още по-голям натиск от страна на опозицията, на обществеността за оставка на правителството и може да станем свидетели на два изборни цикъла в една година – и президентски, и извънредни парламентарни. Едните през пролетта, другите евентуално наесен. Това ще бъде скъпо и лошо за македонската икономика, за реформите и т.н., защото знаете, когато има избори, 3 месеца всичко спира, поне в нашата държава, и се чакат резултатите от изборите.

Водещ: Господин Дамовски, дали е възможно господин Заев и партията му да загубят президентските избори, при положение, че той би могъл да направи коалиция с албанските партии като намери предложена от тях консенсусна фигура?

Александър Дамовски: Консенсусната фигура за президент трябва да бъде подкрепена и от македонската политическа партия СДСМ, и от управляващата албанска партия ДСИ. Това предполага много голямо предимство при президентските избори, защото в този момент ВМРО-ДПМНЕ няма да може да изкара име, което ще получи поддръжка и от албанския политически лагер, било то от по-малките политически партии или да привлече независимите, неопределените албански гласове. Но това е трудно постижимо. Според опозицията няма да се достигнат необходимите 40% избирателна активност за президентските избори.

Водещ: При положение обаче, че има консенсусна фигура, как ще се отрази на нейния избор ставащите в Гърция събития и коварството, което получавате в с вече свалените карти?

Александър Дамовски: Разбира се, обществеността предполагаше, че ще има такива „скрити карти“ и от гръцка, и от македонска страна. Но очевидно за социалдемократите в този момент е много по-важно да останат на власт, да продължат да водят страната към членство в НАТО и ЕС, отколкото опазването на името, идентичността, националната гордост, някакво основно чувство за патриотизъм. Как това ще се развие по-нататък, какво ще означава може би сигурното членство на Македония в НАТО през следващата година, както се предвижда, до колко всичко това ще бъде голям плюс за социалдемократите, наистина е трудно да се предвиди в този момент, защото ударът, който беше направен и картите, които Гърция разиграва през последните няколко дни, са непреодолимо препятствие, според мен, за оставането във властта на социалдемократите.

Водещ: Президентските избори са на 21 април, така ли?

Александър Дамовски: Да.

Водещ: Вероятно те могат да бъдат последвани и от предсрочни парламентарни през септември? Така ли да ви разбирам?

Александър Дамовски: В петък Изпълнителният съвет  на СДСМ ще има среща и тогава ще вземат решение дали ще приемат инициативата на опозицията за извънредни парламентарни избори. И в самата партията има сериозни вътрешни борби по отношение на това „за“ и „против“ извънредни парламентарни избори. Разбира се в СДСМ има различни настроения, различни групи и течения, които виждат шанс в тези извънредни парламентарни избори за смяна на лидерството на партията. Интересно е например, че двама-трима министри, които са членове на това така наречено „градско скопско крило“ в състава на СДСМ: Рената Десковска – министър на правосъдието и Дамян Манчевски – министър на администрацията и информационното общество – те открито заявиха, че са за извънредни парламентарни избори. В петък ще узнаем, какво ще решат социалдемократите и дали ще имаме двойни избори през април.

Цоня Събчева