Александър Дамовски: Външнополитически знакови за Македония събития ще решат изхода от предсрочните парламентарни избори

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Парламентът на бъдещия тридесети член на НАТО Македония гласува с мнозинство за ратифициране на Протокола за членство със 119 глас „за“. Само двама депутати от присъстващите са били „против“. Ратификацията ще влезе в сила след публикуването в Официален вестник и след като Испания даде одобрението си за присъединяването на Северна Македония към Алианса. Поканих главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски, който е в Скопие и който ще ни разкаже повече за този паметен за страната му ден. Г-н Дамовски, 27 г. след декларацията в парламента и повече от две десетилетия борба за получаване на статута на страна кандидат-член, Македония вече е на път да изпълни едно свое старо желание, една своя голяма мечта. Струваха ли си компромисите и какво получава страната срещу тях?

Александър Дамовски: Какво да ви кажа? Самите години – 27 – говорят, какво означава това за Македония. И всичко, което трябваше да направи Македония, за да влезе в НАТО. Наистина са направени много компромиси, много отстъпки от страна на Македония, за да влезем в Съюза. Основните принципи, основните изисквания за членство според всичките анализи на експертите от НАТО Македония е изпълнила много отдавна. През цялото време естествено стоеше въпросът с името. Е, най-накрая и това беше решено. Чакаме още Испания да ратифицира Протокола. Македония го направи доста отдавна. Днешната ратификация беше обусловена и ще влезе в сила, след като Испания, испанският парламент ратифицира Протокола за членство на Македония в НАТО. И едва тогава, очакванията са това да се случи през пролетта, вече ще бъде и официално членството ни в Алианса. След цялата тази процедура за членство в НАТО и всичко онова, което беше направено през целия този период, остава една горчивина у нас заради това, което Македония трябваше да направи в очакване на този момент, особено ако трябва да сравним с това, което трябваше да направят пък Хърватия, Албания, Унгария, България за това членство. Цената за нас е наистина много, много по-голяма. Македонският народ, македонските граждани се надяват, че това ще се изплати.

Водещ: Какво очакват македонските граждани? Какво изплащане на цената очаквате?

Александър Дамовски: Както съм казвал неведнъж, това са въпросите за сигурността. От днес сме по-защитени, след като сме член на НАТО. И всички страни-членки на НАТО ще ни защитават, ако не дай си Боже, нещо се случи. Това е сериозно постижение на македонската външна политика и е резултат от усилията на всички правителства досега. Не бих се концентрирал само на сегашното управление, което реално подписа Преспанския договор, който пък беше основното условие за членството ни в НАТО. Така че това е постижение на всичките македонски политици до сега.

Водещ: Господин Дамовски, какво страната получава с това членство? Защо толкова много го изстрада?

Александър Дамовски: Даваме пари за това членство, не знам колко милиона трябва всяка година да се дават за това членство.

Водещ: Оставете парите. Какво реално получавате като самочувствие, като перспективи?

Александър Дамовски: Да. Перспективите са сигурност в региона, не само на Македония, а вече и на целия регион. Очертава се линията изток-запад. Остава и линията север-юг да се затвори със знамето на НАТО. Това, което е по-важно за Македония, е в икономически аспект, в смисъл на чуждестранни инвестиции, които винаги търсят стабилен и безопасен регион. Сега вече го има и в нашето портфолио със знаменцето на НАТО за Македония. И предполагаме, че това ще означава много повече по отношение на инвестиции и икономическо развитие на държавата. Защото въпросите по сигурността, колкото и да ги има, все пак не ескалират в региона. Отдавна вече я няма тази енергия за ескалация на напрежението. Но все пак, това е крачка към сигурността. Но както казах, най-важното е икономическото развитие.

Водещ: Как се коментира в Скопие и в страната този факт?

Александър Дамовски: Добре. Как да ви кажа? Вече е отегчително да продължаваме да говорим за това, какво означава НАТО, защото този момент е чакан вече десетина години, че и повече. И винаги беше – ето сега тази година, ето сега този месец, ето сега в следващата половин година. Така че малко е уморително да се говори за това. Друго би било, ако това се беше случило примерно, когато Албания и Хърватия станаха членки на НАТО. Съвсем различно е сега чувството след толкова години, когато и ние влязохме. А трябваше много по-рано, дори преди Албания и Хърватия. Но остава онова, което е всъщност целият пакет по отношение на компромиса, а именно това са преговорите с Европейския съюз, където все още не са много ясни нещата във връзка с интеграцията на Македония в Съюза.

Водещ: Политическият елит на Македония ще съумее ли да се издигне на висотата на новото положение, на новото членство на страната?

Александър Дамовски: Не. Нямат такъв капацитет.

Водещ: Вари ги, печи ги, политиците са си политици, така ли?

Александър Дамовски: Да, така е. Много повече внимание и енергия са насочени  към вътрешните проблеми, вътрешните отношения, към реваншизъм и обвинения между едните и другите. А когато говорим за национални интереси, интересите на гражданите на Македония, те винаги са на втори план. И тази ратификация е част от така наречената „игра на Балканите“ на политиците, защото е направена в последния момент, днес. Утре или след ден, два, три, трябва да се разпусне парламентът. Не знаем, защо беше това бързане точно във вторник да се направи. Защото по този въпрос е ясно, че има консенсус между политическите партии. Така че, който и да е състав на парламента, щеше да гласува тази ратификация. А и нали тази ратификация се гласува и от всички страни-членки на НАТО. Но това е част от  предизборната кампания. Знаете, на 12-ти април са насрочени извънредните парламентарни избори в Македония. И разбира се, управляващата коалиция ще използва това по време на кампанията колкото се може повече.

Водещ: Значи ратификацията влезе като част от предизборната кампания?

Александър Дамовски: Разбира се. Това беше и целта.

Водещ: Кой ще я придърпа повече към себе си – ВМРО-ДПМНЕ или социалдемократите като управляващи? Или албанските партии, без които този консенсус няма как да стане?

Александър Дамовски: Няма спор, че управляващата коалиция –  СДСМ  с албанската политическа партия ДСИ ще го използват, ще го сочат като свое достижение, като една от своите най-големи победи по време на техния мандат. Разбира се, рядко някой ще признае, че това е резултат от работата на всички политици в Македония – декларацията, приета преди 27 г. до ден днешен. Рядко някой ще признае това и ще го използва в тази кампания. Повечето  ще извадят аргументи, че те са най-заслужилите.

Водещ: Направи ми впечатление, че двама депутати са гласували против. Кои са и защо?

Александър Дамовски: Честно казано аз нямам тази информация. Стенограмата все още не е публикувана на интернет страницата на парламента.

Водещ: Вие нямате, но ето, виждате – „Фокус“ я има. И затова ми беше любопитно, кои са тези двама, които не са гласували? Кои са те? Знаем само, че двама не са гласували – кои са те и защо?

Александър Дамовски: Трябва да видим стенограмата от гласуването и тогава ще имаме тези данни.

Водещ: Има ли анти-НАТО настроения при вас?

Александър Дамовски: Разбира се, че има. Има някои политически партии, които са против членството на Македония в НАТО. Това са основно малки, така да се изразя – незабележими политически партии в македонския политически спектър.

Водещ: Господин Дамовски, след няколко дни парламентът при вас се разпуска и започва предизборната кампания. Какво очаквате от нея вие като политически наблюдател?

Александър Дамовски: Всичките последни допитвания, които са направени през последния месец, показват малка преднина на ВМРО-ДПМНЕ. Всяка нова анкета им дава преднина с един-два процента. Сега в момента е около 4-5% разликата между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Но това, което остава неясно, е коалиционният капацитет на ВМРО-ДПМНЕ.  А това е всъщност, кой ще бъде албанският партньор на ВМРО-ДПМНЕ. Досега ДСИ беше без алтернатива в това партньорство, без разлика дали става въпрос за лявата социалдемократическа партия на Македония или пък консервативната десница ВМРО-ДПМНЕ. ДСИ винаги бяха единственият партньор. Но между другото две-три по-малки партии на албанците в Македония в последно време се отличиха. Възможно е, ако тези две партии се съюзят, да получат достатъчно на брой гласоподаватели и да достигнат до нивото на гласоподавателите на ДСИ.  И тук сега се започват разни политически игри – дали е възможна такава коалиция, дали не е възможна, дали всичките албански партии ще се присъединят към социалдемократите, или пък все пак тези две-три по-малки политически партии ще бъдат в съюз с ВМРО-ДПМНЕ. Тепърва за това ще получаваме информация.

Водещ: Запазва ли се все още преднината на ВМРО-ДПМНЕ в сондажите?

Александър Дамовски: Да. И последните проучвания показват това, че ВМРО-ДПМНЕ имат малка преднина, както казах 4-5 процента. Но сега, след тази ратификация…

Водещ: Да, може би да я стопят?

Александър Дамовски : …да, може да бъде и по-малка, разбира се. И особено, ако през март, когато се очаква дата за преговори с ЕС, този момент, ако се случи, ще бъде използван в кампанията.

Водещ: Т.е. външнополитически знакови събития ще решат изхода на изборната битка, така ли?

Александър Дамовски: За съжаление, така излиза. За това, което се случва вътре в страната между гражданите, между земеделците, между работниците, очевидно ще говорим след 12 април.

Цоня Събчева