Александър Дамовски: В бизнеса с боклука на Балканите участват и властите, и министри, и митничари, и полицаи

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Скандалът с боклука преля и в Македония. Доколко е вярна информацията, че страната ни е превърнала западната си съседка в сметище? Очакваме подробности от Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Господин Дамовски, доколко е вярно, че 7 милиона тона отпадъци от България са били депонирани за няколко години в Македония? Това е страшна цифра.

Александър Дамовски: Наистина е страшна цифра. Различни са тълкуванията за тази цифра и не става въпрос само за отпадъци от България, а като цяло и от други места, особено през последните 10 г. Никой не нарича отпадъците опасни, те просто ги квалифицират като отпадъци –  индустриални, енергийни и т.н. Различни са категоризациите на властите по отношение на това как да оправдаят влизането на тези сериозни количества опасни отпадъци. Става въпрос за внос не само  през България, а и през Албания, също директно и от Италия се внасят такива отпадъци. Това е сериозен въпрос и то не само за Македония, а за целия регион. Знаете информацията, че и в Румъния се случва, в Албания се случва.

Водещ: И в България се случва.

Александър Дамовски: И в България, да. Фирмата „Блацион“, в която има македонски, италиански и косовски акционери. Така че очевидно става въпрос за голям, сериозен бизнес, за много пари. Бизнес, в който участват и властите, и министри, и директори на митници, и митничари, и полицаи. Това наистина вече надминава и границите на региона, и границите на съвестта на представителите на държавните органи.

Водещ: Какво предприемат при вас за решаването на този въпрос? Какво се случва по темата?

Александър Дамовски: Нищо. Мога да ви кажа: буквално нищо. В сряда точно служебният премиер Оливер Спасовски заяви, че в Македония няма нищо – няма никакъв опасен отпадък.  Просто какво да кажа – от една страна имате такава голяма бройка годишно или месечно, каквото е внесено, а от друга страна премиерът много лесно казва: „А, добре. Това е боклук. Няма нищо опасно“.  Каквото и да било изгаряне на такива отпадъци, без значение каква е технологията, представлява сериозна опасност. Знаем случая с Виена, която до преди няколко години беше пример за това, как се изгарят в центъра на града  опасни отпадъци, а сега изведнъж излезе, че това е сериозна опасност. А до преди няколко години това беше пример за „зелен начин“ за изгаряне на тези отпадъци. В момента има актуално предложение от зелената партия „ДОМ“ в Македония за забрана на каквито й да било отпадъци. И това е голям шанс за депутатите, чийто мандат ще завърши скоро, след месец заради предсрочните избори, да вдигнат ръка и да кажат: „добре, от утре се забранява вносът на отпадъци в Македония“. Между другото лобито на тази, бих казал директно, мафия, работи. Така че не вярвам тя да позволи на 61 депутати да вдигнат ръка за да гласуват и да вземат такова решение.

Водещ: Т.е. и във вашето Народно събрание няма да се реши нищо?

Александър Дамовски: В момента има предложение за гласуване на закон. Но да, няма да се реши нищо – според моята информация, според това какви са настроенията в отделните парламентарни групи, а и както казах и заради влиянието на тази мафия, ясно е че 61 депутати няма да имат смелостта да тръгнат напред и да кажат – от утре в Македония ще бъде забранен вносът на каквито и да било отпадъци. Защото ние нашите отпадъци не ги третираме, не ги обработваме, а просто го хвърляме в депа. Понякога ги оставяме така, понякога ги заравяме със земя. Не стига това, а отгоре на всичко и внасяме отпадъци. Разбира се, както казах, става въпрос за пари, за интерес, за милиони. А в същото време страдат гражданите на Македония.

Водещ: Господин Дамовски, този скандал как ще се отрази на предсрочните избори? Все пак след 3 месеца вие ще гласувате в Македония през април.

Александър Дамовски: Така е. Това е сериозен въпрос. Това ехо от България с този италиански боклук, който е блокиран във Варна и в Бургас, някак си прехвърли темата през границата. Не е това някаква нова тема. С години се говори за това, особено екологичните организации непрекъснато. Така беше и по времето на управлението на ВМРО-ДПМНЕ. Нищо не е променено и по време на управлението на СДСМ. Очакванията са, че преди изборите този въпрос ще бъде решен. Но през годините няма никакво решение.  Напротив, вижда се, че става въпрос за огромни печалби. Мисля че в момента в Македония има над 140 регистрирани компании за внос и обработване на отпадъци. 140 – малки, големи, средни компании. Не знам всички какви са, но ги има в бизнес регистъра на Македония, които искат да се занимават с такава дейност.

Водещ: Това няма ли да се отрази при гласуването на гражданите?

Александър Дамовски: Да се надяваме, че да. Но както казах, тъй като става дума за въпрос, който се влачи вече от години и нямаше някакво по-сериозно решение, поне този път да се надяваме, а и медиите ако да продължат да държат тази тема „гореща“ в следващите дни и месеци, предполагам, че ще има сериозно влияние.

Водещ: Господин Дамовски, три месеца преди изборите какво е настроението в Македония?

Александър Дамовски: Анкетите показват, че опозицията води, че ВМРО-ДПМНЕ има лека преднина. Ако се погледне трендът през последните 4-5 месеца, от 1-2 процента, вече разликата в полза на опозицията, на ВМРО-ДПМНЕ е 5%. Предполагам че тази разлика ще се увеличи още повече до 12 април, когато са насрочени изборите. Сега чакаме и срещата на върха на Европейския съюз в Загреб, която ще се проведе през м. март. Последните информации, които дойдоха преди десетина дни, показват, че отново са положителни настроенията във връзка с даване на дата за начало на преговори за Македония и Албания, това би могло да има много по-сериозно влияние върху гласоподавателите в страната. Разбира се, това ще бъде използвано от управлението и ще се опита да го превърне в предимство за привличане на избиратели.

Водещ: Какви са прогнозите за формиране на правителство след изборите, защото то и предпоследните избори ги спечели ВМРО-ДПМНЕ, но не успяха да направят кабинет.

Александър Дамовски: Така е. Цялата стратегия на управляващите от СДСМ и техните коалиционни партньори в момента е да се остави ВМРО-ДПМНЕ сама по отношение на възможен албански партньор. Досега бяха комбинациите с партията на Зиадин Села, партията на Африм Гаши. Те бяха възможна част от коалицията с ВМРО-ДПМНЕ.  Но в последно време позициите са по-различни. И вече Гаши и Села са много по-близо до коалиция със социалдемократите, отколкото с ВМРО-ДПМНЕ. Това би означавало просто повторение на онова, което се случи на последните избори, а именно ВМРО-ДПМНЕ да победи, но да не може да направи управляваща коалиция.

Водещ: Това е доста хитра тактика.

Александър Дамовски: Да, така е. Още повече тя успя един път. Така че вероятно ще се обединят да го направят още един път.

Водещ: И албанският фактор остава безспорен?

Александър Дамовски: Да, във всеки вариант.

Водещ: Във всеки един вариант албанските партии печелят – дали с едните или с другите. И те определят бъдещето на Македония, така ли е?

Александър Дамовски: Така е. Това е, ако можем така да кажем, лошото в цялата ситуация, защото ДСИ (Демократичният съюз за интеграция) остава играч в смисъл за коалиция, а сега в тази ситуация социалдемократите привличат по-малките албански партии, които по  някаква логика би трябвало да бъдат по-близки с ВМРО-ДПМНЕ. Но между другото властта има много други инструменти да ги привлече към себе си.

Водещ: Какви са нагласите за гласуване? Какво участие на изборите се очаква при вас?

Александър Дамовски: Анкетите показват голям процент на недоволни хора, които не желаят да гласуват. Но колкото повече се  приближаваме към датата  на изборите, кампанията ще става по-гореща, процентът ще расте. Очакванията са, че няма да има по-голяма избирателна активност от 50%.

Водещ: Т.е. 50% изборна активност?

Александър Дамовски: Да.

Водещ: При това положение, въпреки всичко, новото правителство ще има някакво представителство?

Александър Дамовски: Без значение, в този случай няма избирателен ценз, няма лимит. Може и с 30% избирателна активност правителството да функционира. Нямаме такова законова ограничение, както беше за президентските избори.

Водещ: Дали очаквате други скандали, подобно на тези с боклука?

Александър Дамовски: И с боклука, да. Между другото очакваме и нови случаи, свързани с известната афера „Рекет“, която не се осветли докрай. Излизат нови снимки, нови разкрития по отношение на това, колко от управляващите и властимащите са участвали в целия този „рекет проект“.

Цоня Събчева