Александър Дамовски: В момент на криза във властта между СДСМ и ДСИ лесно се стига до общия език – пазарлъкът

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Серия от разногласия зачестиха между коалиционните партньори в управлението на Македония – СДСМ и ДСИ, чиито представители водят война в парламента и правителството, докато партийните лидери и секретари преговарят за съвместно явяване на президентските избори. Но точно, когато изглежда, че споразумението за консенсусен кандидат наближава, избухва  скандал за имунитета на бившия парламентарен председател Трайко Веляновски. А в сряда се появи информация, че поради препятствия от Демократичния съюз за интеграция не е внесен законопроектът за прокуратурата, с който трябва да бъде решен статусът на Специализираната прокуратура. Ще доведат ли до правителствена криза прерастващите в напрежение в навечерието на президентските избори разногласия между коалиционните партньори – Социалистическият съюз на Македония и Демократическият съюз за интеграция? Въпросът е към Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Здравейте. Не ви казвам добър вечер, защото за нас тя е не е добра, господин Дамовски. В четвъртък изпратихме във вечния му път нашия президент Красимир Узунов.

Александър Дамовски: Така е. Светла му памет!

Водещ: Господин Дамовски, очаква ли се в Скопие правителствена криза?

Александър Дамовски: Да. Според информацията, която е известна в обществото, така изглежда. Сериозни са престрелките между отделни депутати от двете коалиционни партии СДСМ и ДСИ. Сериозни са обвиненията, тежки спорове се водят и в парламента, и в интервютата давани от депутатите от двете партии, и т.н. Онова, което ни показва опитът от коалирането между албанската партия ДСИ на Али Ахмети, е, че винаги, когато идва такъв момент на криза във властта, лесно се стига до общ език. А този общ език е пазарлъкът. Всъщност винаги нещо се договарят. Договарят се за функции, договарят се търгове, договарят се за определени отстъпки, като всеки дърпа на своята си страна за кадрови решения – там да отиде този за министър, на друго място да отиде друг и т.н. И това очевидно ДСИ го умее най-добре от всичките партии в Македония, защото най-дълго е във властта. ДСИ беше в коалиция и с ВМРО-ДПМНЕ, в коалиция е и със СДСМ. Така че доста са опитни в тези, така наречени на Балканите, „византийски игри“.

Водещ: При това положение какво иска от по-големия си коалиционен партньор албанската партия на Али Ахмети?

Александър Дамовски: Онова, което се случи с депутатския имунитет на Трайко Веляновски, предишният председател на парламента от ВМРО-ДПМНЕ, прокуратурата имаше искане да му се отнеме депутатският имунитет и да се издаде решение за арест. Но очевидно старите приятелства, старите връзки между ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ дадоха резултат и председателят на парламента Талат Джафери много добре разигра картите, много умело намери начин как да мине този срок от три дни, през които парламентът имаше законово право да вземе решение за отнемане на депутатския имунитет и това й се случи, което пък доведе до нервните реакции на определени депутати от СДСМ, които директно обвиниха ДСИ за задкулисни игри с ВМРО-ДПМНЕ. Това е очевидно изплащане на някакви стари дългове, някакво предишно обвързване между старите партньори във властта ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ.  Ден-два след това  лидерите на СДСМ и ДСИ седнаха в мирна и приятелска атмосфера и се разбраха до утре да се излезе с общ кандидат за президентските избори. Те го наричат консенсусен кандидат, което означава, че с тази кандидатура биха се съгласили всичките партии от управляващата коалиция. Те ще трябва да съобщят и името на кандидата за президент на Македония, заедно с Гордана Силяновска, която пък е кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Водещ: Господин Дамовски, на какво се дължи самочувствието на СДСМ? Защо оттам не се страхуват много? В партията на Заев не се страхуват много от излизането на ДСИ от коалицията.

Александър Дамовски: Разбира се. Постоянно се прави математика за това, кой ще има парламентарно мнозинство. Социалдемократите са малко по-пълноценни от онази група от 8 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които излязоха от партията, формираха своя депутатска група и са доста близки по своите разбирания с началото, когато тръгна промяната на името, с конституционните промени. Те поддържат управляващата коалиция и техните разбирания са все по-близки до СДСМ, отколкото до опозиционната тяхна бивша партия ВМРО-ДПМНЕ. И тук тази математика показва, че социалдемократите лесно могат да получат мнозинство от 58 гласа, а за нужните 61 остават още три гласа. Но като имаме предвид тяхната практика, когато успяха да привлекат нужните им 8 гласа за конституционните промени, то очевидно е че три гласа няма да им бъде трудно да си осигурят. Те знаят как това трябва да се свърши.

Водещ: Къде е ябълката на раздора между двете големи коалиционни партии? Може би статутът на Специализираната прокуратура?

Александър Дамовски: Да. Това е вторият въпрос, по който се стигна до конфликт. Знаете ли, Специализираната прокуратура има интересен статут – от обожавана институция, към която всички гледат с надежда и оптимизъм, изведнъж сега тази новосформирана институция никой всъщност не я иска. Не я искат нито СДСМ, нито ДСИ я искат, нито ВМРО-ДПМНЕ я искат. Защо това е така? Ясни са причините за това – СДСМ постигна своето желание, дойде на власт и вече не я интересуват така наречените „бомби“, аферите и престъпленията,  които прокуратурата се опитва да разкрие. Така че работата на Специализираната прокуратура вече им е в тежест. ДСИ не искат Специализираната прокуратура, защото очевидно при тях има много неща, които не искат да бъдат разкрити, тъй като има намесени фигури и от тяхната партия. А ВМРО-ДПМНЕ много ясно – от тази партия има най-голям брой членове, които вече са обвинени, текат съдебните процеси против тях и затова от тази партия искат всичко това да бъде прекратено по някакъв начин, да бъде протакано и влачено във времето. И сега стигаме до ситуацията, в която Специализираната прокуратура трябва окончателно да влезе в рамките на държавната прокуратура, в някакви нормални рамки, а да не бъде Специализирана прокуратура с определен срок на действие. И има едно предложение на Министерство на правосъдието, което предвижда Специализираната прокуратура  да стане част от държавната прокуратура. Днес  обаче  Министерството на правосъдието обяви, че все още това предложение не е влязло в парламента за разглеждане, защото все още няма мнозинство от две трети, което да го подкрепи. От което си правим извода, че ДСИ не подкрепя това предложение и то затова не може да бъде разгледано и гласувано в парламента. А в същото време гласуването на този закон е едно от условията за започване на преговорите на Македония за членство в  Европейския съюз. И тук стигаме до едни наистина абсурдни ситуации, в които всички виждат неприятел точно в Специализираната прокуратура.

Водещ: Господин Дамовски, как реагират останалите албански партии на маневрите на ДСИ?

Александър Дамовски: Те постоянно са в тежки спорове. Техните стъпки са много оспорвани. Алиансът на албанците и БЕСА обявиха, че те ще се явят със свой кандидат за президент – бившият посланик Блерим Река. Тези партии се държат като опозиция на ДСИ. Рейтингът на партията на Зиадин Села постоянно расте, като разликата между неговата партия и ДСИ е намаляла до 2-3 процента, което е притеснително за, бих казал, неприкосновената лидерска позиция на ДСИ до сега.

Водещ: И в края на краищата как ще завърши поредният кръг или поредната вълна от напрежение между големите коалиционни партньори?

Александър Дамовски: Ще се разберат за  някое и друго министерство, за някой и друг пост. Според мен вече има спекулации, например ако Оливер Спасовски бъде издигнат за общ кандидат за президент, само да вметна че Оливер Спасовски е вътрешен министър в момента, това министерство ще бъде дадено на ДСИ. Така че има големи възможности за пазарлък, за договорки. Мисля че ще успеят да разпределят министерствата и постовете помежду си  и ще продължат да управляват заедно.

Цоня Събчева