Александър Дамовски: В Северна Македония гледаме втора серия от игра на Брюксел с „моркова и тоягата“

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: В Брюксел се състоя заседанието на Съвета за стабилизация и асоциация между Северна Македония и Европейския съюз. Съвет, който отчита свършеното и възможностите за напредък на страната по въпросите за членство в Общността. В самата Македония обаче продължават разменени реплики, напрежение, свързани с президентските избори. Съпътствано от атаки между кандидатите един към друг. Въпросът е: със „заевизъм“ срещу „груевизъм“ ли върви Македония към президентските си избори? Задаваме го на Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Да започнем, може би, с представянето в Брюксел и в ЕС, как се коментира то в Северна Македония?

Александър Дамовски: Каквито бяха прогнозите, това и се случи. Заев, Димитров и Шекеринска искат да представят Македония като държава, която напредва, има успехи, добра е, хубава е, изпълнява ангажиментите си – имам предвид промяната на името, което направихме. Видя се, обаче, че това не е достатъчно за Брюксел. Освен искането за промяна на името, сега от Брюксел искат и сериозни реформи, резултати, които в този момент Македония не може да изпълни. Има срок до края на месеца, особено за пакета закони, които трябва да променим, но там, за съжаление, нещата не вървят по план. Говоря за онези закони, които се отнасят до реформите в правосъдието. Част от тези закони трябва да бъдат приети с две трети мнозинство от парламента. Но засега няма постигнато съгласие по тях между опозицията ВМРО-ДПМНЕ и властта, а и между самите партии в парламента. Формирани са работни групи, които трябва в кратък период да постигнат съгласие. В понеделник имаше първа среща за координация между работните групи на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, но не беше постигнато никакво съгласие по отношение на промени в прокуратурата, по отношение на промени в Закона за специализираната прокуратура.

Водещ: Бившият посланик на Македония в ЕС Нано Ружин е коментирал, че през юни може би ще има покана за започване на преговори за присъединяване, но на този етап няма дата. Той е посочил месец юни, но няма дата. В Брюксел, на разговорите на македонската делегация с Европейската комисия датата не бе постигната в понеделник, не бе постигната и във вторник. Оттук – накъде?

Александър Дамовски: Вероятно ще се върви по тази схема – и позитивни оценки, и резерви, но без дата за преговори, което е очаквано. Това обеща и властта, а и самият Брюксел го обещава на Заев и на коалиционните партии след промяната на името. Но  гледаме втора серия от тази игра на Брюксел  с „моркова и тоягата“, нали.

Водещ: Основният въпрос, който поставят трите държави Франция, Холандия и Германия, е за корупцията и борбата с организираната престъпност. Това ли е най-големият проблем?

Александър Дамовски: Да. Но това е и част от  картината, от речника, който се употребява в Брюксел. Очевидно това, което се случва в Македония, това което се случва в Унгария с беглеца Груевски, с Орбан и т.н., просто се използва от  Брюксел, от ЕС за предстоящите европейски парламентарни избори. Вижда се страхът от по-сериозна победа на европейските крайнодесни партии, което се предполага, че може да бъде проблем.

Водещ: Господин Дамовски, в Македония наистина ли вярвате, че само смяната на името ще гарантира членство в ЕС без реформи?

Александър Дамовски: За съжаление, така беше представено в дните, когато се преговаряше за промяна на името, когато се правиха всичките тези циркове в страната, че ето – вече всички врати са отворени, ставаме членки на НАТО, всичко ще върви много по-бързо. Имаше хора, които предупреждаваха, че промяната на името е само примамка, стръв, но не и това, което всъщност трябва реално да бъде направено, за да станем членове на ЕС. Което в крайна сметка всички искаме, но не по такъв начин.

Водещ: Засега явно ще трябва да убеждавате Германия, Франция и Холандия, основно трите държави, които имат резерви и то сериозни резерви.

Александър Дамовски: Да. Сериозни са резервите, сериозните са забележките. Те не са само проформа. Наистина имаме сериозен застой в процеса на реформиране. Въпреки че нашето правителство се опитва да се представя за едно от най-успешните, очевидно е че въпросите, които бяха поставени относно корупцията и реформите в правосъдната система, са правилни.

Водещ: Господин Дамовски, едно от основните изисквания като предпоставка за определяне на дата за започване на преговорите, е провеждането на президентските избори. Но вътре в самата Македония вече се усеща напрежение. Дори ние отстрани, четейки информацията, следейки информационния поток, с кожата си чувстваме това напрежение. Множат се обвиненията в „заевизъм“ срещу „груевизъм“. Така ли ще продължи?

Александър Дамовски: Това е още един проблем, който се повдига от Брюксел, още едно условие, което се поставя за честни и демократични избори, за да можем да разговаряме през юни. Но важно е да отбележа, че кампанията все още не е започнала, официално кампанията се открива на 1 април. Обаче  това, което се случва през последните дни, показва че вече кампанията е започнала. Кандидатите и техните екипи, предполагам вече втори път обикалят страната, обикалят общините, градовете, селата, пазарите, магазините и т.н. А, както вече казах, официално кампанията започва на 1 април. Да, обвиненията вече започнаха – едните за „заевизъм“, другите отговарят с „груевизъм“. Засега „защитена мечка“, ако мога така да се изразя, е кандидатът на Алианса на албанците и БЕСА – Блерим Река, който, наблюдаван отстрани, засега най-достойно се държи пред прекалено чувствителното гражданско общество в Македония. И тримата кандидати са професори в университети, академични личности и заради това очакванията са, че кампанията този път ще бъде по-различна, на по-високо ниво, без обиди, с  факти и аргументи. Но от това, което виждаме като информация от техните екипи, от техните пиар експерти, нещата не са такива. Разбира се, речникът не е най-важният, по-важно е да се реализира изборният процес по наистина честен и демократичен начин. Съмненията са големи, особено от опозицията. Но нерешените въпроси по отношение на избирателните списъци, по отношение на това как ще гласува диаспората, кой ще брои, как ще брои – тук все още има много неясноти, много питанки, които оставят големи съмнения.

Водещ: Господин Дамовски, какви са преимуществата на всеки един от тримата водещи кандидати?

Александър Дамовски: Говорим за професори, говорим за известни личности, наистина изтъкнати личности в македонското общество, без значение от тяхната политическа принадлежност. И Блерим Река като македонски посланик в Брюксел преди няколко години, и Стево Пендаровски като човек, който беше много близък в последните десетина години с предишните президенти – и с Борис Трайковски, и с Бранко Цървенковски. И Гордана Силяновска, като една наистина най-принципна, в смисъл на реакциите й затова, което се случваше в последните 10 г. Тя е професор, учен, който  много принципно, реално и неутрално представяше  ситуацията в Македония. И точно заради това беше предложена от опозицията. Позициите и на тримата кандидати са много силни, бих казал, засега в техните си „партийни обори“. Гордана е предложена от ВМРО-ДПМНЕ, Стево Пендаровски от СДСМ и ДСИ, Блерим от двете албански партии, без управляващата ДСИ. И тук сега се  води борбата за привличане на неутралните граждани, за тези, които все още се колебаят или не знаят как да гласуват. А тази бройка, според някои анкети, които бяха проведени, е голяма  – между 25 и 30%, което съставлява много голям брой от имащите право на глас граждани в Македония. Затова усилията на партиите и техните кандидати ще бъдат насочени точно към тези все още не решили за кого ще гласуват граждани.

Цоня Събчева