Александър Дамовски: Декларацията на България за Македония е маньовър за вътрешна употреба

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: България подкрепя започването на преговори за членство в ЕС Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия, но няма да позволи Скопие да ги завърши, ако не изпълни изчистването на спорните моменти от общата ни история. Това е официалната българска позиция преди срещата на върха на ЕС в средата на месеца, на която се очаква двете балкански държави да получат дата за начало на преговорите за присъединяване. Как новината се коментира в Македония? Поканихме за коментар главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски.

Александър Дамовски: Както се казва – това е необходим компромис. В смисъл на това, че трябва да се намери начин някак си да бъдат задоволени и двете страни. Разбира се, първо, трябва да бъдат задоволени българските избиратели и след това да продължим новото българо-македонско приятелство, като съответно не бива да допускаме ново влошаване на отношенията. Така горе-долу се тълкува в македонското общество тази декларация, която вчера беше обявена, в смисъл как България ще гласува за даване на дата на Македония за започване на преговори с Европейския съюз. (ЕС).

Водещ: Господин Дамовски, гледате ли на реакцията от България като на лустрация над Македония?

Александър Дамовски: След срещата на вашия президент Радев с правителството по отношение на това каква трябва да бъде българската позиция по решението на ЕС за Македония, ясно беше, че и в България „ври“ по въпроса, как ще се постави българската държава след подписването на Договора за приятелство и добросъседство. Мисля че това, което сега излезе  като позиция е някакъв компромис, който би трябвало да задоволи гражданското общество в България, в смисъл че България продължава твърдо да защитава своите национални интереси. В същото време България иска да използва този положителен глас за Македония в унисон с новата атмосфера, която се изгражда, но която очевидно не може току-така бързо да реши всички нерешени въпроси между двете страни, за които българският президент Радев настояваше. Това е добра маневра за двамата премиери – Борисов и Заев, които на 15 октомври да вземат това решение, което да удовлетворява и двете страни – и  Македония, и  България. Защото всички знаехме, че когато започнаха преговорите – и България, и Гърция, и независимо коя друга страна-членка на ЕС, могат да имат хиляди позиции по изпълнението на стандартите за членство в ЕС.

Водещ: Значи вие гледате на позицията на българското правителство като на маньовър за вътрешна употреба, така ли?

Александър Дамовски: Да, горе-долу така би могло да се дефинира. Всички тези нерешени въпроси за Гоце Делчев, език, общата история – виждаме, че  общата експертната комисия не е решила тези въпроси и бих казал, не може да ги реши за толкова кратък период, който им беше даден с Договора за добросъседство. Очевидно е, че тези въпроси ще бъдат дискутирани още много дълго между македонските и българските историци, докато не намерят някакъв компромис. Така че да, това е маньовър за задоволяване на българското общество, а е ясно, че ще бъде изпълнено даденото обещание България да не пречи за членството на Македония в Съюза.

Водещ: Ако ви разбирам правилно, на този етап вие сте доволни, че България няма да наложи вето и да попречи на стартирането на преговорния процес и получаването на дата на Македония, но срещу това, като че ли на този етап нямате намерение да се вслушате, да вникнете в условията, които поставя нашето правителство? Така ли е?

Александър Дамовски: Да. Знаете, винаги когато някой ви поставя условия, това не е добра позиция за равноправен разговор и за равноправни преговори. Това, което е най-важното в момента за Македония, е да получим дата за начало на преговори. Това е целта на правителството, това е целта, бих казал, на цялото македонско общество, след всичките  препятствия, на които бяхме свидетели. В краткосрочен план това е целта. По-дългосрочната цел е да бъдат решени всички въпроси. Но ясно е, че това няма да бъде лесно, заради чувствителността на всички тези въпроси и чувствителността на гражданите и на Македония, и на България.

Водещ: Господин Дамовки, какво ще се случи, ако на един по-следващ етап, все пак България застане срещу Македония именно заради неизпълнението на тези условия?

Александър Дамовски: Имате предвид, когато започнат преговорите?

Водещ: Да. Ще има етапи, ще се отварят глави и т.н. И при затварянето на всяка глава те могат да бъдат спрени.

Александър Дамовски: Така е. Има 100 шанса и България, и Гърция, и която и да е друга страна-членка на ЕС да стопира този процес. Затова казвам, в краткосрочен план това, което е важно за нас в този момент – и за правителството, и за македонските граждани, е да получим дата. След това ще се караме, ще се искаме, ще мислим и т.н.

Водещ: Как се коментираха в Скопие различните прояви, декларации, изяви в България след срещата при президента Румен Радев?

Александър Дамовски: След еуфорията на приятелство, на ръкуване между Заев и Борисов, излязоха истинските въпроси, по които всички знаехме, че ще зациклим. Радев заяви това съвсем открито, съвсем искрено, бих казал, от негова страна. Разбира се това не беше прието добре в Македония. Отново се върнаха старите апетити, старите атрибути, върнаха се пак лошите чувства към България. Ясно е, че така ще бъде, с това ще трябва да живеем. Работата е в това как двата народа – българският и македонският ще надмогнат миналото и ще решат този въпрос. Дали и през 21-век ще продължим да бъдем толкова чувствителни към тези въпроси и няма да можем да ги решим. Или пък ще се намери начин по тези въпроси все пак да бъде постигнат компромис, за да могат двата народа да превъзмогнат и излекуват тази болка, която ще бъде нанесена. Трябва да сме наясно, че това ще бъде болка и за едната, и за другата страна. И да продължим да живеем като добри съседи.

Водещ: Вие как го формулирате този компромис? Той как трябва да изглежда?

Александър Дамовски: Ако знаех, лесно бих го формулирал. Това са наистина много чувствителни въпроси. Ако кажа например, че трябва Гоце Делчев да го приемем като общ герой на двата народа, това ще прозвучи може би глупаво. А може би такова решение ще бъде трудно да се приеме в този момент.

Водещ: В Скопие има ли склонност за преразглеждане на периода до 1944 г. или това е невъзможно?

Александър Дамовски: Щом сме подписали този Договор за приятелство, щом сме приели да участваме в тази обща експертна комисия на историците и да разглеждаме всички въпроси –  да, очевидно имаме готовност и желание. Въпросът е дали има такава готовност и от българската страна. Защото знаем,  учили сме в учебниците по история – и нашите, и вашите, знаем каква е разликата. Със сигурност проблемът не е само у нас. Проблемът е взаимен и е в резултат на времето, в което сме живели.

Водещ: Според вас, въпросната съвместна историческа комисия ще успее ли да постигне резултати или ще се саморазпусне, за което се чуват гласове в България?

Александър Дамовски: Мисля, че е второто е по-възможно за момента.

Водещ: Т.е. ще се саморазпусне?

Александър Дамовски: Така е, да. Знаейки позициите и на двете страни, познавайки твърдите щабове от двете страни, бих казал, особено от българската страна, защото досега направените компромиси бяха само от наша страна, мисля, че ще бъде второто, което казахте.

Водещ: Господин Дамовски, обсъждате ли идеята за анекс към Договора за добросъседство?

Александър Дамовски: Засега няма такова обсъждане. Както казах, всичко е концентрирано към датата за преговори, към членството в НАТО. Следващата година  е изборна в Македония. Така че по този въпрос не се мисли, не се дискутира. Това ще бъде оставено като домашна работа за новото правителство.

Водещ: Кога са изборите в Македония?

Александър Дамовски: Има три варианта. Всъщност два варианта. Премиерът Заев и управляващата коалиция се съгласяват да бъдат  проведени извънредни парламентарни избори през октомври следващата година, което означава само 45 дни преди редовните парламентарни избори. Докато пък опозицията в лицето на Християн Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ настояват изборите да бъдат през март. Най-вероятно датата ще зависи много от решенията на ЕС и НАТО по отношение на Македония. Ситуацията ще бъде много по-ясна през декември, тя ще зависи от това, каква ще бъде стартовата позиция на властта по отношение членството на Македония в НАТО и получаването на дата за преговори. И съответно приемането от опозицията на тази стартова позиция на властта по отношение на изборите, като съответно дали ще продължат да настояват за избори през март или ще се съгласят със позицията на Заев предсрочните избори да бъдат през октомври.

Водещ: Значи до ноември догодина този въпрос няма да има решение? Имам предвид историческият въпрос, спорните моменти между България и Македония, така ли?

Александър Дамовски: Да, не вярвам. Разбира се,  срещите на експертната комисия ще продължат, но нищо няма да се промени.

Цоня Събчева