Александър Дамовски: Договорът за добросъседство между Македония и България ще бъде подписан на 1-ви август

Александър Дамовски

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: В Скопие при закрити врати министър-председателят Зоран Заев представи Договора за добросъседство с България. Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ заяви след края на заседанието, че неговата партия ще подкрепи този договор, ако бъдат включени 5-те й предложения: изрично споменаване на македонския народ в договора; утвърждаване на съществуването на македонския език; приемането на симетрични ангажименти между Македония и България и ясна диференциация между частта от общата и отделните истории на двете държави. Следва коментарът на събитието от главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Господин Дамовски, изискванията на ВМРО-ДПМНЕ, някои македонски коментатори дори ги наричат претенции, няма ли да сложат прът в колелата за подписването на договора?

Александър Дамовски: Има някои въпроси, които трябва да бъдат изчистени. Тази неяснота, липса на информация за съдържанието на договора, се използва от политическите партии в Македония и тук сега се търси някакво предимство по отношение на онова, което наистина е договорено между Македония и България, между Заев и Борисов, между Захариева и Димитров. И докато не се свалят картите, докато не узнаем съдържанието на този договор, има голямо пространство за такива или спекулации, или манипулации, или политически игри, или пък основателни искания на ВМРО-ДПМНЕ. Но наистина в този момент трудно може да се каже.

Водещ: Все пак Антонио Милошоски е бил на това заседание. Той е чул съдържанието на договора и въпреки всичко излиза с изискванията на партията си. Това означава, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи подписването на договора, ако тези изисквания не фигурират в него, така ли?

Александър Дамовски: Да, това го казва Антонио Милошоски. Между другото, от другата страна имаме изявлението на премиера Зоран Заев, който също след заседанието на Комисията по външна политика в Народното събрание на Македония каза, че този договор пази македонските интереси, по този договор не може да има никакви основания за искания по изтъкваните понятия „македонски народ, македонски език“ и т. н., защото според Заев  това е вече договорено и няма никакво основание за каквито и да било съмнения по отношение на неизтъкването или неспоменаването на онова, което Милошоски иска, а то е македонски народ и македонски език.

Водещ: Ако минем по политическото ветрило в парламента в Скопие, кои партии са склонни да подкрепят подписването на договора и кои не?

Александър Дамовски: ВМРО вече изтъкнаха, че не биха подкрепили този договор, а разбира се коалиционното управляващо мнозинство ще го подкрепят без проблем. Основното искане на ВМРО-ДПМНЕ, ако обобщим онези пет точки, това което Антонио Милошоски каза е, че те биха подкрепили договор, в който ще се спомене понятието „македонски народ“,  ще се потвърди съществуването на македонски език и ще има, според Милошоски, симетрични обвързаности и за Македония, и за България с ясна формулировка по частите на общата и частите на отделната история на държавите. Ако трябва да обобщим, три са областите, в които ВМРО-ДПМНЕ иска някакви промени в онова, което е вече договорено. А по отношение на управляващата коалиция, по отношение на албанските политически партии, очевидно е, че за тях няма проблем и според тях всичко е застъпено и всичко е защитено.

Водещ: Заев обаче си отвори вратичка. Той каза, че договорът ще влезе в сила, т.е. ще бъде валиден, след като бъде ратифициран от парламентите. Това означава ли, че договорът може да бъде подписан, но парламентът да не го подкрепи, т.е. да не го ратифицира?

Александър Дамовски: Не зная, не съм сигурен, но мисля че за такива договори не трябва две трети мнозинство, така че след подписване на договора, парламентите и в България, и в Македония лесно ще го ратифицират. Все пак, мисля, че обществеността трябва да е запозната с клаузите по този договор и предполагам, че това няма да бъде проблем след подписването. Тогава, предполагам, ще започнат едни по-ожесточени обсъждания по отношение на съдържанието на този договор и ще видим как ще реагират по отделно депутатите, когато дойде на дневен ред тази точка. Междувременно се разбра, че освен ВМРО-ДПМНЕ, се появиха и някои македонски организации от диаспората. Днес вече имаме реакция от македонците от Австралия, които според тяхната приета резолюция,  се обявяват против общото празнуване на Илинденското въстание.

Водещ: Господин Дамовски, стои тук много любопитен въпрос. Във вторник рутинно, редовно заседание ли имаше Комисията по външна политика, защото в България се празнува 180 г. от рождението на Васил Левски. Това е идеологът на българската революционна борба, идеологът на Априлското въстание и именно по образец на неговите комитети се създава мрежата на ВМРО в Македония и организацията на Илинденското въстание. Това са исторически факти. Това не е трактовка. Нарочно ли беше избран този ден или е съвпадение?

Александър Дамовски: Да. Мисля, че никой не е помислил тук в Македония за това съвпадение. Просто, по време на всички обсъждания в различните парламентарни комисии, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за не зная кой път, повториха исканията си за разглеждане на договора и премиерът Заев, който присъстваше на една от тези комисии, обеща че ще има такова обсъждане и че той лично ще представи и защитава договора. Това и се случи. По искане на управляващата коалиция се събра Комисията по външна политика на Народното събрание и не вярвам, че някой изобщо е предвидил такова съвпадение на датите.

Водещ: Това означава ли, че на 2 август ще бъде подписан този договор?

Александър Дамовски: Най-вероятно на 1-ви август, защото на 2-ри август, доколкото знаем премиерът Зоран Заев има вече договорена среща в Подгорица, където ще бъде и вицепрезидентът на САЩ, така че предполагам, че подписването на договора ще бъде на 1-ви август. Според всички изявления, според целия този ентусиазъм, който е обзел управляващите, не би трябвало да има никакъв проблем на 1 август това да се случи.

Водещ: Ще се празнува ли Илинденското въстание съвместно?

Александър Дамовски: Разбира се. Предполагам в Крушево както винаги традиционно ще има народен събор, ще има празник.

Водещ: Но дали този празник ще се отбележи съвместно между българи и македонци, това е въпросът?

Александър Дамовски: Да, на 1-ви август сигурно ще има някакво символично общо поставяне на цветя на някой паметник, предполагам. Най-вероятно, предполагам, че това няма да е на 2-ри август на Мечкин камък, както беше обещано.

Водещ: Да, защото срещата в Подгорица може да бъде дипломатически претекст за леко коригиране, лека редакция при датите и за намаляване на напрежението?

Александър Дамовски: Да, може да се използва така, да се премести един ден по-рано или по-късно това обещано общо празнуване. Предстои да видим къде Борисов и Заев ще поставят заедно цветя, символично да отбележат този празник, както обявиха и както го направиха в София на паметника на цар Самуил.

Цоня Събчева