Александър Дамовски: Дори след избори едва ли някой в Македония ще може да осигури за договора с Гърция мнозинство от две трети в парламента

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

Интервюто се води в понеделник, 15.10, с начало в 19.40 часа.

Водещ: Македонският парламент обсъжда промените в Конституцията – ключова стъпка за прилагане на Преспанския договор, който осигурява бъдещето на страната в ЕС и НАТО. Как преминава това обсъждане, какво се очертава? Подробности очакваме от главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски.

Александър Дамовски: Преди малко завърши заседанието на парламента. Продължават утре, във вторник. Има още около 40 депутати, които са заявили, че ще се изказват. Това, което можем засега да обобщим от днешните дискусии е, че депутатите от управляващото мнозинство и депутатите от опозицията са на съвсем различни позиции и няма допирни точки по отношение на промяна на Конституцията и приемане на  договора с Гърция. Ще видим, утре как ще се развият нещата. Премиерът Заев днес на два пъти призова за помирение, за единство, за подаване на ръка, призова депутатите свободно да изразят своята воля в името на интеграцията в ЕС и НАТО, просперитета и икономическия подем в Македония. Но според досегашните дискусии депутатите от опозицията и депутатите  от управляващата коалиция засега са далеч от каквото и да е приближаване на позициите помежду им.

Водещ: Стана ясно, че ВМРО-ДПМНЕ не приемат призива на премиера Заев за примирение. Какъв би могъл да бъде крайният резултат във вторник?

Александър Дамовски: Единственият резултат от всичко това може да бъде само нови избори. Ако нямаме съгласие за конституционни промени, което е едно от условията от договора от Преспа за промяна на името, това нормално води към извънредни парламентарни избори и опит на тази коалиция между СДСМ и албанските партии да осигурят след изборите две трети мнозинство, за да може техният проект за конституционни изменения, промяна на името на страната и приемане на договора с Гърция  да бъде приет. Според сегашното разположение на силите, на влиянието на политическите партии върху гражданите на Република Македония, това наистина ще бъде тежка задача, за която и да е от двете страни. Защото разделено е общественото мнение. Отново идваме до едно твърдо разделяне на обществото в Македония между СДСМ и привържениците на ВМРО-ДПМНЕ. И наистина е трудно да се предвиди, дали някой изобщо ще може да осигури това необходимо мнозинство от две трети в парламента или да осигури 80 депутати от 120-местния македонски парламент, за да може да приеме или не приеме договора с Гърция.

Водещ: Господин Дамовски, ако се стигне до предсрочни избори, каквато е тенденцията, каква е процедурата?

Александър Дамовски: Парламентът трябва да се разпусне и в срок от 45 дни трябва да се организират извънредните парламентарни избори.

Водещ: Кой ги организира?

Александър Дамовски: Разбира се Държавната изборна комисия.

Водещ: Не се ли изисква по вашия закон служебно правителство?

Александър Дамовски: Да. Това ще бъде въпрос, който трябва да се дискутира, защото по  новия изборен закон трябва да има правителство, според Пржинския договор, това означава общо правителство между властта и опозицията с няколко министри за ВМРО-ДПМНЕ в случая. Между другото този изборен закон предвижда 100 дни такова правителство. А предстоящите извънредни избори предвиждат 45 дни срок. И тук ще има отново дискусии за това, кое е по-важно – конституционните разпоредби или изборния закон.

Водещ: Т.е. дали да има или да няма служебно правителство е въпрос на дискусия?

Александър Дамовски: Да. Но при всички случаи това няма да бъде някаква кой знае каква дилема, защото ако тази седмица парламентът не приеме пристъпването към конституционни промени, то очевидно е, че ще се  премине към извънредни парламентарни избори. И тук предполагам, че бързо ще се стигне до общо решение за по-бързо провеждане на извънредни парламентарни избори, защото сроковете са кратки. Според договора от Преспа срокът за конституционни промени е декември 2018 г.  за Македония. Има и някакъв срок до март 2019 г. , докато не започнат изборите за Европейски парламент в Гърция.

Водещ: Господин Дамовски, какви са настроенията в Македония? Как се коментира ситуацията?

Александър Дамовски: Както казах има разделение в обществото. Такива са и коментарите – едните са проевропейски, за по-добро бъдеще, за перспектива на Македония. Другите също заявяват, че са за ЕС и НАТО, но не под условия и не под изнудване от страна на Гърция. Това, което е важно за обикновения човек е лошата икономическа ситуация в страната. Винаги, във всяка политическа криза първите жертви са, разбира се, малките и средни предприятия, които намаляват работа, чакат някакво решение на политическата криза, за да могат да планират своите дейности. Това вече се случва, защото се очаква стабилен политически климат, за да може всеки икономически субект по-сериозно да планира своите инвестиции и пласмент на база развитието на Македония и региона.

Водещ: Да, но в случай, че дойдат предсрочни избори – те няма ли да засилят икономическата криза?

Александър Дамовски: Да. Това само ще ускори икономическата криза, ще продължи този процес на криза. Вероятно е този период да продължи и до изборите за президент, които следват през април-май следващата година в Македония.

Водещ: Коментира ли се в Македония поведението на Гърция, защото от там идват разнопосочни сигнали и то от правителството?

Александър Дамовски: И в Гърция има разделение между опозицията и властта. Гърция сега няма какво да прави. Само чакат решенията от македонската страна да приеме тези конституционни промени, за да могат и те да ратифицират договора в техния парламент. И там има от страна на опозицията призиви за неприемане на договора от Преспа. А и вътре в самата управляваща коалиция на Ципрас партията „Независими гърци“ начело с Панос Каменос и днес заявиха, че имало някакъв нов алтернативен план за Македония.

Водещ: Да, да. Каменос още миналата седмица го съобщи – за Балкански съюз вместо договор.

Александър Дамовски: Така. Но Ципрас не прие този алтернативен план. Ще следим и този развой на събитията.

Цоня Събчева