Александър Дамовски: Каквото и да предприеме президентът на Македония, ще бъде все конституционно

Александър Дамовски

Александър Дамовски, гл. редактор на електронното издание МКД, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Президентът на Македония Георге Иванов започна консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство. Очакваме подробности от Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Има ли вече резултат от предприетите консултации от президента Иванов?

Александър Дамовски: Няма резултати. Официалната информация от вторник е, че Иванов е имал консултации с председателя на Конституционния съд относно конституционните разпоредби в такива случаи. В официално съобщение президентът Иванов заявява, че ще спази разпоредбите на Конституцията. Какво означава това? На този въпрос никой не може да отговори. Различните експерти имат различни тълкувания. Знаем, че в Конституцията няма изрични разпоредби какво трябва да се предприеме в случай, че един мандатоносител няма да успее да формира мнозинство и какво трябва да направи президентът Иванов, на кого трябва да връчи повторно мандата. Тук има наистина голяма конституционна празнина, по която тези дни различни професори, експерти по конституционно право, дават свои тълкувания как трябва да постъпи по Конституция президентът. И тук в зависимост от близостта на тези експерти и професори до определени политически възгледи и партии, така и й тълкуват този чл. 90 от Конституцията. И бих казал, че каквото и да направи в този случай президентът Иванов, ще бъде според Конституцията. Наистина една смешна ситуация, една неизвестна ситуация, дори и по отношение на срокът докога Иванов това трябва да го направи. Защото в чл. 90 е записано, че в срок от 10 дни от конституирането на парламента Иванов трябва да връчи мандата. В този случай вече парламентът е конституиран на 30 декември и сега наистина и по отношение на срока е отворен въпросът „Кога?“, кога  това ще се направи. Официално знаем, че за сряда са обявени индивидуални консултации с политическите партии и ще видим накъде ще тръгнат нещата.

Водещ: Господин Дамовски, много е важно да направите разликата – какво ще се случи, ако президентът Иванов даде мандата отново на ВМРО-ДПМНЕ, но на друг, освен на Груевски и той състави правителство и съответно другият вариант – какво ще се случи, ако мандатът вземе Зоран Заев?

Александър Дамовски: И двата варианти са възможни, както се казва – са конституционни. Трудно е да се предвиди какво ще направи Иванов. От дадените досега брифинги от кабинета на президента, това, което можем да предположим накъде ще тръгне Иванов в този случай, е хърватският пример.  Хърватската президентка по време на изборите в Хърватия през миналата година в такъв случай официално заяви тогава, че ще даде мандата на онзи лидер на партия, който ще донесе достатъчен брой подписи на депутати за съставяне на кабинет. В случая на Хърватия  бяха необходими 76, а в нашия случай е 61. Предполагаме, че Иванов ще направи същото. Утре или в някой от близките дни, ако някой от лидерите на политическите партии му донесе подписи от 61 депутати, предполагаме че Иванов ще връчи мандата на този лидер на партия или на този самостоятелен член на политическа партия. Това означава, че остават другите два варианта – ако някой от ВМРО-ДПМНЕ, друг човек, не лидерът Никола Груевски, успее да събере 61 депутата, тогава Иванов ще му връчи мандата. Или пък, ако Заев утре, вдругиден успее да покаже на Иванов списък от 61 депутати, които са се подписали, че ще гласуват за съставяне на  парламентарно мнозинство и правителство, то тогава Иванов би трябвало да връчи мандата на Заев. Сега въпросът е, кои ще бъдат тези 61 депутати?

Водещ: Няма ли да се окажат едни и същи, господин Дамовски, т.е. да бъдат сред албанските депутати?

Александър Дамовски: Да. Тук се играе постоянно с тези 10 депутати на ДСИ. ДСИ в седмицата, когато не успяха да излязат с решение за коалиция с ВМРО-ДПМНЕ, оставиха отворена възможността по-нататък да се коалират с партията на Никола Груевски. ДСИ официално не казаха „не“ на Груевски, а по-скоро съобщиха, че не са успели вътре в партията си да се договорят с коя партия да се коалират за сформиране на правителство. Това означава, че и по-нататък, както каза Буяр Османи , прес-секретарят на партията на албанците ДСИ, продължава да се води вътрешнопартиен дебат затова как ДСИ да постъпи в този случай. От друга страна Заев заяви, че е убеден, че ще успее да състави мнозинство. СДСМ имат 49 депутати, плюс 5 депутати от БЕСА, плюс 3 депутати от Алианса на албанците, плюс 2 депутати от ДПА. Това са трите по-малки партии на албанците в Македония, с които стават 59 депутати, което означава, че на Заев не му стигат 2 депутата. В ДСИ има определени депутати, които открито заявяват, че са против коалиция с ВМРО-ДПМНЕ, предположението е, че най-малко 2-3 от тях ще подкрепят коалицията на социалистите. Комбинациите са наистина многобройни кой за кого и къде би гласувал. Не е вече само всяка парламентарна група определено да гласува както партията им реши, а вече има някои отделни депутати от една партия, които са „за“ или „против“ някаква определена комбинация.

Водещ: Обаче тази македонска партия, която приеме условията на албанците, означава че ще приеме исканията от тяхната платформа – двуезичност, смяна на химна, смяна на Конституцията, смяна на символите на страната, на знамето, смяна също така на герба, участие в преговорите за избор на името на Македония и т.н., коя ще бъде тази партия, която на практика ще се самоубие, ако приеме такива условия?

Александър Дамовски: Така е. Накрая и ДСИ в преговорите с ВМРО-ДПМНЕ постави всичките тези условия от платформата на албанците. И другите партии на албанците – и БЕСА, и Алианса на албанците, и ДПА  обявяват същите условия пред обществото, че само ако се приемат тези техни искания,  биха се включили в коалиция със Заев или с Груевски. И тук става наистина една заплетена ситуация, при която летвата е вдигната много високо, а след това при преговорите предположението е, че ще се намери „златната среда“. Предположенията са, че това е максимумът от исканията на албанците в Македония по отношение на коалиция с някоя македонска партия. Между другото знае се, че в политиката едно е да се каже пред обществеността  „искаме това, това и това“, а след това при преговорите малко или много  се смекчава тонът. Надеждата е, че така ще бъде и този път.

Водещ: В крайна сметка Заев ли ще направи правителство?

Александър Дамовски: Ако знаех, щях да ви кажа. Сега Заев е на ход. Сред обществеността и журналистите се говори, че това което трябва да направи Заев в следващите дни, е да тропне на масата пред Иванов, да му хвърли списъка с 61 депутати и просто да го постави в мат. Така президентът ще бъде принуден да връчи мандата на Заев. Нали, ясно, че и  Заев няма необходимия брой депутати. Очевидно е, че ще има тайни, полутайни, неофициални срещи на представители на  политическите партии, какво ще се случи накрая – кой с кого ще се спазари, наистина е трудно да се предположи.

Водещ: Не са ли също толкова вероятни и предсрочните избори?

Александър Дамовски: Да, накрая ако никой нищо не успее в цялата тази комбинаторика във всичките тези преговори, много бързо ще трябва да се организира провеждането напролет на новите избори.

Водещ: И тогава, ако се повтори ситуацията, какво се получава?

Александър Дамовски: Продължаваме нататък. Нови преговори, поставяне на нови въпроси, нови условия. Между другото, мисля че след едни нови избори няма да бъде същото съотношение на силите, каквото беше на изборите на 11 декември, защото малко се промениха нещата относно доверието на избирателите към една или друга партия за този 1 месец, откакто са в ход всичките тези преговори.

Водещ: Т.е. вие прогнозирате, че на следващи избори една от партиите ще има повече гласове, отколкото сега?

Александър Дамовски: Със сигурност нито една партия няма да има 61 депутати. Но ще има размяна на броя на депутатските места, особено между албанските политически партии. Трудно е да се повярва, че СДСМ ще успеят отново да привлекат към себе си тези около 60-70 хиляди албански гласа, които успяха да привлекат на тези избори. Тази бройка ще се намали. Дали това ще доведе до увеличение на броя на македонските гласоподаватели към СДСМ, не е ясно,  но във всички случаи  ще означава увеличение на гласовете на албанците за албанските политически партии, което и досега беше. Но определено ще се покаже разочарование от всичките тези действия на Зоран Заев от предизборния период. Разбира се, същото това разочарование ще важи и за гласоподавателите на ВМРО-ДПМНЕ, заради пазарлъците на партията относно извадените компромати за висшите й партийни ръководители, като отново ще се опитат да представят пред обществото, че те са работили и са защитавали македонските интереси.

Водещ: Благодаря ви за този анализ, господин Дамовски, и доскоро, защото при вас нещата търпят динамика и развитие.

Александър Дамовски: Да. Не зная доколко съм успял да помогна да се разбере цялата тази политическа картина в Македония.

Водещ: Очевидно няма да се разбере скоро. Лошото е, че дори да успее да направи правителство г-н Заев, то няма да бъде стабилно.

Александър Дамовски: Да, няма да бъде стабилно. Ще бъде много нестабилно и ще има доста събития и интересни моменти.

Цоня Събчева