Александър Дамовски: Кампанията за президентските избори в Северна Македония  засега преминава спокойно и културно, няма ексцесии и инциденти

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“  

 

Водещ: Ако у нас в България съвсем неофициално продължава кампанията за евроизобрите, в Северна Македония кампанията за президентските избори е в своята среда. Тя започна на първи април и ще продължи до 19-ти. С какво е характерна на този етап, питаме Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД?

Александър Дамовски: Да. Първите десет дена минаха. Очаква се втората половина от първия кръг на президентските избори в Македония. Можем да кажем, че досега кампанията преминава спокойно и културно, каквито бяха и предвижданията, имайки предвид, кои са участниците. И преди с вас говорихме,  че става въпрос за трима професори, три академични личности, които сега засега спокойно и достойно водят своите кампании. Имаше един телевизионен дебат, в който участваха и тримата кандидати по ТВ „Телма“. В четвъртък вечер  е вторият дебат по същата телевизия. Засега няма ексцесии и инциденти.

Водещ: Изявява ли се от тримата водещи кандидати сериозен претендент?

Александър Дамовски: Не. Според допитванията, а и според нашия журналистически инстинкт и опит, мога да кажа, че в момента Стево Пендаровски – кандидатът на СДСМ и Гордана Силяновска – кандидатката на опозицията ВМРО-ДПМНЕ, са с почти равни резултати. Това показват анкетите, отново повтарям, които са от преди 5-6 дни. Блерим Река като единствен кандидат на опозиционните албански политически партии, разбира се, обединява албанския политически лагер. В първия тур на изборите най-вероятно няма да има проблем с ценза и активността на гласоподавателите. Очаква се да има около 60% избирателна активност. Предполага се, че около 300-350 хиляди гласоподаватели ще има за всеки един от основните кандидати – Пендаровски и Силяновска и около 100 хиляди гласа за Блерим Река. Така че развръзката ще остане за втория кръг на 5-ти май, когато се очаква да бъде основната битка между Пендаровски и Силяновска, съответно битката между  СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ.

Водещ: Кои са основните послания на кандидатите?

Александър Дамовски: Преспанският договор, европейската интеграция, емиграцията на младите, подобряването на икономиката, инвестициите и т.н. Това са основните точки, които засягат всичките кандидати в своите изявления. По отношение на Преспанския договор и промяната на името  позициите на Пендаровски и Силяновска са различни. По отношение на Закона за езиците различни са позициите на Силяновска и на Блерим Река. По отношение на развитието на икономиката, чуждестранните инвестиции и членството в ЕС и НАТО, тук бих казал, че кандидатите са единодушни. Основната и най-важна точка на митингите и дебатите е промяната на името и Преспанският договор с Гърция.

Водещ: Направи ми впечатление, господин Дамовски, че в клипа на един от кандидатите и то кандидатът на управляващите СДСМ Стево Пендаровски, имаше снимка на паметника на Гоце Делчев и кадър с Блаже Конески. Блаже Конески е един от апологетите на македонизма и настроен срещу България македонски анализатор. Как да си обясним това съвместяване?

Александър Дамовски: Възприемането, оценката и разбирането за Блаже Конески в Македония, в македонското общество е като на основоположник на македонския език. Няма такова разбиране в македонското общество, че Блаже Конески е антибългарски настроен. Не знам защо така се гледа на Блаже Конески в България. Основната негова роля е в образованието – като член на Македонската академия на науките той се занимава с македонския език. Що се отнася до Гоце Делчев, тук тепърва ще трябва  да решаваме тези въпроси: чий е Гоце Делчев, чий е Даме Груев, чий е Яне Сандански. Нека засега тази атмосфера, която се създава между двете страни на добросъседство  и това, че ще изучаваме общата ни история, нека това да го оставим на тази Експертна междудържавна комисия, която вече започна да работи. Гоце Делчев тук се възприема, тук се учи и го знаем като македонски революционер. И не знам защо изобщо има някаква чувствителност по този въпрос в българското общество.

Водещ: Все пак ако сме оставали да се решат въпросите на тази двустранна комисия, странното е че в клип на кандидат за президент спорни моменти се появяват. Това е първо по това, което казахте, господин Дамовски. Но второ, по отношение на Блаже Конески, чувствителни сме в България към неговото дело, защото той представя работата на българските възрожденци от Македония като Кирил Пейчинович, братя Миладинови, Йордан Хаджиконстантинов и т.н., като не българи и това нас сериозно ни тревожи. И още повече тревожно е, че именно човек, развил такава концепция, намира място, намира присъствие в клип на кандидат за държавен глава на вече, в душите си знаем, приятелска нам държава. Ето това е въпросът.

Александър Дамовски: И нас ни тревожи така да се тълкува за такива функционери като Димитър Миладинов, но хайде това да го оставим на експертите. И да го оставим на Борисов и на Заев.

Водещ: Ние с вас разговаряме на ниво журналисти и като колеги. И за това такъв тип прояви, такъв тип спорни моменти, които някак си се извеждат на преден план, извеждат се пред скоби, притесняват. Ако това се остави като спорен момент да го решава комисия, окей да го решава.  Но тогава, когато служи като пропаганден материал, тревожи.

Александър Дамовски: Ето работа за Заев и за Борисов, за двамата наши премиери.

Водещ: Да видим каква ще бъде ролята на господин Пендаровски като стане президент. Ако стане, разбира се. И още нещо искам да ви попитам – албанският фактор, албанските партии как реагират досега към кампанията, която се води? Дали се проявяват по-сериозни признаци за подкрепа на Блерим Река или ще се решат нещата на втория тур между Пендаровски и Силяновска?

Александър Дамовски: Албанските партии, ролята на ДСИ, на управляващия коалиционен партньор със СДСМ във властта, партията на Али Ахмети, сега засега води много силна кампания за Пендаровски. Всички срещи на лидера на ДСИ Али Ахмети с гласоподавателите в западната част на Македония, призивът който Али Ахмети отправя е този – ако гласувате за Пендаровски, гласувате за ЕС и НАТО. Това е мотото, което е избрано от ДСИ, за да се подкрепи Пендаровски. От друга страна имаме Блерим Река, който е приятна изненада за македонското общество за каква личност всъщност става въпрос – че той е истински интелектуалец, умерен в своите изказвания. Неговите тези, неговата кампания е много приемлива и между македонците в македонското общество. Партиите, които поддържат Блерим Река, са Алиансът на албанците на Зиадин Села и партията на Билал Касами БЕСА. Чрез кандидатурата на Блерим Река те виждат шанс да сринат имиджа на ДСИ сред албанските гласоподаватели. И според мен засега успяват.

Цоня Събчева