Александър Дамовски, МКД: Засега Християн Мицковски е на първа позиция като възможен наследник на Никола Груевски

Александър Дамовски

Александър Дамовски, гл. редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Трима депутати от ВМРО-ДПМНЕ остават в ареста за 30 дни заради щурма на парламента през кървавия четвъртък от тази година – 27 април. Това реши Наказателният съд в Скопие. Други трима са под домашен арест, а ВМРО-ДПМНЕ продължава с протестите. За ситуацията в Македония очакваме анализа на Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Какво се случва в Македония, господин Дамовски?

Александър Дамовски: „Няма спокойствие, няма справедливост“ – така скандираха преди време „шарените“, когато протестираха по улиците на Скопие. Сега се случва същото, но в обратна посока – сега привържениците и членовете на ВМРО-ДПМНЕ всяка вечер, тази също, след няколко минути ще се съберат пред Министерство на правосъдието, ще протестират против ареста не само на техните депутати, а и на всичките останали участници в щурма на парламента на 27 април тази година. Можем да кажем, че  това все пак е политическа криза, особено след всичко случило се. Имам предвид напускането  на всички общински съветници на ВМРО-ДПМНЕ от общините в Македония. Вече са напуснали тези  от Куманово, от Вевчани, от Берово. Предполагаме, че това ще бъде част от тактиката на партията да накарат всички свои избрани общински съветници в местното самоуправление да напуснат. Освен това депутатът Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ, заяви че най-вероятно те няма повече  да подкрепят обявените реформи на СДСМ. Тогава вече може да възникне една по-сериозна ситуация, в смисъл, че може да се стигне до ограничаване на реформите, които прави и обещава да направи СДСМ и пред Брюксел, и пред Вашингтон. А това означава неизпълнение на плана, който правителството нарича „3-6-9“ по отношение на някои проекти за съгласуване на македонските закони със законодателството на Европейския съюз. Как ще се развиват нататък нещата, наистина трудно е да се предвиди, особено с тези съдебни решения, които според всички независими и обективни наблюдатели, са твърде строги. Цялата тази квалификация за тероризъм и нарушаване на конституционния ред в Македония, за тези хора е неочаквана, необичайна, твърде строга. Бих казал дори трудно доказуема на предстоящия съдебен процес.  И оттам идва и големият  протест на ВМРО-ДПМНЕ за тези решения на новата власт.

Водещ: Близкият до партията на Никола Груевски „Курир“ цитира декларация на ВМРО-ДПМНЕ, в която се казва, че партията „остава на улицата, докато хунтата на Заев погазва законите“. Докога могат да продължат протестите? Събират ли хора?

Александър Дамовски: Да. Мисля че протестите не са чак толкова големи и многобройни, колкото Груевски и партията му очакваха. Вижда се, че езикът е същият, както на миналите протести, имам предвид на „Шарената революция“, когато се говореше за режима на Груевски. Сега речникът е „хунтата на Заев“. Просто само се смениха хората и имената. Сега протестите не са толкова масови, много по-слаб е отзивът. Но те заявяват, че ще продължат всяка вечер в 6 часа да протестират.

Водещ: Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски е заявил пред протестиращите, че: „по-нататъшният диалог в парламента е невъзможен“. Това, господин Дамовски, означава ли че народните представители от тази партия ще напуснат Събранието?

Александър Дамовски: Да, това означава, както казах и в началото, че е възможно блокирането на реформите. За някои закони, за някои реформи е необходимо две трети мнозинство в парламента. За част от тях ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че ще ги подкрепят, особено тези, които са свързани с евроинтеграцията на Македония. Но в този случай много е възможно бързо отдръпване на депутатите. Както казах, това което правят общинските съветници на ВМРО-ДПМНЕ по общините е като предизвестие за онова, което може да се случи и в парламента. И ако по някакъв начин СДСМ покаже несигурност в провеждането на реформите по отношение на евроинтеграцията, тогава това ще дойде като добро извинение, като добро оправдание за провала на тези реформи. Например, има вече интересна теза, че тези строги присъди са насочени към точно такава развръзка на ситуацията в Македония – спиране на реформите в страната и съответно взаимните обвинения на партиите, че другите са виновни за тази ситуация.

Водещ: Означава ли, че от ВМРО-ДПМНЕ репетират за конгреса си на 23 декември?

Александър Дамовски: Бих казал, че това е зад сцената, зад кулисите, така да се каже. Това е вече вътрешнополитически въпрос, който ВМРО-ДПМНЕ ще трябва да реши за тези 20 дни какво ще прави по-нататък. Груевски обяви, че ще подаде своята оставка. Вече се говори за възможен наследник –  това е Християн Мицковски. На неговата пресконференция след протестите, квалификациите и начинът на общуване, позицията на ВМРО-ДПМНЕ – всичко това някак си нарисува фигурата на възможния наследник на Груевски. Възможно е това да е избор на самия Груевски Християн Мисковски да бъде неговият наследник. Но как това ще се развива по-нататък? Тук не бива да забравяме реформистите, които са на сцената, бих казал, със своите 35 хиляди членове. Те са членове на ВМРО-ДПМНЕ, но са привърженици на така наречените „реформисти“ на партията. Разбира се, има и други амбициозни  членове на Изпълнителния комитет на партията, които искат да се видят на лидерската позиция. Това са Никола Поповски, Никола Тодоров, Антонио Милошевски. Така че ще видим как ще се развият нещата. Засега Християн Мицковски е, да кажем,  на първа позиция като възможен наследник. Преди известно време тъкмо Християн Мицковски начерта профила на възможния наследник на Груевски. Тогава в свое изявление, той на първо място постави условието новият лидер да има подкрепа и от международната общност, което по някакъв начин е новост вътре във ВМРО-ДПМНЕ да мислят за положителните оценки и подкрепа от международната общност. Досега това не беше така. Ако това бъде прието като едно от условията, да – Християн Мицковски е възможният нов лидер на ВМРО-ДПМНЕ.

Цоня СЪБЧЕВА