Александър Дамовски, МКД: Македония е на път да излезе от политическата криза, в полунощ в сряда ще има ново правителство

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Мандатоносителят Зоран Заев предложи 17 имена за бъдещи министри след заседание на партията снощи. Заев изрази убеденост, че всички министри, които ще бъдат предложени пред депутатите, ще работят за реформите и в полза на гражданите. По-рано от партията на етническите албанци в Македония – Демократичен съюз за демокрация също обявиха своите седем предложения. Какъв е съставът на новия кабинет и ще бъде ли стабилен без подкрепата на „Беса“? Темата ще коментираме с журналиста и главен редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Г-н Дамовски, кои са имената на бъдещите министри, които обяви снощи Зоран Заев, има ли изненади или са познати лица?

Александър Дамовски: Това са горе доли познати имена на партийни активисти от коалиционните партньори, които ще съставят новия парламент. Няма разлика с това, което се спекулираше неофициално и се предполагаше кои биха могли да са новите министри. Например Министерството на отбраната ще го ръководи Радмила Шекеринска от Социалдемократическия съюз, Министерството на вътрешните работи– Оливер Спасовски от социалдемократите. Никола Димитров, като независим експерт, като непартиен кадър ще бъде министър на външните работи. Драган Девдовски – на финансите, и т.н., но това са ключовите четири министерства. Няма някакви изненади. Изненади са да имената от Демократически съюз за интеграция (ДСИ), които бяха предложени в събота. Там се спекулираше със съвсем друга група имена. Централното председателство на партията на албанците ДСИ в събота обяви съвсем други имена, неочаквани, предвид тази вътрешното групиране в партията на Али Ахмети – крилото на ВМРО, крилото на СДСМ и военното крило. В крайна сметка победи т.нар. „военно крило“, в което излязоха имената на бившите коменданти на УЧК – Армия за национално освобождение, на Хазби Лика и на Садула Дураку, които бяха коменданти по време на конфликта в Македония през 2001 година. Садула Дураку е един от тримата командири, които през 2001 изключиха питейната вода в Куманово. Той с още двама членове на АНО, обърна клапана за подаване на вода, който се намира на Липковското езеро“. Това са малки изненади. Това, което е ново, е, че утре ще започне заседанието на Събраието . Вчера Социалдемократическият съюз прие списъка на новите министри и програмата на новото правителство и утре в 11.00 часа ще започне заседанието, ще трае два дни и в сряда в полунощ вече ще имаме ново правителство, ще се гласува новото правителство.

Водещ: Когато започнат дебатите и гласуването в парламента, очаквате ли да има някакво напрежение при това гласуване, или почти сигурно е, че тази седмица Заев ще бъде новият премиер?

Александър Дамовски: Сигурно ще има дискусии, сигурно ще има разправии, сигурно ще има несъгласие с програмата, с устава на кабинета, предивд „военното крило“ на ДСИ. Представителите на ВМРО няма да пропуснат шанса да изтъкнат всички тези работи що се отнася до състава на новото правителство. Между другото, мнозинството е с 62 представители –представителите на СДСМ, ДСИ и Алианса на албанците са 62 и това е крехко мнозинството, защото представителите на БЕСА, петимата представители на БЕСА вече обявиха, че няма да участват в новото правителство. На пресконференцията председателят на партията Касами каза, че най-вероятно и няма да гласува „за“ този състав на новото правителство. Там конфликтът там е между ДСИ и БЕСА и затова вероятно те няма да гласуват в подкрепа на зновото правителство.

Водещ: Това, че БЕСА няма да подкрепи кабинета, като че ли не е изненада, може би беше очаквано?

Александър Дамовски: Да.

Водещ: Но все пак какви са причините, какво изтъкнаха от партията на конференцията вчера?

Александър Дамовски: Знаете ли, има една традиция в развитието на на политическите партии на албанците в Македония. Всяка нова партия, която става по-силна, става и по-радикална. Ако се върнем 20 години назад, беше Опозиционната албанска Партия на демократичния просперитет (ПДП), която беше най-кооперативна с властите и с македонците. После се появи партията на Арбен Джафери и на Мендух Тачи. Те станаха по-радикални. След това дойде 2001 г. – най-радикалното течение, военното течение на ДСИ или УЧК, от които произлезе ДУИ. Сега след ДСИ имаме една партия БЕСА, която има доста радикални виждания за бъдещето на Македония и необходимите реформи. Тя е отворена пред Зоран Заев да съобщи новото правителство и очакват редефиниране на държавата. Не конкретизират какво точно означава това тяхно искане за редефиниране на държавата. Предпоставката е, че Зоран Заев не можеше да приеме това искане и така едностранно завършиха тези преговори.

Водещ: БЕСА не бяха съгласни и с избора на Талат Джафери. Остава ли конфликтът между БЕРСА и ДСИ?

Александър Дамовски: Да, това е конфликт между БЕСА и ДСИ. Те имаха проблем с избора на Талат Джафери от ДСИ за председател на Народното събрание, и не искаха в състава на новото правителство, сред новите миистри да няма лица, представляващи обекти на разследване от специализираната прокуратура. Зоран Заев каза, че ще събере информация от Прокуратурата дали някой от новите миистри от този състав на правителството, който е под някаква форма на разследвване. БЕСА има конфликт с ДСИ, това е междуалбански конфликт, свързан с кадровия състав на партията, с предложения нов екип и с Талат Джафери. Да, те не бяха съгласни с избора на председателя на Събранието.

Водещ: БЕСА бяха изпратили един списък с принципи на СДСМ. Всъщност имаше ли изобщо някакви срещи и някакви разговори през последните дни между СДСМ и БЕСА?

Александър Дамовски: Да, до събота по обед имаше такива срещи. Вчера беше последната среща между Заев и Касами и в 15.00 часа БЕСА излезе на пресконференция и съобщи, че няма да участва в правителството. Ще поддържа реформаторските процеси. Между другото, Касами открито обяви, че вероятно в Събранието няма да гласува „за“ състава на правителството.

Водещ: Значи при всички положения ще бъдат опозиция, но ще бъдат ли някакъв важен фактор в парламента оттук нататък? Каква ще бъде ролята на БЕСА в политиката?
Александър Дамовски: Не, в парламента няма да бъде някакъв фактор. Това се все пак са пет представители, не са голяма група в парламента. Ясно е, че те ще се концентрират върху местните избори през октомври. Тяхната цел очевидно е победа над ДСИ на местните избори. Те ще имат за цел да бъдат градоначалници на Гостивар, на Тетово, на Кичево, на Струга. Там те ще искат да покажат своята сила и да покажат неспособността на ДСИ. Между другото, ДСИ пък от друга страна, с избора на т.нар. „военно крило“ остави силни лица в състава на партията точно за местните избори. Очевидно и те знаят този план на БЕСА за местните избори.

Водещ: Това означава ли, че следващите месеци до местните избори през октомври може би ще виждаме пак политическо напрежение, политически игри?

Александър Дамовски: Да, разбира се, че има напрежение, но то е бъде повече в институциите, в парламента, между представителите, в борбата за предложени закони, реформи и т.нКато цяло ще намали това напрежение.

Водещ: А самите хора ще се успокоят ли? В момента как обществото възприема и предложения кабинет? Успокояват ли се гражданите в Македония?

Александър Дамовски: Да, да, престанаха и демонстрациите, вече няма някакви по-сериозни кавги между политиците. Успокояват се нещата

Водещ: Ако трябва да обобщим, г-н Дамовски, като че ли Македония е на път вече да излезе от политическата криза?

Александър Дамовски: Да, можем да кажем.

Водещ: Излиза ли единна, каквато Заев каза, че ще бъде?

Александър Дамовски: Това трудно може да се каже. Може да се каже, че излизаме от политическата криза, но ще ивидм какво следва. Всичко зависи сега от новото правителство за това, в смисъл дали ще се случат реформи и дали ще има реваншизъм, което се случваше преди.

Водещ: Безспорно новото правителство е водещата тема при вас, която ще следим и ние, но продължават ли, г-н Дамовски, реакциите, след като стана ясно, че сръбски агент, офицер от сръбската служба БИА е бил в сградата на парламента в Скопие на 27 април при погрома?

Александър Дамовски: Да, това е един по-сериозен инцидент, който се случи на равнище Македония – Сърбия. Един дипломат влезе в Събранието без никаква причина, и покана, и позволение. Каква беше неговата задача, какво правеше – това засега никой не знае. Вижда се, усеща се никакъв опт на министерствата, на ръководствата на двете държави да го държат този проблем възможно по-настрани и да не правят някакви по-сериозни действия. Между другото, това е сериозен инцидент, на който Македония трябваше да реагира с отзоваване на дипломата от Македония и с даване на някакви дипломатически ноти, които са нормални в подобни ситуации. Няма дори никаква среща между директорите на Агенциите за разузнаване, за да разяснят това. Остана отворен въпросът каква е била неговата задача в Събранието на 27 април.

Водещ: Но в момента няма информация той да бъде призоваван, така ли?

Александър Дамовски: Няма, най-вероятно и това няма да се случи. Остава без отговор питането какво търсеше той на 27 април в Събранието.

Албена ИВАНОВА