Александър Дамовски, МКД: Остават съмненията дали Стево Пендаровски ще бъде президент на всички граждани, или отново ще имаме държавен глава на управляващата коалиция

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ 

Водещ: Стево Пендаровски положи клетва като президент на Република Северна Македония. Новоизбраният президент, заяви че първото нещо, което ще направи е да започне работа с опозицията. Той заяви че ще ангажира в дипломатическите усилия особено по въпроса за членство в НАТО и Европейския съюз (ЕС) и ще има нулева толерантност към корупцията и непотизма. Властта, опозицията и бизнесът трябва да работят заедно, заяви Пендаровски. Гост в ефира е Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Господин Дамовски, каква е атмосферата в Северна Македония, която има вече своя първи държавен глава?

Александър Дамовски: Да. За Северна Македония това е първият президент, иначе пети поред за Македония. Облачно и дъждовно е в Македония, такава е и политическата атмосферата предполагам. Както казахте, задачата която си постави господин Пендаровски за следващия период ще бъде голямо предизвикателство за него, защото бих казал, че неговият предшественик не успя да се справи с тази задача – не успя да приближи опозицията и властта да работят заедно. А това обещава Пендаровски постоянно – и по време на кампанията, и сега откакто стана президент. Но това ще бъде най-тежката задача, заради пълната поляризация в нашето общество и особено етническата поляризация, която съществува в Македония в разделението на опозиция и власт.

Водещ: Какво означава за вас избора на Стево Пендаровски за президент на Северна Македония?

Александър Дамовски: Бих казал, че това е нормално продължение на случващото се в Македония, имам предвид последните 20 г., в които властта си има и своя президент. Това е един недостатък в политическия климат в Македония, заради липсата на разделение на властта. Колкото и малки да са правомощията на президента и протоколни, бих казал, но все пак за едно здраво общество би било по-добре институцията президент да бъде представлявана от опозицията. Това не се е случвало през последните 10 г. Видяхме ролята на предишния президент Георге Иванов, който винаги подкрепяше всичко, предложено от властта. Според всичките досегашни изявления на Пендаровски, очевидно ще имаме повторение на едно такова приятелство между изпълнителната власт и институцията президент, което е, както казах, във вреда за македонското общество, въпреки че Пендаровски обещава, че той ще бъде президент на всички граждани, а не президент на управляващата коалиция. Но остават съмненията след опита, който имаме с действията на предишните президенти.

Водещ: Господин Дамовски, какво според вас не достигна на Гордана Силяновска, кандидатката на опозицията ВМРО-ДПМНЕ, да спечели изборите?

Александър Дамовски: Ако се направи анализ на изборните резултати и се види къде е спечелил Стево Пендаровски и къде Гордана Силяновска, очевиден е недостигът на капацитет на кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ да се приближи към албанската част от гласоподавателите; невъзможността да бъдат заинтересувани албанските гласоподаватели да гласуват за кандидат на ВМРО-ДПМНЕ и в края на краищата липсата на някакво споразумение между политическите партии ВМРО-ДПМНЕ и опозиционните партии на албанците – „Алианс за албанците“ и БЕСА. А в същото време очевидно беше твърдото споразумение между ДСИ и СДСМ за подкрепа на Стево. Такова споразумение нямахме от другата страна на опозицията. А що се отнася до македонските гласоподаватели, очевидно е че Гордана беше победител над Стево Пендаровски. Но както казах, тя не получи подкрепата на албанските гласоподаватели.

Водещ: При полагане на клетвата си господин Пендаровски заяви, тук ще го цитирам, „В Европа няма толкова малка държава, в която да има толкова голямо разделение в обществото“, добавяйки че той ще бъде президент на всички. Ще успее ли според вас, господин Дамовски, Пендаровски да бъде обединителят на съществуващите различия във вашата страна?

Александър Дамовски: Да се надяваме. Наистина това е една голяма задача, която Пендаровски си постави. Всъщност такава задача и приляга на президента на държавата. Но, както казах, това което досега се случваше, показва една съвсем друга практика в работата на президентите на Македония. Какво имам предвид? Грижата за всички граждани не беше основното мото, например на господин Иванов. Така че съмненията остават. Пък ще видим как по-нататък ще действа Стево Пендаровски.

Водещ: Стево Пендаровски е силен защитник на сделката за името с Гърция. Според него тя открива пред Северна Македония пътя към членството в НАТО и ЕС. Какво е вашето мнение?

Александър Дамовски: Да. Стево Пендаровски и по време на кампанията, а и преди това по време на подписване на договорите и с България, и с Гърция, беше силен  поддръжник на политиката на властта за развитието на добросъседските отношения. И тук очевидно няма да има никакъв проблем с властта и заедно ще вървят към осъществяването на тези два договора. Тук е и тази разлика в македонското общество, в македонските избиратели, защото не всички граждани македонци са съгласни с клаузите на тези два договора. А тук Пендаровски твърдо ще продължи политиката на управляващата коалиция СДСМ-ДСИ.

Водещ: Вчера видяхме, че Пендаровски подаде ръка на опозицията, както и вие споменахте, за сътрудничество. Очаквате ли да настъпят промени? Опозицията обеща „политически ад“ за управляващите. Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски, заяви че вторият тур от президентските избори е бил белязан от злоупотреби, заплахи, шантаж. Вие мислите ли че е имало шантаж на изборите?

Александър Дамовски: Да, има данни, има някои сериозни съмнения за такъв начин на гласуване. Но броят на тези гласоподаватели очевидно няма особено голямо значение за крайния резултат. И затова така завърши и цялата тази атака. Как ще се отнася Пендаровски към опозицията ще видим в близките дни, защото той обещава, че ще се опита да убеди опозицията да гласува промените в Закона за специализираната прокуратура, което е една от основните теми в македонското общество, тъй като това е едно от условията за започване на преговорите с ЕС. Пендаровски обещава, че ще се опита да намери решение на това неразбирателство между властта и опозицията по отношение на Закона за специализираната прокуратура. Както казах, бързо ще разберем дали ще успее да изпълни обещанието си,  че ще бъде президент на всички граждани на Република Македония

Водещ: Да, дали ще успее да бъде обединител на всички?

Александър Дамовски: Да, да. Съмнението остава.

Водещ: Бих искала да обърнем внимание също на това, че Стево Пендаровски подчерта, че един от най-важните резултати на тези избори е, че те за първи път са признати от всички, от всички етноси в страната. За първи път наричат Северна Македония „моята държава“. Вие наблюдавате ли това, за което говори новият държавен глава?

Александър Дамовски: Как да ви кажа? Това е новата реалност в Македония.

Водещ: Новата по-добра реалност или?

Александър Дамовски: Да се надяваме. Всичко ще зависи от тези обещания за тази нова реалност във връзка с интеграцията на Македония в НАТО и ЕС. Да, Пендаровски беше консенсусен кандидат, подкрепян и от албанската общност, и от много други по-малки политически партии, които представляват по-малките етнически общности в Македония, което е наистина едно сериозно предимство на македонското общество, което гледа на политиците, като на способни, професионални хора, а не ги дели на политик-албанец или политик-македонец, или политик-турчин и т.н. Това е един положителен пример. Но, казах и преди, всичко се свежда до това, че винаги има политически договорки между отделните партии, а не се основава всичко на искреното чувство на един обикновен гражданин за това, че един или друг кандидат е наистина способен, професионален и ще бъде обективен и независим.

Водещ: Господин Дамовски, с какво ще запомните 10-годишния мандат на президента Георге Иванов?

Александър Дамовски: Ако имаме предвид защитата на македонския интерес, на Македония, на онова, което наричаме национален интерес, наистина за това Иванов можем да го изтъкнем. Но остава онази негова сервилност по отношение на властта, по отношение на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. И не използването на много от шансовете, които имаше през този 10-годишен период  да реагира, да даде някакво решение, да бъде това, което искаме всички – един независим президент, който не зависи от волята на управляващата партия, а зависи и защитава  интересите на гражданите. Това Иванов не успя да го направи. И за това, бих казал, безславно завърши неговият мандат.

Водещ: С избора на Стево Пендаровски Северна Македония по-близо ли е до НАТО и ЕС?

Александър Дамовски: Да. Според реакциите на западноевропейските държави, според поздравителните телеграми до него, това е така. Такава беше и концепцията по време на кампанията, че Стево е човекът, който ще поведе Македония към ЕС и НАТО.

Водещ: Вчера и българският президент Румен Радев беше на инагурацията на Стево Пендаровски. Двамата проведоха разговори. Там той заяви подкрепата на нашата държава към вашата.

Александър Дамовски: Да. Това беше изтъкнато в разговорите между Радев и Пендаровски, а именно интеграцията на Македония в ЕС и НАТО  и подкрепата от България. Присъствието на държавните глави от съседните държави – Албания, Косово, Сърбия, България и държавни представители  от Гърция, Черна гора, Полша и Турция, беше наистина значим елемент за първите дни от мандата на Пендаровски и за очевидната подкрепа на тези страни за неговото президентство.

Водещ: Какво очаквате оттук нататък, господин Дамовски?

Александър Дамовски: Нищо особено, нищо извънредно. Просто всички онези проблеми, които имахме досега, ще продължим да живеем и по-нататък с тях. Оставаме на президента да решава всичките онези сериозни проблеми, с които се сблъсква македонското общество.

Йоланда ПЕЛОВА