Александър Дамовски, МКД: Правителството на Заев е решено да реализира договора за добросъседство, въпреки атаките на опозицията

Александър Дамовски

Александър Дамовски, гл.-редактор на електронното издание МКД, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: На 2 август се очаква да бъде подписан Договор за добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Как с приближаване към датата тази тема се интерпретира в западната ни съседка?

Господин Дамовски, непосредствено след посещението на премиера Зоран Заев в България се разрази и една своеобразна буря в опозиционните медии в Македония. Продължава ли тази вълна на съпротива срещу договореностите, които бяха постигнати между България и Македония при посещението на Заев?

Александър Дамовски: Да. Освен дебати и спорове в някои медии, които са близки до опозицията, този въпрос се прехвърли и в парламента, където депутатите на ВМРО-ДПМНЕ постоянно, буквално всяка седмица, поставят искане за обявяване на  договора преди подписването му на 2 август. В съобщения депутатите на ВМРО-ДПМНЕ постоянно искат провеждане на дискусии за този договор. Ето, дори и вчера в парламентарната комисия по европейските въпроси, на която присъстваше и премиерът Зоран Заев, обеща, че той лично следващата седмица на някое парламентарно заседание или заседание на парламентарна комисия, ще обяви съдържанието на Договора за добросъседство с България. Така че можем да кажем, че лека полека се решава частта от тази, така наречена проблематика. И разбира се ще останат някои  части от този договор,  особено  интерпретацията на тези части за македонския език и въпросът за македонското малцинство в България.

Водещ: Външният министър на Македония Никола Димитров съобщи в интервю за „Ройтерс“, че България и Македония са съгласували текста на договора. Как се възприе тази новина в Македония? Как опозицията я коментира?

Александър Дамовски: Да, имаше информация за това интервю на Никола Димитров и тук в Македония. Като информацията тук беше, че Димитров е разговарял на  някакво тайно място с вашия министър и всички нерешени въпроси по отношение на договора са били съгласувани. Това го потвърди и Димитров. Но  опозицията продължава да настоява за започване на  дискусия около това. Особено е твърдо и настоятелно искането им да се обяви  съдържанието на договора, като има неофициална информация, че българските депутати вече разполагат с този договор.

Водещ: Има ли вече по-ясна дата кога договорът ще бъде отворен за обсъждане в Народното събрание на Македония?

Александър Дамовски: След вторник. Не беше обявена точна дата на дискусиите. След вторник, следващата седмица, трябва да се очаква на някое от заседанията на комисията или парламента, да се обяви съдържанието на договора.

Водещ: Ще бъде ли това и в присъствието на премиера Зоран Заев?

Александър Дамовски: Да. Тъкмо това казах. Премиерът Зоран Заев обеща, че лично той ще обяви договора и той ще го обосновава пред депутатите.

Водещ: Идеята за съвместно отбелязване на Илинден ли е най-неприемливото за опозиционните партии в Македония?

Александър Дамовски: Не. Мисля, че два въпроса са особено чувствителни,  деликатни и трънливи. Единият е въпросът за названието „македонски език“ – как ще бъде наречен македонският език в този договор, дали това ще бъде както досегашната формулировка според Конституцията на държавата. И вторият въпрос, е дали Македония ще се откаже, това е особено чувствителен въпрос, дали Македония ще се откаже и в този случай с България, както го направи с Гърция, от грижата за македонското национално малцинство в България.

Водещ: ВМРО-ДПМНЕ, смята че външната политика на правителството на Заев е катастрофална и подронва авторитета и достойнството на Македония. Така ли смятат и по-голямата част от гражданите на страната?

Александър Дамовски: Не бих казал. Това е политическо пресмятане между сегашната власт и опозицията. Нормално е да се очакват такива жестоки и остри оценки от страна на опозицията. Те загубиха, имат право да се сърдят. По принцип всичко това, което се случва в отношенията ни с международната общност,  връща Македония на международната политическа сцена, особено във връзка с интеграцията на страната ни в НАТО и ЕС. И все още е рано да се дават такива остри оценки, в смисъл на губене на националното достойнство, при тази динамична комуникация на новата власт с международната общност.

Водещ: Каква е вашата прогноза – ще надделеят ли реформаторските сили в Македония, ще поеме ли правителството на Заев реални стъпки за извеждането на страната на европейския път на развитие?

Александър Дамовски: Да. Това е надеждата, това е еуфорията, която сега по някакъв начин е предизвикана от правителството, от новите хора, дори можем да кажем и от част от гражданството. Всичко това ще зависи от новите хора, от новите министри, от техния професионализъм и тяхното желание да покажат едно по-различно лице на властта в Македония. Нали, досега винаги, когато говорехме за властта в Македония, говорехме за корупция, за злоупотреби, за престъпления. Време е наистина да се покаже едно по-различно лице. И това наистина ще зависи най-много от Заев и неговия екип. Първите резултати ще видим през м. октомври на местните избори, които ще бъдат един добър индикатор затова какво се случва на политическата сцена в Македония.

Водещ: Договорът за добросъседство с България ли е основната линия, по която опозиционната ВМРО-ДПМНЕ следи изявите на правителството на Заев?

Александър Дамовски: Не. Много въпроси са актуални тук и договорът е само един от нерешените казуси, по които има дискусия на ниво опозиция-власт. Вторият, или даже може би е първи,  по-сериозен въпрос, са  обвиненията от Специализираната прокуратура и реакциите на съдебните органи по исканията на специалните прокурори за арести на голяма част от ръководството от ВМРО-ДПМН. Това е много по-важен въпрос и се очаква сега реакцията на по-висшите съдилища, на Апелативния съд, по отношение на обвиненията на Специализираната прокуратура за арест на голяма част от ръководството на предишната управляваща партия.

Водещ: Македонският външен министър е предложил страната да се присъедини към НАТО под временно наименование, след което да продължат преговорите за решението по въпроса за името. Ще успее ли правителството да постигне съгласие с Гърция по въпроса?

Александър Дамовски: Гърция вече се обяви против това предложение. Каза че това не е приемливо за тях, те продължават настояват за договореностите от Букурещ първо да се реши въпросът с името, а след това членството в НАТО. Дали ще успее този план на новото правителство на Македония е неизвестно. Много трудно е да се прогнозира, аз съм голям песимист по този въпрос. Всичко зависи, най-вероятно, от евентуалния натиск на Великите сили спрямо Гърция да приеме някакъв временен вариант по отношение на членството на Македония в НАТО. Имам предвид натиск от Америка, Германия, Франция върху Гърция, за да направи една малка отстъпка.

Водещ: Господин Дамовски, вашата прогноза – какво ще се случи на 2 август?

Александър Дамовски: Ще празнуваме добре. Мисля че няма какво особено да се случи. Може би един нормален граждански протест срещу точно този начин на празнуване на Илинден. Мисля, че всичко ще премине съвсем нормално, освен обичайните партийните реакции и съобщенията на отделни историци, на отделни хора против това честване.

Водещ: След тази толкова настъпателна атака на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ спрямо политиката на правителството по отношение на Договора за добросъседство, забелязва ли се от страна на правителството на Заев своеобразно отстъпление по тази идея за подписването на договора?

Александър Дамовски: Не. Засега няма такива знаци, че те ще отстъпят по този въпрос. Напротив. Мисля че те са още по-решителни в намеренията си да реализират този договор.

Росица Ангелова