Александър Дамовски, МКД: Резултатите от местните избори ще бъдат главният индикатор за бъдещето на Македония

 

Александър Дамовски, гл.-редактор на електронното издание МКД, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: Утре в Македония ще се избират кметове и общински съветници в 80 общини, включително и в столицата Скопие. За изборните гласове се състезават 19 партии и коалиции, а право на глас имат около 1,8 милиона граждани, като 77 000 от тях живеят в чужбина. Залог за какво са тези избори – темата ще коментираме в следващите минути с Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД.  Г-н Дамовски, каква е предизборната обстановка днес в Македония, има ли напрежение часове преди гласуването?

Александър Дамовски: Не, днес е спокойно, стабилно е и няма никакви инциденти. Партийните активисти вече не са на терен. Утре започват изборите. Днес ще доставят бюлетините и засега няма индикации за нарушения, засега всичко е наред.

Водещ: Между кого и кого ще бъде основната битка? Казахме, че са регистрирани 19 партии и коалиции, но ВМРО-ДПМНЕ и партията на Зоран Заев са основните конкуренти в тези избори?

Александър Дамовски: Да, това е главната битка, това ще бъде главният индикатор за това какво ще се случва по нататък  в Македония. Изчисляване на кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ и тези на правителствената партия – Социалдемократическият съюз, това е да речем условно нареченият „Македонски блок“. В „албанския блок“ – там ще бъде броенето между ДУИ и БЕСА. Партията на Мендух Тачи, Демократическата партия на албанците, които и досега бяха втората, условно казано, албанска партия, сега предимството взима БЕСА и там ще бъде броенето, между гласоподавателите албанци в Македония. Това, което е интересно, е, че във връзка с коалирането вече има някакви договорки между Социалдемократическия съюз и ДУИ, коалиционните партньори в правителството за поддръжка на кандидатите, където  политическите щабове са сметнали, че един от кандидатите има по-голям шанс.

Водещ: На последните местни избори, които са проведени през 2013 г., ВМРО-ДПМНЕ печели в 58 общини, включително и в Скопие. Очаква ли се партията, която сега е в опозиция, да повтори този успех?

Александър Дамовски: Ако питате партийните щабове, сигурно ще ви кажат, че очакват убедителна победа. Между другото, от това, което може да се почувства на терен от анкетите, резултатът ще бъде колеблив, няма да бъде убедителна победата на  партия на ВМРО на Никола Груевски. Тук, според моите оценки и според резултатите от някои анкети, се очаква някакъв междинен резултат, защото в градските секции, в по-големите общини, се очаква победа на кандидатите на Социалдемократическия съюз, докато в по-малките райони, общини се очаква победа на ВМРО-ДПМНЕ. И знаете, в понеделник атмосферата ще бъде такава, каквато беше през декември миналата година след парламентарните избори, когато всички провъзгласиха победа. Мисля, че и този път ще се случи такъв абсурд – активистите на повечето партии ще излязат на улицата и ще провъзгласят победа. Ще има разни комбинации в пресмятането, кой всъщност е победил и коя бройка всъщност е важна – дали броят на кметовете, дали броят на съветниците, дали броят на гласовете. И тук ще се правят разни манипулации на партийните щабове, на партийните активисти за членство в съответната партия и ще обяснят, че тъкмо те са победителите.

Водещ: През 2013 г. СДСМ спечели едва 4 кметски мандата. Това са първите избори на Зоран Заев като премиер. Предполагам, че очакванията са за много по-убедителна намеса на СДСМ в местната власт?

Александър Дамовски: Да, и те очакват най-малко 40-50 кметски места, както всъщност и ВМРО-ДПМНЕ, от общо 80 кметски места. Всеки очаква, че ще бъде победителят, ще има над 50, над 45 кметски места, но индикатор ще бъде Скопие, където е договорена по-сериозна подкрепа на албанските гласове за кандидата на Социалдемократическия съюз Петър Шилегов за кмет на Скопие. Това ще бъде още една тема от понеделник натам – кой как е победил, с помощта на албанските гласове и дали е предател, дали не е. Знаете, има много теми за разговори от понеделник.

Водещ: По време на предизборната кампания лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Груевски определяше Заев като „човек, който не милее за националните интереси“ и като „политик, който предава идентичността, езика на страната“. Намираше ли това послание подкрепа сред гражданите?

Александър Дамовски: Това беше и част от кампанията на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на Закона за езиците, за Договора с България и влиянието на Америка и на Брюксел за актуалната македонска политика беше жестоко употребена по време на кампанията и за местните избори. Много бяха употребявани тези национални теми – теми, които биха били характерни за парламентарни избори, а не за местни избори. Между другото не  е тайна, че  винаги се търси шанс за  нови избори, за да се върне някой на власт или да я затвърди. ВМРО-ДПМНЕ дори обявиха, че  след победа на местните избори тяхната цел ще бъде предизвикване на предсрочни парламентарни избори, те ще направят сериозен натиск за повторни предсрочни парламентарни избори следващата година.

Водещ: Какви бяха основните послания към избирателите на партията на Али Ахмети и как неговата партия се отнасяше, коментираше по време на тази предизборна кампания договора с България, който беше подписан?

Александър Дамовски: ДУИ основно беше много въздържана по отношение на някои горещи теми в Македония. Тяхната кампания главно се свеждаше до албанците в Македония, че Македония трябва да бъде членка на Европейския съюз и на НАТО. Изобщо не ги засегнаха тези горещи спорове, като например Договорът с България или езика. Има една такава обща кампания по отношение на членството на Македония в Европейския съюз и НАТО и  техните кандидати по отношение на някои местни проблеми по общини – Тетово, Гостивар, Кичево, Струга и т.н. Много, бих казал, спокойна кампанията в Албанския блок – не само на ДУИ, общо на всички албански партии. Не влязоха в полето на конфликт между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, държаха се настрана.

Водещ: Ще има ли общини с абсолютна победа на един или друг кандидат, така че да не се стигне до балотаж след две седмици?

Александър Дамовски: В девет общини има по 2-ма кандидати само – значи няма трима-четирима кандидати, и се очаква, че изборите ще приключи още в първия кръг. За другите общини преценката е, че ще имаме втори кръг.

Водещ: В тези девет общини, където има само по двама кандидати, какъв процент е необходим на единия от кандидатите, за да спечели?

Александър Дамовски: За да бъдат изборите успешни, трябва да гласуват най-малко 1/3 от регистрираните гласоподаватели от тази община. От тази 1/3, ако един кандидат спечели51%, той ще бъде избраният кандидат. А във втория кръг се брои само мнозинството, този, който има повече гласове.

Водещ: Какъв е залогът на тези избори, г-н Дамовски, между какво и какво избират гражданите?

Александър Дамовски: Да, същата дилема, бих казал, каквато и по време на парламентарните избори. Затова мисля, че резултатите ще бъдат много сходни и на тези местни избори. Това, което се пропагандира от страна на Социалдемократическия съюз са бързи преговори на Македония с Европейския съюз и членство в НАТО дори и под съкращението ФЮРМ. Това, което е най-горещият въпрос е влизането в по-сериозни преговори  за промяна на името. На другата страна, на страната на ВМРО-ДПМНЕ е позицията за  суверенна н Македония по отношение на влиянията от Вашингтон и Брюксел и тяхната позиция за непромяна  на името на Македония, разбира се тяхната политика също е за членство в Европейския съюз и НАТО, но не на всяка цена.

Водещ: Може ли вече да се каже с какво ще се запомни тази предизборна кампания? Рано е да кажем с какво ще се запомнят изборите – трябва да изчакаме и утрешния ден, но предизборната кампания какви следи остави?

Александър Дамовски: За жалост, даде знаци, че повторно се злоупотребява с онези сериозни въпроси на гражданите, на жителите на общините, които имат сериозни въпроси, сериозни проблеми с канализация, с вода, с газификацията и т.н. Тези въпроси, бих казал, бяха малко застъпени в сравнение с онези спорове, които партиите се опитваха да употребят за убеждаване на гражданите.

Водещ: Според македонски политически наблюдатели на 15 октомври се очаква истински погром за партията на Груевски, което ще означава и начало на края на политическата му кариера. Пристрастни ли са подобни оценки на този етап? Може ли с такава категоричност да се твърди това?

Александър Дамовски: Да, това е една от прогнозите за това, което ще се случи с Никола Груевски след 15 октомври. Трудно е да се предвиди. Сигурно е, че сегашното партийно ръководство на ВМРО-ДПМНЕ ще използва тези избори, тези нерешени избори, бих казал, ако резултатите са много близки, за убеждаване на членовете, че  Груевски е лидерът, който толкова години поред води партията постоянно в изборни победи. От друга страна, очакванията са предполагам и  вътре в партията все по-големи, че трябва нещо да се направи с лидерската позиция, че твърде дълго и твърде голям е товарът на ВМРО-ДПМНЕ, който носи личността на Груевски – от бомбите, от подслушваните разговори и корупцията на предходната власт. Така че се разбира,  Груевски и неговото най-близко обкръжение ще се опита да остане на лидерската позиция, но от друга страна, мисля, че ще се засили вътрешната опозиция, която ще показва все по-ясно недоволство от сегашното ръководство на партията.

Водещ: Може ли да се каже, че резултатите от утрешните избори в Македония или ще затвърдят управлението на новото правителство на Заев, или ще повлекат след себе си и нови парламентарни избори?

Александър Дамовски: Може би не нови парламентарни избори, но резултатът сигурно ще засили позицията на ВМРО-ДПМНЕ за постоянно притискане на правителството и връщане на някои теми. Мнозинството на Заев е крехко, така че, ще има гореща политическа есен и е възможно влизане в нова политическа криза.

Росица АНГЕЛОВА