Александър Дамовски: Няма държавнически реакции в Македония на изявленията на министър-председателя на Албания и на президента на Косово

Александър Дамовски

Няма държавнически реакции в Македония на изявленията на министър-председателя на Албания, Еди Рама и на президента на Косово, Хашим Тачи, че възможността за обединение между двете страни е реална, ако перспективата за членство в ЕС избледнее и вратата на Съюза остане затворена за Западните Балкани. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Той изрази съжаление, че коментарите предимно са за вътрешнополитическа употреба и от гледна точка на тясно партийната изгода в сблъсъците между социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ и между Демократичния съюз за интеграция и ВМРО-ДПМНЕ.

„Аргументите против изявите на противника се употребяват в смисъл „Ето вие сега сте коалиционни партньори с тях, гледайте какво носи за Македония коалицията между СДСМ и ДСИ“, като се има предвид Тиранската платформа, подписана и от ДСИ и изготвена под покровителството на Еди Рама.

Александър Дамовски каза, че на изказванията на Рама и Тачи служебният министър председател на Македония Емил Димитриев е показал някаква бледа реакция, но без тя да бъде последвана от конкретни мерки на държавно равнище.