Александър Дамовски: Пакетират Македония и Албания за начало на преговорите за членство и така оправдават отсъствието на единно решение в ЕС за разширяването на Западните Балкани

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзорното издание „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Европейската комисия представи годишния си доклад за напредъка на Македония за тази година. Историческият договор от Преспа и провеждането на политически диалог получиха големи похвали в текста на документа. Обаче там се отбелязва също, че корупцията и доверието в правосъдието остават слабите страни. Все пак ЕК препоръча Европейският съюз да започне присъединителни преговори с Македония. Какви са реакциите в Скопие ще научим от главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Честито, получихте покана за преговори с ЕК, с ЕС, но какво става оттук нататък?

Александър Дамовски: Да. Това не е за първи път, нееднократно сме преминавали през тези фази на първоначална препоръка за даване на дата за начало на преговорите, но и до ден днешен това не се е случило, за съжаление. И сега отново сме в същото положение  – очакваме да получим от ЕК положително новина, но трябва да бъдем въздържани и да чакаме да видим какво ще бъде решението на страните-членки на ЕС. Това ще бъде окончателното решение по отношение на датата за преговори за Македония, по-точно  отлагането на решението за даване на дата. Реакциите са такива, каквито и очаквахме. Властта е в еуфория, представя всичко това като голям успех на управляващата коалиция. Опозицията е все още въздържана и предупреждава, че няма да има окончателно решение и всъщност се чака становището на министрите на ЕС.

Водещ: Кога очаквате да получите дата, тъй като ЕК все пак е с безусловна препоръка за бърз старт на преговорите?

Александър Дамовски: Да, казано е, че трябва да е през юни. Но вече дори и представителите на властта в Македония споменават, че може това решение да бъде отложено за юли или за септември. Знаем,  основните противници са Франция, Нидерландия, Дания – съмненията, които имат тези държави по отношение на реформите, които се извършват в Македония или по отношение на плана на ЕК за този пакет „Албания-Македония“ заедно да започнат преговорите.

Водещ: Как се коментира в Македония именно този вариант: Македония и Албания да започнат заедно преговори за членство? Ние имахме такива проблеми преди години с Румъния, така че ви разбираме. Как при вас се коментира сега?

Александър Дамовски: Отношението е остро. Доста се настоява за този пакет. На всичките обаче ни е ясно, и на ЕК дори, че реформите в Македония са в много по-напреднала фаза спрямо Албания и наистина не става ясно, защо е необходимо да се настоява двете страни да вървят в пакет. От друга страна някои експерти го тълкуват като още една добра брюкселска дипломатическа игра по отношение отлагането на датата за Македония – негативна оценка за Албания и по този начин Македония да бъде оставена в „чакалнята“. Затова и се обявяват тези нови възможни дати за решение през юли или септември.

Водещ: Господин Дамовски, вашето правителство не би ли се обърнало към други държави за подкрепа? Хайде, да не казваме за ходатайство, но за подкрепа – например България?

Александър Дамовски: Да, това се прави в последно време. Наистина беше силна дипломатическата активност на македонското правителство. Премиерът и министърът на външните работи имаха срещи с представители на страни-членки на ЕС, откъдето основно получавахме подкрепа. Например Словакия, Чехия, Словения, Румъния и много други. Но основното, което остава, е, как Франция ще реагира, както и не много ясната позиция на Германия „за“ или „против“ пакета „Македония-Албания“.

Водещ: Господин Дамовски, как така изведнъж се заговори за пакетиране на Македония с Албания? Това не стоеше доскоро на хоризонта? Каква е логиката, вашето обяснение какво е?

Александър Дамовски: Възможно е това да е дипломатическа игра. Тази липса на единно решение от страна на Брюксел относно разширяването на Западните Балкани, да се оправдава с този пакет. Знаем, че Франция е против. Тук е и Холандия, която има забележки относно съдебната реформа и борбата с корупцията в Македония. Това са тези, бих ги нарекъл, брюкселски административни добри формулировки: когато много от държавите са на различна позиция, тогава просто да се намери някакво оправдание за възможния дори отрицателен отговор.

Водещ: В случай, че датата бъде отложена за през есента и дори по-нататък и Македония бъде оставена във „фризера“, ако мога така грубо да се изразя, съжалявам, не бих искала да ви засегна, каква ще бъде реакцията в Скопие? Това как ще се отрази върху политическите отношения в страната?

Александър Дамовски: Разбира се, това ще бъде голям шанс за опозицията, голяма възможност за опозицията да реализира своята цел: извънредни парламентарни избори. Това правителство има още година и половина за завършване на управленския си мандат. Наистина малки са шансовете за предизвикване на извънредни парламентарни избори. Но ако се случи това, за което досега говорихме, тогава натискът на ВМРО-ДПМНЕ и останалите опозиционни партии ще бъде много по-силен и тогава управляващите ще бъдат притиснати до стената.

Водещ: Защо корупцията и правосъдната система остават слабите страни у вас?

Александър Дамовски: Защото връзката между властта и съдебната система, властта и бизнесът, властта и правосъдието просто е неразривна, за съжаление. И това наистина е трагично за Македония, трагично за всичките страни от Балканите, защото не успяваме да изградим тази независима съдебна система, която да бъде напълно отделена от властта.

Водещ: В България също. И до ден днешен, независимо че страната ни е член на ЕС, има сходните проблеми с корупцията и доверието в правосъдието. Обречени ли сме на Балканите по тези въпроси?

Александър Дамовски: Надявам се, че не. Между другото очевидни са стъпките, които прави вашата страна по отношение на реформите в съдебната система. По нея напредъкът на България е видим. Но наистина необходими са тези много по-решителни стъпки от страна на едни нови политици – като у нас, които ще бъдат освободени от старите стереотипи на управление, на които сме свикнали, за съжаление, през последните 20-30 години.

Водещ: Обикновените хора, гражданите на Македония как реагират на тази покана? Какво показват анкети, сондажи?

Александър Дамовски: Както казах, не е някаква голяма новина. Освен, разбира се, за управляващите, които искат да представят това като голям успех. Ние вече свикнахме на така наречените положителни препоръки от страна на ЕК. Очакван е следващият ход на Брюксел, след като имаме опита с договора с Гърция, сега пък пакетът „Македония-Албания“, така че това не е нещо необичайно и нещо, с което може да бъде изненадано  македонското общество. Необичайно ще бъде, ако през юни получим дата за начало на преговорите. Това ще бъде големият успех.

Водещ: Т.е. обещанията за членство вие ги разглеждате вече съвсем реалистично като „моркова пред магарето“, така ли?

Александър Дамовски: Да. Мисля че вече 10 препоръки получихме досега.

Водещ: 10 моркова значи.

Александър Дамовски: Да. И вече ни трябва и нещо друго, освен моркова.

Водещ: Морковът и тоягата вече си свършиха работата, трябва нещо по-конкретно, но какво?

Александър Дамовски: Някаква торта трябва.

Водещ: Някаква торта, да. Господин Дамовски, различните етноси в Македония реагират ли по различен начин по неизвестността за датата на преговори? Имам предвид как се отнасят албанците, как се отнасят македонците.

Александър Дамовски: Не. Тук относно евроинтеграцията на Македония няма особена разлика на етническа основа. По този въпрос имаме консенсус, постигнат отдавна. Както успехът ще бъде празнуван от всички, така и при евентуален неуспех заедно ще преглътнем този „горчив морков“.

Водещ: В случай че в Гърция след едни предсрочни избори победи, спечели „Нова демокрация“, която знаете като партия е твърдо „против“ Преспанския договор, каква ще бъде съдбата на този исторически документ?

Александър Дамовски: Не мисля, че и с „Нова демокрация“ ще има някаква сериозна промяна по постигнатото досега между Македония и Гърция. Такива изявления на политиците са нормални преди избори, за градене на политическа кариера, за привличане на гласоподаватели. Но знаем, че след това, когато тези политици дойдат на власт, по по-различен начин се отнасят, вече са много по-предпазливи по отношение на такива радикални обещания, като например това на „Нова демокрация“, че договорът ще бъде прекратен. Ясно е, че това няма да се случи. Но очевидно е, че ако и ВМРО-ДПМНЕ дойде на власт в Македония, ще има разговори на тази тема.

Водещ: В Скопие следите ли резултатите от европейските избори и процесите в ЕС? Те вълнуват ли ви?

Александър Дамовски: Да, разбира се. Проучванията на социолозите показваха, че ще има много по-голямо присъствие на десни партии в Европейския парламент, но резултатите се оказаха по-различни. За сега по отношение позицията на Македония за членство в ЕС, евроизборите се оценяват положително. Изводите са, че очакванията за евентуалната победа на европейската десница, които не се осъществиха, няма да бъдат някаква по-сериозна пречка за европейската интеграция на Македония.

Цоня Събчева