Александър Дамовски: Президентът на Северна Македония ще бъде избран на втория тур между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска

Александър Дамовски, гл. редактор на електронното издание МКД, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: В петък полунощ завършва двадесетдневната кампания и започва денят за размисъл преди президентските избори в Северна Македония в неделя и местните избори в общините Охрид, Дебър и Ново село. Очертава ли се победител? Поканихме за последна топ информация главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Има ли кандидат близо до мнозинството, т.е. такъв, който да спечели максимален брой гласове?

Александър Дамовски: За първи път няма такъв кандидат, който да  получи гласовете на над 50% от избирателите. За първия тур няма необходимия ценз от 40% и според всички анкети в Македония най-вероятно на втори тур ще отидат двама кандидати – това е Стево Пендаровски от СДСМ и коалиция и Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ и коалиция. Тези двамата са най-вероятните кандидати за президент на държавата, които ще стигнат до втори кръг. В момента анкетите сред македонското общество показват малка преднина от три до пет процента за Стево Пендаровски. Процентът на неопределилите се за кого да гласуват и на тези, които заявяват че няма да гласуват, все още е много висок – над 30%. И вероятно точно тези неопределили се гласоподаватели ще решат на втория тур, кой ще бъде победителят. Като, разбира се, основното условие при втория тур е победителят да събере 40% от общия брой гласували.

Водещ: Как оценявате кампанията?

Александър Дамовски: И през последните 20 дни кампанията премина спокойно, културно. С редки и малки провокации и балкански спорове между политическите лагери на тримата претенденти. Но тези нападки и спорове между кандидатите бяха незначителни и не опорочиха кампанията, която както казах, премина много добре, спокойно, културно. Това беше и предварителното очакване от тази кампания, защото тя се водеше между хора, които са от академичните среди, трима професори, които успяха да избегнат всички онези така наречени „балкански разправии“, които сме виждали преди.

Водещ: Каква избирателна активност се очаква в неделя?

Александър Дамовски: Анкетите предвиждат над 30% избирателна активност, което оценяваме като висока активност. Според социолозите във втория тур мотивацията на избирателите ще бъде още по-голяма, в смисъл да изберат един от двамата кандидати, така че според експертите – социолози и политолози ще достигнем тези 40% избирателна активност. Говоря за втория тур на 5 май.

Водещ: Прерасна ли в неофициален референдум за името битката за президент на Северна Македония?

Александър Дамовски: Да. Кандидатите и тяхната борба за привличане на избирателите така бяха очертани от самата кампания – едните, които са „за“ Преспанския договор и другите, които са „против“ Преспанския договор или още по-директно казано – онези, които са за промяна на името Северна Македония и тези, които са против промяната на името. Това бяха едни от основните теми – Преспанският договор, Северна Македония, дали кандидатът ще бъде президент на Северна Македония или ще бъде президент на Македония, кой и как ще се определи. Тук основно дебатите бяха между Пендаровски и Силяновска. Да, това е един вид референдум, както казахте, по отношение на пропадналия референдум за името Северна Македония.

Водещ: Европейският съюз предупреди кандидатите за президент на Македония да не използват Преспанския договор в политическата борба. Дали този договор, съдбата му може да бъде застрашена при някой от кандидатите? Ето, например Гордана Силяновска е против него.

Александър Дамовски: Едното е това, за което предупреждава Брюксел. Второто е това, което се случва в Македония. Тук наистина Преспанският договор нормално е да бъде и беше основна тема в кандидат-президентската кампания, защото говорим за президент на Македония, който ще трябва да продължи изпълнението на договора, това, което в момента настоящият президент Иванов не прави. Настоящият президент не подписва законите с името Северна Македония. А новият ще е трябва да го прави. Силяновска открито изказва съмнения относно правната основа на Преспанския договор. Тя ясно заяви, че ще приеме Преспанския договор, ще бъде президент на Република Северна Македония. Но между другото като нов президент на държавата, с условието ако спечели все пак изборите, разбира се, Силяновска е твърдо решена да направи всичко възможно, за да поправи грешките, правните грешки в този договор, които тя като професор по конституционно право, смята че са направени от подписалите договора Заев и Ципрас.

Водещ: Много любопитно е, че европейски политически фигури от най-висок ранг като Жозеф Дол и Себастиан Курц са подкрепили кандидата на ВМРО-ДПМНЕ за президентските избори, именно Гордана Силяновска. Дали Заев не е започнал да инкасира недоверие?

Александър Дамовски: Това е нормално. Това са онези десни групи на политическите партии в Европарламента, които са организирани в ЕНП. И тук е нормално те открито да подкрепят своето политическо семейство. Така беше и на миналите парламентарни избори – Жозеф Доул ги подкрепи. Това не е изненада и тук няма някакви забележки „за“ или „против“ европейските политици по отношение на изборите в Македония.

Водещ: Обикновено преди избори се правят сметки въз основа на различния ръст на избирателната активност. При вас при по-висок ръст кой има шансове да се представи по-добре и съответно при по-нисък процент на гласувалите, кой пък друг?

Александър Дамовски: Във втория тур най-важно е, как ще гласуват албанските гласоподаватели. Блерим Река е третият кандидат на президентските избори, който се представи много сериозно и много добре. Той се изяви като сериозен политик, интелектуалец, който заслужава съвсем свободно и без никакви резерви да бъде избран на този пост. Между другото броят на поддържащите на Блерим Река ще остане между 80 и 120 хиляди гласоподаватели. Основно остава въпросът, кого ще подкрепят албанските избиратели на 5 май. ДСИ е част от коалицията със СДСМ. Но всичките анкетни проучвания показват сериозен ръст на Алианса на албанците и на БЕСА, което пък застрашава позицията на ДСИ, а също застрашава и позицията на Пендаровски по отношение на това, дали той ще получи подкрепата на планирания брой албански гласоподаватели. Т.е. дали албанските гласоподаватели, които ще подкрепят на първия тур Река, а това в превод означава подкрепа на Села и партията на Касами, дали тези гласоподаватели ще подкрепят на втори тур Пендаровски. Всичко зависи от това, какво ще препоръчат тези две партии – Алиансът на албанците на Зиадин Села и БЕСА на Билал Касами на своите гласоподаватели кого да подкрепят на втория тур на президентските избори. Това все още е загадка. Не е сигурно и доколко ДСИ ще има силата да мобилизира своите избиратели, след общото разочарование на гражданите на Македония от това управление.

Водещ: Господин Дамовски, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицковски предупреди, че Заев подготвя сценарий. Това е информацията, която стигна до нас. За какъв сценарий говори лидерът на опозицията?

Александър Дамовски: Предполагам става въпрос за онези измами по време на изборите, на които сме били свидетели винаги досега. Важното  е това, че опозицията категорично заявява, че няма да има бойкот на тези избори и че те ще останат докрай в изборния процес. А що се отнася до изявленията на Мицковски, това са познатите ни до болка изявления по време на такива кампании за всекидневна политическа употреба.

Водещ: Значи резултатите от президентските избори в Македония ще станат ясни на 5 май?

Александър Дамовски: Да, окончателните. А за първия тур, вероятно ще разберем предполагам по-рано, преди полунощ на 21 април.

Цоня Събчева