Александър Дамовски: Ред е на изграждането на инфраструктурата между България и Македония

Александър Дамовски

Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, в интервю за предаването на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Какъв е отзвукът след разговорите в Скопие между двамата премиери – Зоран Заев и Бойко Борисов, подписване на Договора за добросъседство и празнуването на Илинден? Очакваме коментара и анализа на главния редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски.

Александър Дамовски: Еуфорията, която беше по време на посещението на Заев в София, сега продължи и тук в Македония с посещението на българската делегация, начело с българския премиер Бойко Борисов, с подписването на договора и с окончателното приемане на това, което беше договорено в София. Всичко мина по най-добрия начин, в смисъл без някакви по-сериозни инциденти, без някакви по-сериозни протести на противниците на този договор. И празнуването на Илинден, поклонението пред гроба на Гоце Делчев, полагането на свежи цветя на гроба на Гоце Делчев от Заев и от Борисов заедно – всичко мина гладко. Главното е, че протоколът премина добре, без по-сериозни проблеми. И отзивите за подписването на договора, особено като вземем предвид реакциите от Европейския съюз, са много позитивни.

Водещ: А в самата Македония събитията как бяха посрещнати? Какви са реакциите в печата сред колегите и какви са реакциите сред хората?

Александър Дамовски: По отношение на медиите, по отношение на партиите, всичко зависи от това кой къде се е позиционирал, коя медия къде се насочва и чия политическа позиция споделя. Значи, тези от и до ВМРО-ДПМНЕ, дори и председателят на държавата Георги Иванов, демонстрират резерви по отношение на Договора за добросъседство между Македония и България. А тези медии, които са близки до управляващата партия, до Социалдемократическия съюз, до Заев, са въодушевени от документа. Иванов изрази резервираност в неговата реч за Илинден пред паметника на Методи Андонов-Ченто, че обща история между Македония и България може да има само от 15 януари 1992 година до днес, това значи от признаването от България на Македония, оттогава може да има обща история. Преди това не може да се говори за обща история. Това е неговият начин да направи коментар на подписването на договора. Известни са реакциите на диаспората – реакциите на диаспората от Австралия и Канада, знаем реакциите и на македонската партия в България – на ОМО „Илинден“ – Пирин, че са против този договор, защото според тях Македония с този договор се отказва от грижата за македонското малцинство в България.

Водещ: А хората как реагират? Какви са настроенията?

Александър Дамовски: Няма някакви крайни изблици в смисъл на това, какво е разположението към договора. Това, което може да се види от социалните мрежи, може да се почувства и опише директно –„Хайде да ходим напред, хайде да ходим в Европа, хайде да направим нещо заедно и да забравим всички проблеми, които сме имали досега“.

Водещ: Повече ли хора се събират около това мнение?

Александър Дамовски: Да. Мисля, че да. Наистина, 25 години преход на Македония ни измори малко всички граждани. Отправените към нас резерви по отношение на интеграцията на Македония в Европейския съюз и в НАТО, особено проблемът с Гърция заради името, направиха така, че наистина някак си сме преситени от всички тези проблеми и затова гледаме на договора като надежда тази интеграция да се случи.

Водещ: В медиите как се оценява поведението на министър-председателя Бойко Борисов?

Александър Дамовски: Да, Борисов и на двете срещи – и в София, и в Скопие, излезе много позитивна личност и за него няма негативни писания. Да, той главно се приема като позитивна личност, и особено като се знае, че България от 1 януари ще председателства Европейския съюз, му се възлагат големи надежди.

Водещ: Господин Дамовски, ще има ли проблеми при ратификацията на договора?

Александър Дамовски: Може би ще има. Тук представителите на ВМРО-ДПМНЕ и на някои по-малки партии в Народното събрание на Македония ще бъдат против този договор. Но мнозинството е решително, мнозинството и на Социалдемократическия съюз, и на албанските политически партии, са главно за този договор и нямат никакви резерви. Просто тази ратификация ще мине без никакъв проблем.

Водещ: Албанските партии подкрепят ли договора?

Александър Дамовски: Да. Председателят на Народното събрание Талат Джафери по време на своята реч на Мечкин камък – именно като председател на Парламента той държа словото си на най-голямото честване на Илинден в Македония – та в своята реч той изказа сериозна подкрепа за договора.

Водещ: Господин Дамовски, бихте ли се наели с прогноза: кога на Мечкин камък ще се съберат български и македонски премиер, български и македонски президент, български и македонски председател на събранието? След колко време?

Александър Дамовски: Това нали беше договорено за тази година, очевидно ще остане за нататък отворен този въпрос. Знаете ли, всички тези комисии, които трябва да бъдат формирани според подписания договор, ще имат много сериозна работа, особено комисията за общата история. И тук ще има сериозни въпроси, ще има сериозни дискусии. Не вярвам, че това ще може бързо да се реши, особено като знаем позициите на историците, че Илинденското въстание е една работа, Илинденско-Преображенското е съвсем друга работа.

Водещ: А с големите фигури, водачите на това въстание, какво ще правим?

Александър Дамовски: Да, това е вторият въпрос, на който членовете на тази комисия ще трябва да дадат отговор: какви са тези наши герои – кой какъв е бил и какво е правил по това време. Неслучайна е забележката на Иванов днес, че обща история имаме от момента на признаването от България на Република Македония.

Водещ: Подписаният Договор за добросъседство с България, посещението на българския премиер с голяма правителствена делегация, разговорите, проведени в София и Скопие, какво влияние ще окажат върху по-нататъшния политически живот в Македония? През есента имате избори.

Александър Дамовски: Да, това разбира се ще бъде тема и по време на местните избори, сериозна тема в смисъл на местна преоценка между противниците по места от ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическия съюз. Но това, което е по-важно за гражданите на Македония и България е което се подразбира от другата част на договора, а то е инфраструктурна изграждане и икономическо сътрудничество, сътрудничество в полето на енергетиката, на снабдяването на Македония с природен газ. Тези са въпросите, които първо трябва да се решат, всеки гражданин на двете държави да ги усети, да ги почувства, да ги види, пък мисля, че тогава ще бъде много по-лесно да се решават и други отворени въпроси.

Водещ: А и да не забравяме членството в Европейския съюз, което с помощта на България може да се ускори.

Александър Дамовски: Да, това е – да го кажем така – жокерът в ръката на Заев. В Македония винаги е бил отворен въпросът, защо Македония няма ментор за членството си в ЕС, защо няма сериозен партньор, който да я подкрепя, както беше случаят на Хърватска с Германия. Е, сега по някакъв начин този въпрос го затваряме с упованието, че България ще бъде носителят на Македония в Европейския съюз. И тогава вече наистина ще останат на заден план всички стереотипи и предразсъдъци, които с години ги носим.

Водещ: Точно щях да ви помоля за прогноза дали бъдещето на българо-македонските отношения ще се развива в тази добра светлина и в тази благоприятна посока, набелязана в последните дни или ще отбележи отново пореден обрат, тоест се обърне към напрежение, исторически спорове и претенции?

Александър Дамовски: Всички се надяваме, че тази позитивна атмосфера ще продължи. Много зависи от това да изградим инфраструктурата между двете държави: да я направим накрая тази железница, да го направим този път между София и Скопие, да започнем да правим много повече бизнес – македонските и българските фирми да правят помежду си бизнес и заедно да излизат на европейските пазари, тогава ще се разведри цялата атмосфера. Ако това не го направим, ако тази врата не я отворим, ще останем в тези закоравели разправии, които постоянно ни мъчат и постоянно се разправяме кои сме, какви сме. Трябва първо тези работи да ги решим, да изградим комуникацията генерално между гражданите на двете държави, за да можем после с по-отворен ум, без стереотипи, без предразсъдъци да ги решим останалите въпроси.

Цоня Събчева