Александър Димитров, организатор на Международния детски великденски фестивал в Босилеград: В рамките на 25 години фестивалът се утвърди сред големите събития в Европа

Снимка: ЮЗУ "Неофит Рилски"

Организаторът на Международния детски великденски фестивал в Босилеград Александър Димитров, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Димитров, тази седмица в Босилеград започнаха инициативите, посветени на юбилейното издание на Великденския детски фестивал, какво е характерно за него?

Александър Димитров: Да, вече започна юбилейното издание на Международния детски фестивал в Босилеград. Програмата започна на 2 април, понеделник с пленер, който специално организирахме по повод юбилея. Избрахме художници от България и Сърбия, които в рамките на няколко дни ще правят произведения, ще творят на тема Великден и Босилеград и в петък на 6 април ще открием скромна изложба с това, което те са направили през тези няколко дни. Но това е само едно загряващо мероприятие. Нашето първо мероприятие, организирано по повод юбилея, беше още февруари, на 28 февруари в Брюксел, в Европейския парламент показахме изложбата за Великденския фестивал, така че това беше стартът ни за отбелязването на юбилея. Програмата е много амбициозна, ще продължи една седмица и в рамките на тези няколко дни Босилеград ще се превърне в център на балканската и детска радост. Големите събития ще се случат в събота, неделя и понеделник, като по традиция отиваме до Рилския манастир и след това вечерта ни очаква един невероятен концерт, който ще изнесат изцяло безвъзмездно ансамбъл „Българе” и това е последният им спектакъл „Осмото чудо”. Неделя по традиция в училищния  двор ще се съберат всички участници. Очакваме между 700 и 800 деца от 6 държави, включително от далечна Молдова и нашите близки балкански съседни страни, България, Македония, Сърбия, Румъния и Унгария. Така че Босилеград ще се превърне в много интересно място и аз използвам момента да поканя вашите слушатели, ако не са взели решение къде да прекарат Великден, и особено, ако имат малчугани на възраст от 5-ти години до 8 клас, да заповядат в Босилеград, няма да сбъркат.

Фокус: Какво носи като заряд този фестивал и как в продължение на 25 години успявате да го организирате, защото предполагам това не е никак лесно?

Александър Димитров: Никак не е лесно. Само тези хора, които са имали възможност да се докоснат до организационната работа, могат да разберат колко труд е необходим за организирането на този фестивал, но фактът, че вече 24 години го правим без прекъсване, и още повече това, което се случи преди 2 години, а пък ние бяхме призирани от страна на  Европейската фестивална общност и вече сме част от нея. Получихме признание и мисля, че се нареждаме до големите градове, които имат подобни фестивали. Вече толкова години назад дърпа и вниманието на медиите, които ежегодно го отразяват. Цялата тази енергия и целият този труд, който изразходваме по време на подготовката, си заслужава и аз мисля, че трябва да продължим. Никак не е лесно, използвам момента да благодаря на всички, които помагат, те никак не са малко. Това са много организации, много институции, много фирми и аз съм им безкрайно благодарен, защото без тази подкрепа ние нямаше да можем да направим този фестивал.

Фокус: Какво дава фестивалът на децата, които идват?

Александър Димитров: Дава им едно уникално преживяване. Самият факт, че те стават част от едно голямо общество, от една голяма организация, самият факт, че те участват, е вече победа за детето. Отначало нашата мечта беше да направим международен детски фестивал, а днес този фестивал е мечта за всяко едно дете, не само от Босилеград. Много градове и от България, и от Сърбия, включително наши преселници, които по някакъв начин са тръгнали в други градове, по време на Великден, заради децата се прибират обратно в родния край. По време на фестивала деца от Сърбия, България, Македония, Румъния, Молдова, Унгария, Украйна, Албания,Гърция и Кипър ще бъдат при нас, това ще представлява нов рекорд в броя на децата и  на държавите – участници на фестивала.  Децата ще имат възможност да общуват, разменят опит, да се състезават и участват в културните програми, които прераснаха в събитие, тържество – интеракция за опазването на  ценностите в условията и нуждите на съвременния живот.

Фокус: Кажете за самия конкурс и за състезанието, което се провежда между децата?

Александър Димитров: Основните са три конкурса. Най – здраво великденско яйце, най – оригинално яйце и най – хубаво боядисано яйце. Отначало беше само състезание, след това усетихме, че покрай състезанието можем да вкараме много добра програма, започнахме да увеличаваме дните на фестивала. В началото се провеждаше само в един ден, а сега една седмица и всички ние се радваме, че предстои най – хубавото. По време на фестивала се случват редица културно-забавни програми – изложби, концерти, работилници, театрални представления, пърформанси и други.

Фокус: За тези 25 години предполагам имате своите последователи в лицето на децата, някои от тях са доста пораснали?

Александър Димитров: Естествено, ние в подготовката на юбилея задължително взехме решение да си припомним всички наши шампиони от далечната 1994 година и с едни скромни изненади ги очакваме на финала, на 8 април, когато ще ги поканим и всички заедно ще се качим на сцената, да направим една голяма снимка и да раздадем това, което сме им подготвили. Няма начин да не си припомнят и те своите емоции, пък и ние още веднъж да има кажем голямо благодаря!

Венцеслав ИЛЧЕВ