Александър Миндачкин: Очакваме по-малко количество зърно тази година, като причините са различни за различните райони на страната

В Пазарджишко започна жътвата на ечемика, предстои и жътвата на пшеницата. За очакванията на производителите за качеството и количеството на зърното Радио „Фокус” –Пазарджик разговаря с Александър Миндачкин, зърнопроизводител от Пазарджик и председател на Регионалния съюз на производителите на зърнени и маслодайни култури.

 

Фокус: Господин Миндачкин, министърът на земеделието и храните заяви, че очаква по-малки количества зърно тази година. Вашите наблюдения същите ли са и какво е качеството?

Александър Миндачкин: Вероятно добивите ще бъдат малко по-ниски тази година. Имаме индикации в тази посока. За качеството е много трудно да се предположи, защото има много фактори. Вероятно валежите ще се отразят на качеството. Надяваме се да е добро. Не знам министърът какво е имал предвид, но аз мисля, че е трудно да се направи точна прогноза. Картината е шарена и по отношение на валежите, и на болестите по житните.

Фокус: Според агрономите в областта, тази година жътвата в Пазарджишко закъснява. Вие на същото мнение ли сте?

Александър Миндачкин: Да, но закъснението е минимално, а в следващите дни се очакват много високи температури и вероятно това ще помогне дейностите да влязат в график. И да има закъснение, то ще е минимално.

Фокус: Защо очаквате по-малко количество зърно?

Александър Миндачкин: Специално тук, в Южна България, част от Пазарджишко, Пловдивско, Старозагорско, пролетните дъждове около Великден и Гергьовден малко закъсняха и част от посевите пострадаха. Това ще рефлектира в някаква степен върху добивите и това е основната причина. В Северна България в големи райони пък има преовлажняване. В Северозападна България има доста заболявания от гъбни болести в почвите. В Добруджа, в Североизточна България мисля, че картината е по-добра и там се очакват нормални добиви. Освен това имаше валежи по време на фазата на узряване, което води до по-лоши показатели, но не е задължително да има отражение, възможно е да няма проблеми.

Фокус: Министърът спомена и за суховей, който се наблюдава преди жътва. В Пазарджишко има ли подобно нещо?

Александър Миндачкин: Да, основно при нас е този проблем. Суховеят е един топъл въздух, съпроводен с вятър, който обикновено в края на вегетацията, по време на узряване, изсушава част от зърното и то се спаружва за кратко време и това намалява добива. Това го има в Южна България, основно в Пазарджишко и Пловдивско. В следващите дни се очакват много високи температури и е вероятно да се появи суховей. Надявам се това да не повлияе фатално, защото посевите са вече в доста напреднала фаза и едва ли ще има проблем.

Фокус: Има ли вече продажби „на зелено” на зърно, както всяка година?

Александър Миндачкин:Има предложения от страна на търговците. Тази година имаме индикации, че цената ще бъде по-висока в сравнение с миналата година, със стотинка – две на килограм. Дано се запази тази тенденция. Да ви кажа, в навечерието на жътвата почти няма желаещи производители да продават на зелено, защото всеки очаква по-добра цена и оттук нататък едва ли ще има такива продажби. Очакванията са и в двете посоки – производителите очакват по-висока цена, търговците по-ниска и така.

Фокус: Какво е състоянието на пролетниците в областта?

Александър Миндачкин: Състоянието на пролетниците е добро. Основно слънчогледите са в много добро състояние. Последните валежи им се отразиха добре. Основна част от тази култура е във фаза цъфтеж. Царевицата е най-много в нашия регион, тя е основно в поливни площи и също е в добро състояние. Този производител, който е успял навреме да я насее и навреме да започне да я полива, ще има добро качество и добиви. Условията тази година са добри за пролетниците и няма проблеми с тях.

Фокус: Според наблюденията на специалистите все зърнопроизводителите са все по-добре по отношение на техниката. Предполагам, че няма проблеми със стари машини и нещата вървят в положителна посока.

Александър Миндачкин: Средните и по-едри производители, общо взето, вече са оборудвани със съвременна техника. Това е и задължително, за да бъдат конкурентни на пазара и нещата стоят значително по-добре от предходни години. Надяваме се и тази тенденция да се запази и техниката на стопаните да се подобрява.

Теодора ДИМИТРОВА