Александър Ненков: При вложени 1 милиард лева „Цанков камък“ носи приходи от 15 милиона лева

Александър Ненков ГЕРБ

Александър Ненков, парламентарен секретар на ГЕРБ, в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“. Очакваме подробностите от Александър Ненков, парламентарен секретар на партията. Г-н Ненков, защо сега решихте да сезирате главния прокурор за този проект?

Александър Ненков: Причината и поводът, по-скоро, за сезирането на главния прокурор е това, че седем години след като беше влезнал в експлоатация този проект, започва да дава своите дефекти. В момента язовирът е почти празен. Подлежи на техническо облседване и ремонтни дейности, защото, без да сме специалисти най-общо казано, проблем има с техническото изпълнение на проекта. И водата, която се задържа в язовира, не искам да плаша хората, стената няма проблем, но това, което задържа всъщност водата, има пропуквания и подлежи на ремонтни дейности. И всъщност това е поводът, но причината е една и съща, и тя е винаги, че когато говорим за изтичане на сериозен ресурс от финансови средства, тук не говорим за някакви суджуци, тук не говорим за НДК, тук не говорим за такива неща. Говорим за милиарди, както Белене, така и „Цанков камък“, проекти, в които са загробени много пари на данъкоплатеца, които нямат никакъв икономически ефект. И същите тези хора, които говорят за някаква паралелна държава, всъщност наяве се показва, че тук не става дума за никаква паралелна държава, а, бих казал, за безхаберно, престъпно поведение спрямо българския данъкоплатец.

Водещ: Какво е влиянието на „Цанков камък“ върху енергийната система на страната, какъв е смисълът от този хидровъзел?

Александър Ненков: Ами, знаете ли, говорихме с колегите от Националната електрическа компания, мога да кажа, без да преувеличавам, че ефектът за енергийната система, тук не говорим за пари, за енергийната система е почти нулев. Този проект, трябва неговата мощност да бъде 80 мегават часа, а с 30 се произвежда електрическа енергия. В момента той работи, буквално, с не повече от 50-60 работни дни в годината. И всъщност приходите от него, които възлизат на 15 милиона лева на година, сметнете вие за милиард и половина, които са включени и пътя за изграждането на този проект, след колко години, поне едно стотина години, евентуално биха могли да бъдат необходими, за да могат да възвърнат тази инвестиция. А пък самата електрическа система изобщо не разчита на мощността от този проект. Самият водосбор, който не е достатъчен, не произвежда достатъчно електроенергия, която в проектния си вариант, е трябвало да произвежда, тези 80 мегавата.

Водещ: След като хидровъзелът „Цанков камък“ е толкова неефективен и гълта разходи, защо се използва?

Александър Ненков: Защото държавата вече е инвестирала милиард и половина в него. Защото когато го взе първото правителство на Борисов, тогава имахме такъв казус – трябваше или да додадем стотина милиона, ако не ме лъже паметта, за да довършим проекта, или трябваше всичките пари, които до този момент са включени в него, включено и пътя, който трябваше да се донаправи, да се оскъпи от 40 милиона на 120 милиона лева. Тези пари в крайна сметка трябваше да бъдат додадени, ако не, този проект просто ей така щеше да си остане като АЕЦ „Белене“, както и същия казус имахме с този проект – АЕЦ „Белене“. Имаме и реактори, имаме и три милиарда изхарчени за проекта до този момент, но нямаме нито централа, нито работещи реактори, нито нещо правим с тази мощност. Така че ето това е същият казус, по същия начин. Само че тогава ставаше наистина въпрос за 100 милиона, за да се довърши, грубо говоря, стотина милиона, с които да се довърши проекта и да влезе в експлоатация. Аз не казвам, че такива проекти не трябва да се правят, напротив. „Цанков камък“ може би има своята логика, но в крайна сметка начинът, по който е изработен той, начинът, по който е финансиран проекта, начинът, по който са изтеглени тези пари, за които говорим, ето това е престъпното поведение. А не за това дали трябва, или не трябва да има. Аз не коментирам дали трябва, или не трябва. Има по-големи специалисти в тази област, те да кажат. Но е факт, че енергийната система до този момент не разчита на този проект.

Водещ: Още през 2010 година Бойко Борисов, като премиер на първото си правителство, сезира прокуратурата за оскъпяване на проекта „Цанков камък“ – от 440 милиона на 1 милиард, но досега не е известно обвинението да е направило нещо по това. Вие на какво разчитате, след като за 7 години няма нищо?

Александър Ненков: Да, факт е, че наистина още тогава, 2010 година, имаше подаден сигнал за оскъпяването на този проект, но до този момент нищо не е станало. Да ви кажа честно, моето разбиране е такова, че независимо дали става въпрос за 7 години по-късно, нали, претоплям една и съща манджа, но в крайна сметка това са наистина много пари, които са изтекли на вятъра, както се казва. Надявам се прокуратурата много по-сериозно да погледне върху нашия сигнал и наистина да се види по какъв начин са се случили нещата. Кой е отговорен, кой не е отговорен и наистина отговорните лица, които има, сигурен съм, че могат да бъдат намерени такива, да бъдат подведени под отговорност. И с цялата сила на закона да претърпят съответните последици.

Водещ: Давайки сигнала, вие подавате ли съответно документи и какви са те?

Александър Ненков: Предстои това да го комплектоваме, като, разбира се, ние ще сезираме прокуратурата с наличното, което имаме като информация. Ще приложим всичките документи, от които по-голямата част, разбира се, са публични. Ще разчитаме на подкрепата и на националната електрическа компания, и на Министерството на енергетиката, и на другите институции, които имат отношение към съответния проект. Ще изискаме от тях информация.

Водещ: Как бихте коментирали думите на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев по повод вашето решение, че ГЕРБ използвал „Цанков камък“, за да заглушат „Суджукгейт“?

Александър Ненков: Вижте, несравнимо е. Не искам да говоря и да казвам сега кой е виновен и кой не е виновен. В случая и за „Цанков камък“, това прокуратурата трябва да го каже. Ние сезираме от гледна точка на това, че наистина тези пари по някакъв начин са изтекли и не са рентабилни. Това е нашето обвинение. Дали „Суджукгейт“, дали някоя друга история с НДК, дали някой там е виновен, нека прокуратурата, защото това е органът, който трябва да каже, ако има такива отговорни лица, които са нарушили и превишили своите правомощия, или са ощетили по някакъв начин данъкоплатеца, нека с цялата си сила законът да се стовари върху тях. Но тук говорим за нещо, не говорим за един суджук, не говорим за някакво поведение, дори да е укоримо или не, защото то сигурно е, ако се докаже, но говорим за откраднат милиард и половина. И като сложим някъде около 3 милиарда, които са похарчени за АЕЦ „Белене“, и като сметнем, че БСП в парламента като опозиция постоянно настоява за финансови разходи, защото е много лесно да искаш пенсии, да искаш по-високи заплати, по-високи социални плащания. Да, така е, всички ги искаме само че няма откъде да дойдат не заради нещо друго, а защото просто когато сме имали възможността, тези пари са отишли в канавката, а не са отишли именно в примерно някакви такива пера на бюджета, защото и без това бюджетът някой път се задъхва, за да може да ги покрие всичките тези желания, които са справедливи, но в крайна сметка ние изкарваме и харчим толкова и това е нашето разбиране – толкова, колкото успеем да изработим, а не повече, така че това е нашето разбиране. Колегите, да, сигурно за тях е оправдателно това, че някой иска да прикрие някаква такава история като „Суджукгейт“, защото малко звучи грозно, но така се наложи това име, но в крайна сметка ние самите, още колегата в момента, в който имаше такива съмнения, прокуратурата повдигна обвинение към него. ГЕРБ веднага свали всичкото доверие, веднага колегата, съвсем доблестно си подаде оставката от парламента, за да може да си изчисти името в съда. И тук ГЕРБ не може по никакъв начин да бъде укорена. Но да се обвинява, че по някакъв начин прикриваме нашите колеги, както за НДК, така и за колегата Живко Мартинов, това е несериозно. Защото когато говорим за АЕЦ „Белене“ или за „Цанков камък“, да сте чували някога БСП по някакъв начин да е казала: „Да, ние сме виновни“, или сбъркахме, или не беше правилно това, което направихме, или колегата Х е виновен за това нещо. Някога да сте ги чували да го казват, защото аз лично не си спомням такива изказвания.

Водещ: Защо смятате, че „Цанков камък“ е корупционна сделка?

Александър Ненков: Без да съм вникнал в детайлите, но в крайна сметка един проект, който първоначалната му цена е 440 милиона и се оскъпява на 1 милиард лева – какво е това? Имаме път, който е 10 км, и струва 40 млн. по проект, се оскъпява на 120 млн., за 10 км. И цялото това нещо струва приблизително милиард и половина за 80 мегавата мощност. Милиард и половина, при положение, че ние преди, буквално преди няколко месеца, с решение на Народното събрание, платихме оборудването за двата реактора на АЕЦ „Белене“ на стойност милиард и 200 млн. лв., това само за реакторите говорим. И при положение, че този проект, дори да приемем, че изпълняваше цялата си заръка от 80-те мегавата, той дори и това не прави. Така че няма как да не сме убедени, че тука има сериозни съмнения за корупционни решения и сделки. Няма кой да ни убеди в противното.

Цоня Събчева