Александър Савов, Фондация „Бъдеще за тениса на маса“ – Варна: Нашият спорт изгражда характери

Александър Савов, председател на Фондация „Бъдеще за тениса на маса“ в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Савов разкажете повече за инициативата си за закупуване на тенис маси за двора на училище „Петко Р. Славейков“ във Варна.

Александър Савов: Това е втората ни инициатива за закупуване на тенис маси за игра на открито. Първата бе за поставяне на такива маси под Пантеона в Морската градина. Те функционират вече в продължение на около една година. За двора на ОУ „Петко Р. Славейков“ искаме да закупим две маси. Харесали сме място, което е съгласувано с Общината и Дирекция „Спорт“, с училищното настоятелство. Смятаме, че там ще се играе доста, защото политиката на училището е дворът да остава с отворени врати и извън учебно време и там да спортуват семейства. През цялото лято там се спортува и от родители, и от деца. Живущите в района нямат парк или градина и използват това място за отдих и спорт.

Фокус: Тези маси в Морската градина станаха доста популярни, има интерес към този спорт във Варна, като че ли?

Александър Савов: Да, определено и аз така мисля. Натоварването на масите, особено през летния период е голямо. Това нас ни радва, защото мисля, че сме уцелили и мястото, и града, и спорта. Надяваме се, че на това място ще бъде поставена още една такава маса, но там въпросът опира и до финансови средства и до съгласието на Общината.

Фокус: Колко струва една такава маса? От какви материали е изработена?

Александър Савов: Масите са от френски производител. Един брой струва грубо около 1700 лева с доставка до Варна, допълнително брандиране и монтиране.

Фокус: А други училища търсили ли са Ви за съдействие за закупуване на маси и за тях?

Александър Савов: Да, търсили са ни и от училище „Найден Геров“. Говорили сме с преподавателите по физическо възпитание. Но ние смятаме да извървим пътя училище, по училище, стъпка, по стъпка.

Фокус: Как набирате средствата?

Александър Савов: Масите в Морската градина бяха купени със средства, дарени от една варненска фирма. Иначе дарения могат да се превеждат по сметка, която сме разкрили. Ние като спортен клуб се заехме с монтирането на масите и тяхната експлоатация.  Самото поставяне на масите не е крайната цел. Ние осигуряваме топки и ракети на разположение на гражданите. Защото ако има маси, а няма топки и ракети, масата е неизползваема, стои като украшение. Като спортен клуб сме се ангажирали и даряваме своя труд. Всеки ден почистваме, възстановяваме изчезналите или счупени ракети и топки. И може би затова са толкова натоварени. Хората, които са станали по-редовни вече са си купили собствени топки и ракети и играят с тях.

Фокус: А досега вандалски набези имало ли е?

Александър Савов: Имали сме такива проблеми, но ние осъзнаваме ясно, че няма как да не е така. Имало е няколко по-сериозни вандалски прояви. Масите бяха разглобени и преместени. Бяха изкъртени анкерните болтове отдолу, но успяхме да ги ремонтираме и да ги върнем обратно. Обикновено най-често се чупят ракети и топки. Но това са неща, които бързо възстановяваме. Това, което нас ни тревожи са вандалските прояви, а не когато изчезват ракети и топки. Когато това се случи даже се радваме, защото щом изчезват, значи сме успели да запалим някой да практикува този спорт. Щом някой ги е взел, няма да играе друг спорт – ще играе тенис на маса.

Фокус: Кажете, защо е хубаво да изберем този спорт пред някой друг.

Александър Савов: В това отношение аз съм пристрастен. Това е любимият ми спорт, учредител съм на нашия клуб, учредител съм на Фондацията, съдия по тенис на маса съм в републиканска категория. Това е нещо, което аз обичам, харесвам и с това искам да се занимавам. За мен това е спорт, който носи много позитиви. Тенисът на маса е динамичен, развива много качества като бързина, наблюдателност, координация. Освен това е спорт, който изгражда характери. Борбата за всяка точка изгражда характера на победител и учи хората да се борят както в спорта, така и в живота – да не се предават. Така че, той не е само физически, но развива и личностни качества. Смятам, че тенисът на маса е един от най-достъпните, най-популярните и най-масовите в света. Като говорим за високо спортно майсторство, това е една от най-сложните игри. Има над 30 вида удари по топката. Страшно атлетичен е станал, с много бързина и сила се практикува. Няма и възрастови ограничения. Може да се практикува и от 6-годишни, а ние имаме и хора на възраст над 80 години, които се състезават като ветерани.

Диана СТОЕВА