Александър Стамболийски, Синдикална конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ – Благоевград: Пакетът „Мобилност“ е сериозна рестрикция спрямо източноевропейските превозвачи

Председателят на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград Александър Стамболийски, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин.

Фокус: Г-н Стамболийски, имате ли информация дали представители на транспортния бранш от Благоевград и областта ще вземат участие в протеста, който се организира на 10 януари в Брюксел срещу пакета „Мобилност“ и каква е позицията Ви по темата?

Александър Стамболийски: Към момента информацията, с която разполагам е, че няма да има представители от Благоевградска област на протеста в Брюксел. А иначе по повод протеста мога да кажа, че според мен той трябваше да се направи преди много време, а не сега. Подкрепяме исканията на превозвачите, но според мен такъв вид протест пред Европейския парламент е почти безпредметен.

Фокус: Защо Благоевград няма да се включи в протеста? Каква е причината?

Александър Стамболийски: Не виждам конкретна причина. Просто в протеста се включват и в Брюксел отиват хора, които могат да си го позволят. Става дума за големи фирми с много обширни автопаркове, които в момента имат шофьори и камиони, които стоят и не работят. Знаете, че при нас в Югозападна България има предимно малки фирми, които по един или друг начин са постоянно ангажирани. Още повече, че транспорта, който идва от солунското пристанище е доста силен, предимно контейнерен, така че не е въпрос на желание, а на възможност. Всеки иска да протестира, за да защити националния интерес на българския транспорт, но всичко е въпрос както вече казах на възможности.

Фокус: А каква е причината този пакет „Мобилност“ да предизвиква такъв обществен отзвук? С какво той ще попречи на дейността Ви и какви са основните проблеми, свързани с него?

Александър Стамболийски: На първо място пакетът „Мобилност“ ограничава свободния пазар. На второ място това е една доста сериозна рестрикция спрямо източноевропейските превозвачи като цяло, не говоря само за България. Под предлога, че всички текстове, които се изменят с цел защитаване социалните права на работещите, което не е точно така, се прави опит за налагането на лобистки протекции, спрямо бизнеса на западноевропейските държави. Ако този пакет „Макрон“ за транспорта, който се опитват да наложат в момента успее да се прокара, то това означава, че във всяка друга област, в която големи държави като Франция, Германия, Белгия, Холандия, които са доста по-напред икономически от нас, мога да наложат такива протекции във всяка сфера, в която те имат проблем. За момента имат проблем с транспорта и затова се опитват да протекционират сектора.

Фокус: Какви са Вашите очаквания – ще мине ли този пакет, с оглед на това, че доста български политици, евродепутати и така нататък също се обявиха в подкрепа на транспортния бранш?

Александър Стамболийски: Надеждата ми е, че този пакет няма да мине и здравият разум ще надделее. Но както знаете преди време се взе решение от Европейската комисия, че се приема в определен вид, в който предложенията за изменения на България бяха частично приети с цел удовлетворяване исканията на българските превозвачи. Текстовете, които се взеха предвид от Еврокомисията бяха единствено за паркингите, които могат да се използват от шофьорите. По повод всичко останало, комисията взе решения, че всичко трябва да бъде наложено още тази година. Съвета на Европа взе същото решение като към всичко това добави пълното изпълнение на директивата за командироване на работници, което реално е втори удар по исканията на България, а и не само. Знаете, че към нашите искания се включват още Румъния, Полша, Чехия, Унгария, както и много други източноевропейски държави. Сега предстои трети удар, защото Франция и Германия поддържани от Белгия, Холандия и Италия са мнозинство е Европарламента и по какъвто и начин да се опитаме да повлияем, то техния национален интерес ще бъде отстояван от техните евродепутати. Лично аз не виждам по какъв начин бихме могли да победим мнозинството.

Фокус: Ако този проект мине, то каква е перспективата за бъдещето на българския транспортен сектор?

Александър Стамболийски: Перспективата за бъдещето на българския транспортен сектор е доста отчайваща. Голяма част от фирмите ще бъдат регистрирани в чужбина, говорим за държави като Франция и Германия. Останалата част, която не успее да направи този преход – да се регистрира в чужбина, то ще бъде обречена на фалит. Има няколко фирми, които са с доста силни позиции на транспортния пазар, ориентирани към интермоделния превоз, които ще оцелеят на пазара. Но малките фирми, които са с до 2-3-5 камиона, то при всички положения са обречени на фалит, което е доста сериозен икономически удар. По повод работниците не виждам какви ще бъдат притесненията от тяхна страна, тъй като ако фирмата се пререгистрира в друга държава, то в случая техните права ще бъдат запазени, че дори по един или друг начин ще бъдат доста по-добре финансово очертани. Но все пак бизнеса ще бъде сериозно ударен и не говорим само за транспортния бранш, защото както знаете всяка друга област от търговията и производството са пряко свързани с транспорта. Голяма част от фирмите в сектора на услугите също са свързани с транспорта, така че голяма част от българската икономика ще бъде ударена сериозно. Перспективата за транспорта е около 40 – 50 % от нея да бъде унищожена в близките 2 – 3 години.

Фокус: В началото на нашият разговор казахте, че протестът е малко закъснял вече. В тази връзка какъв според Вас е правилния ход на този етап?

Александър Стамболийски: На този етап правилния ход според мен е не да протестираме в Брюксел, а да направим така, че да покажем какво ще се случи ако липсва българският транспорт като цяло.  В това нещо могат да ни подкрепят и превозвачи и шофьори от Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия и така нататък. Идеята е просто да спрем всички камиони за около ден или за няколко часа. Забавянето на доставките в производствените дейности на голяма част от западноевропейските държави ще бъде пагубно за техните икономики. При нас неустойките ще бъдат в много малък размер, защото знаете, че дори с протеста сега ще претърпим частични загуби. Едно евентуално спиране на всички български камиони с цел да се покаже какво ще бъде ако липсваме на пазара, то мисля, че ще отвори очите на много от западноевропейските държави. Излизането на 600 или 1000 човека на един площад в Брюксел не мисля, че ще покаже реално каква е позицията ни.

Ливия НИНОВА