Александър Стамболийски, Съюз на българските транспортни работници“ – Благоевград: Заради цените на тол таксите се очаква драстично повишение на автобусните билети

Александър Стамболийски, председател на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ – Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Стамболийски, ще вземете ли участие в протеста на превозвачите, който ще се проведе на 13 януари?

Александър Стамболийски: Все още обмисляме дали да предприемем такива действия.

Фокус: Защо?

Александър Стамболийски: Ние не сме конфедерация на превозвачите, а на шофьорите, което е малко по-различно. Подобно действие би следвало да бъде взето от собствениците на транспортни фирми, а не на служителите в тях. Все още не сме взели решение дали да се включим по някакъв начин или не.

Фокус: Кога се очаква да стане ясно?

Александър Стамболийски: Предполагам до петък.

Фокус: А като цяло как гледате на недоволството на превозвачите по отношение Тол таксите?

Александър Стамболийски: Моето лично мнение е, че те са изцяло в правото си да предприемат, каквито и да е било действия, тъй като разходите ще се увеличат неимоверно, което ще доведе до повишаване цените и на стоките от първа необходимост. Така, че превозвачите са изцяло в правото си да предприемат стачни действия. От страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ според мен не за взети в предвид всички действащи към момента нормативни уредби. Едно такова ценообразуване не е добре и не ми се вижда резонно, предвид цената, която е била към момента. Сега се очаква тя да бъде повишена почти десет пъти, което според мен не би следвало да се прави.

Фокус: Казахте, че е възможно заради таксите да се стигне и до поскъпване на стоки от първа необходимост.

Александър Стамболийски: Точно така.

Фокус: А възможно ли е да се стигне до фалити на фирми, дори до транспортен хаос, тъй като знаем, че от случващото се са засегнати и автобусните превози?

Александър Стамболийски: Както знаете с вдигането на транспортните разходи се вдига и цената на услугата. Няма как това нещо да се избегне. Със сигурност при автобусите ще има драстично увеличение на цената на билета, тъй като тя няма да може да бъде оставена по този начин. Това, което се планира от транспортното министерство – увеличението да е с 0.5 – 0.6 ст. не е точно така. Разходите са различни, така че и цената ще е различна. Относно стоките в магазините, то със сигурност ще има поскъпване, пак поради същите причини  – транспортната услуга от точка А до точка Б ще бъде завишена значително. Нали знаете, че ако до сега за 50 км разстояние плащахме 20 лв., то скоро предстои да плащаме по 200 лв., което е значителна разлика в цената. Това ще доведе до някакъв хаос, тъй като фирмите няма да могат да изпълняват задълженията си на цените, които към момента  са за транспортните услуги.

Фокус: Вие лично как се надявате казуса да се развие и мислите ли, че ще се стигне до някакво предоговаряне на въпросните такси?

Александър Стамболийски: Сериозно се съмнявам да се стигне до предоговаряне на обявените такси. Мисля си, че ще има доста сериозни протести от страна на превозвачите. Иначе цените вече бяха драстично редуцирани, както и покритието на пътната мрежа от тол системата. Силно се съмнявам, че в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще има някакво желание още да намали цените или покритието на тол системата върху пътната мрежа. Към момента то е на критичния минимум. Превозвачите все пак искат намаляване, защото дори цените в момента са прекалено високи.

Ливия НИНОВА