Александър Стамболийски, Съюз на транспортните работници – Благоевград: Пакетът „Мобилност“ не е вид социална дейност, а лобиране за Франция и Германия – да могат те да запазят собствената си индустрия

Александър Стамболийски, председател на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ –  Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Представители от Област Благоевград ще се включат ли в днешния протест в София срещу пакета „Мобилност“?

Александър Стамболийски: Аз съм разпратил съобщение до всички колеги, които имат възможност да се включат в протеста. Надявам се, че ще има такива, защото е по-добре да има шофьори от цялата страна. В София знаете, че протеста е от 12.00 часа като началната точка е храм-паметника „Александър Невски“. Според мен колкото повече подкрепа има, то толкова по-добре ще бъде за всички. Реално погледнато превозвач ите така или иначе имат организации с членове навсякъде в страната. Хубаво е обаче и самите шофьори да подкрепят каквото и където могат. Нека да уточня, че вчера чухме доста изказвания за този пакет, като стана ясно, че той не е единствено в социалната сфера. Ако се касаеше само за тази сфера, то сигурно щяхме да сме на различни мнение, но в момента сме в обща позиция по темата.

Фокус: До този момент вече се чуха и доста коментари относно това, че гласуването на пакета „Мобилност“ няма да влезе за гласуване днес в Европейският парламент. Как Вие гледате на събитията от изминалото денонощие с оглед и на това, че се стигна до тази ситуация заради трима български евродепутати, които не присъстваха на гласуванията?

Александър Стамболийски: Дали точната ще влезе в парламента като дневен ред е въпрос на разглеждане. А иначе до тази ситуация се стигна не само заради въпросният трима български евродепутати, но и заради силният натиск от страна на няколко големи европейски държави. Все пак ако си спомняте преди време имаше доста ясни изказвания от страна на висши лица от европарламента, че това разглеждане ще остане за следващия мандат, за следващия Европейски парламент, който ще бъде избран през месец май. Натиска обаче дойде от Франция и Германия – две страни от алианса. За нашите евродепутати мога да кажа единствено, че ме е срам да кажа, че са представители на България.

Фокус: Можем ли с няколко думи да отново да припомним на нашите слушатели и читатели какво провокира недоволството на превозвачите в този пакет мобилност? Кои са може би най-спорните  точки и нещата, които ще създадат най-големи проблеми пред транспортния ни бранш?

Александър Стамболийски: Не знам как да припомним всичко, тъй като материята е много обширна. Най-важните точки като цяло касаят командироването. Би следвало то да бъде регламентирано така, че да бъде изпълнимо от всички държави. Към момента периферните и по-далечните държави се налага да се съобразяват с чуждо законодателство. В пакета „Мобилност“ не видяхме никакви действия от страна на комисията по социалните дейности в Европейският парламент. По никакъв начин не бяха разгледани точките – как ще се прилага командироването и защо  и по какъв начин се обявява, че следва да бъдат командировани шофьорите в определени държави дори престоят им да е бил по-малък от един ден. Другата спорна точка е в намаляването обема на работа, който ще имаме и протекциониране на вътрешните дейности на определени държави. Знаете, че голяма част от индустрията в Европа е  съсредоточена в няколко държави – Германия, Франция, Белгия и Холандия. Там ще бъде съсредоточен и най-силни трафик като би следвало да се осигуряваме в тях, от което следва и друг спорен момент – защо трябва да се изважда правото на шофьора да се осигурява в държавата, в която е по местодомуване, а трябва да се осигурява в друга страна? Начините на регулиране на това нещо по никакъв начин не бяха разтълкувани и представени на хората.  Най-важното нещо е, че по никакъв начин не се помисли за сигурността, а се наложиха регулативни мерки върху дейности, на които по никакъв начин не бе необходимо това.  Нека не забравяме, че сигурността е много важна тема, защото част от мигрантите минават и с камиони. Затова смятам, че би следвало да се гарантира сигурността и здравето на шофьорите по паркингите. В момента се оказва, че аз или който ѝ да е друг шофьор остава колата незащитена, миграните се качват и след това ние носим наказателна отговорност за действия на трети лица.

Фокус: В хода на дебатите през последните дни се чуха изказвания, че всъщност пакета „Мобилност“ защитава интересите на шофьорите, а недоволни са собствениците на транспортни фирми. Вие съгласен ли сте с това твърдение?

Александър Стамболийски: До колко защитава работниците е малко спорен въпрос поради простата причина, че няма как те да бъдат защитени, след като се намаляват обемите на работа. Освен това ще бъдат намалени възнагражденията, а голяма част от разходите, които имат работниците ще си бъдат за тяхна сметка. Към момента работодателят е този, който плаща голяма част от разходите на шофьорите при командироване. Така се формират и разходите на самата фирма. Сега обаче шофьорът трябва да търси начин да се прибере, тъй като доста големи са разстоянията и не всеки работодател може да подсигури това. Да не забравяме и възможността, че можем да спим в база на работодателя.  Ако шофьора е избрал да почива на друго място, то тези разходи пак са за собствена сметка. Към момента обаче не е така, защото работодателят е длъжен да осигури това, което иска шофьора. Наистина не разбирам как пакета „Мобилност“ мисли за шофьора. Знаете и това, че осигурителните прагове, които са наложени от българската държава са едни, а тези, които са от други европейски държави са други. Когато се налага работодателя да ми внася осигуровки на мен като шофьор във Франция, то налозите по осигурителните ставки са доста по-сериозни, следователно удръжките ми ще бъдат доста по-големи, което пък ще намали възнаграждението, което получавам. Ние по-високи прагове можем да достигнем и в България и пак няма да сме със същите удръжки. Най-важното е хората да не се залъгват, че пакета „Мобилност“ е вид социална дейност, което прави Европейският парламент. Те правят едно лобиране за Франция и Германия, за да могат те да запазят собствената си индустрия. Не случайна е и разликата в двата пакета, които са за пътнически и товарни превози. При товарните превози ограничаваме дейността на източно европейците, а пък изцяло либерализираме пътническите превози, защото западните държави са много по-слабо развити там. Идеята е да им бъде даде възможността да се развиват и там.

Фокус: За сметка на страните като България.

Александър Стамболийски: Да, за мен пакета „Мобилност“ е буквално протекциониране от всякъде.

Ливия НИНОВА