Александър Халачев, клуб „Пирински стражи“: Прекият контакт с природата пробужда интерес към туризма у младите

Прекият контакт с природата пробужда у младите интерес към туризма. Това каза за предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“ Александър Халачев, един от ръководителите на туристически клуб „Пирински стражи“ към Трето ОУ „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев. Учениците имат желание за пряк допир с природата, обясни той. „Включването в различни инициативи, печеленето на награди от конкурси, провокират интереса на децата, но красивата ни природа е в основата на тяхната любов към туристически походи и дейности. На живо виждат обекти, растения и животни, които изучават по различни учебни предмети“, уточни той, като отбеляза, че в момента 40 ученици на възраст от 2 до 7 клас членуват в „Пирински стражи“. „Много родители се записаха в нашия клуб, заедно осъществяваме дейностите и покоряваме върхове. Това спомага за подобряване на комуникацията между родители, деца и учители“, поясни ръководителят.

Той каза още, че през пролетно-летния сезон на 2019 година членовете на клуба са изкачили много върхове, но най-предизвикателният, атрактивен и харесван си остава връх Вихрен. „Следващата година започваме със зимен поход до първенеца на Среден Пирин – връх Ореляк. През зимния сезон залагаме и на други дейности и инициативи – обучения, конкурси, тренинги, събития, лекционни и практически курсове и други“, обясни Александър Халачев.

За 4 години от създаването на туристически клуб „Пирински стражи“ сме изкачили над 50 върхове в Пирин, Рила, Родопите, Славянка, Врачанския Балкан, посетили сме над 60 посетени, много водопади, над 30 обекта с културно-историческо значение, добави той. „Най-важното е, че успяхме за запазим интереса на учениците към всички тези дейности и инициативи. Продължаваме да изпълняваме на 100% основната ни цел – формиране на екологична култура, съзнание и поведение за опазване на природата. Въз основа на осъществяване на тези дейности се наблюдава промяна в поведения на учениците в прекия образователен процес“, отбеляза той.

Ръководителят коментира и участието на клуб „Пирински стражи“ в конкурса „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. „Преди ден получихме красив календар, изготвен от Министерството на околната среда и водите по повод провелия се скоро фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Целта на конкурса беше да се даде възможност на талантливи хора да покажат способностите си и да изразят своята любов и респект към природните богатства, забележителности, биоразнообразието на България през различните сезони. Всеки участник можеше да изпрати до 4 фотографии, а ние участвахме, разбира се, с 4 от различните сезони. Пролетната ни бе на скален феномен на връх Митровица в Западните Родопи, лятната – от връх Ченгелчал и Горно Брезнишко езеро, което е уникално мистично в Пирин. Есенната е от Попово езеро отново в Пирин и зимната, с която спечелихме второ място в конкурса, показваше зимен пейзаж от връх Ореляк от Среден Пирин. Тя е първата фотография за месец януари за 2020 година“, обясни той.

Халачев поздрави организаторите на конкурса за чудесната идея, защото, по думите му, природата е красива през всички сезони.

Веселка ИВАНОВА