Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Правилни корекции в сегашния проектозакон за движение по пътищата ще го направят много по-стабилен от сега действащия

 

 Пореден проектозакон за движение по пътищата у нас. По-високи санкции и по-строги правила, касаещи младите шофьори, са само част от идеите в него. За добрите предложения и за недомислените такива разговаряме с експерта по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Комисар Стратиев, започвам с едно от предложенията, конкретно за младите шофьори -това да нямат право да управляват автомобил първите 6 месеца без придружител. Автомобилът също трябва да е с конкретна мощност. Каква е логиката на това предложение? Смята се, че опитният водач на седалката до шофьора ще бъде някакъв коректив на водача ли?

Алекси Стратиев: В общи линии, да. Темата с младите водачи доста отдавна се коментира. Всякакви предложения са правени по тази тема, сега също ги има. Действително има проблем с новите водачи бих казал, не младите, а новите, тъй като действително при тях се получават доста по-тежки произшествия и е нормално да се коментира този въпрос. За съжаление, не мисля че това което се предлага, е най-доброто, тъй като опитът в другите страни показва доста по-различен подход  при младите водачи. Какво имам предвид: най-вече това, че се ограничава мощността на автомобила, който могат да карат. В общи линии такъв автомобил трудно би могъл да бъде намерен – това трябва да бъде стар автомобил, защото посочената мощност от 67 конски сили е твърде непостижима за новите автомобили. Така че въвеждайки това изискване означава, че много от новите водачи трудно биха намерили такъв автомобил, който да управляват. Това е едно. И второ, при придружителя има твърде ниски изисквания, за да бъде коректив на водача, защото видно от това предложение всеки един пътник би могъл да бъде наименуван „придружител“ на младия водач, което не мисля че е смислено и че носи полза за допълнителното дообучаване на младия водач.  Мисля че нещата трябва да са визирани, този придружител да бъде съвсем конкретен водач, а не всеки, който се вози в колата и  отговаря на необходимите изисквания. Действително придружител може да бъде всеки, който въобще не е управлявал автомобил в течение на години, но има свидетелство за управление, тоест, баби и дядовци и т.н., които не управляват и нямат този опит, който е необходимо да има този придружител. Много коментари има по отношение на решенията или предложенията, които има към младите водачи, за новите водачи. Така че може би след това обществено обсъждане, което се провежда и се проведе, би трябвало да се направи някаква корекция. Четох предложенията, които са направени по отношение на проекта за Закон за движението, има разумност:  такава ситуация или такава организация да се въведе тогава, когато новите водачи получават завършват един курс за обучение в ниска възраст от 18 години, тоест, преди навършване на пълнолетие, и евентуално до завършване на пълнолетието си, за да могат да управляват с придружител, но този придружител трябва да е конкретно определен и той да докаже своите качества с конкретните документи, които го определят като такъв. Мисля че въпросът е сериозен, смятам че все пак трябва да се коригират тези текстове, за да влязат в действително един нов Закон за движението. Има  доста други неща.

Водещ: Да, много неща, конкретно касаещи младите или новите шофьори, предстои да бъдат изчистени. Много въпроси се задават с тези предложения. Вие споменахте опита на други страни – какъв е подходът към тези нови шофьори в тях и има ли по-голяма ефективност?

Алекси Стратиев: Единият е тези подходи е нови водачи да завършват по-рано, преди пълнолетието си някакъв курс за обучение и след получаването на положителни оценки за теория и за практика вече да могат да управляват до навършване на 18 години, когато да получат окончателно своето свидетелство за правоуправление, да управляват с придружител, което пак повтарям, този придружител трябва да бъде строго фиксиран и той да носи доста отговорности, свързани с това допълнително обучение до навършване на пълнолетие на новия водач. А другият вариант е след 18 години новите водачи да получават задължително след известен период от време да се явяват на един допълнителен изпит, който да бъде коректив на тяхното управление като вече водачи, управлявали такива автомобили в продължение на няколко месеца или няколко години даже. Така че трябва да се потърси някакво подобно решение, което е компромис.

Водещ: Ако все пак успеят да се изчистят вариантите и критериите за този придружител на мястото до шофьора, той няма нарушения, активен дългогодишен шофьор е например, ако все пак новият шофьор е обучен добре според правилата, няма ли съветите на един допълнителен човек да се окажат по-объркващи дори на моменти, дори може би и грешни?

Алекси Стратиев: Пак казвам, че изискванията за придружител трябва да бъдат много сериозни. Обикновено това поне засега съществува, независимо че не е законово регламентирано в лицето на родители или много близки роднини и приятели на такива нови водачи, които все пак са доказали, че управляват и че имат достатъчен опит и стаж, за да бъдат такива придружители. Отговорността на това лице е много голяма и той би трябвало да поеме съвсем отговорно, а не просто е пътник в колата новият водач да може да управлява. Така че има неща, които трябва да се огледат още веднъж около този проблем.

Водещ: Много често, знаем, се обвиняват автошколите, че не учат новите шофьори правилно. Законът е разпределил кога, как трябва да се провежда обучението, факт е обаче, че във всяка школа във всеки различен град нещата са много различни. Необходимо ли е да се помисли за уеднаквявания на тези правила в тази посока или поне прилагането на единен подход?

Алекси Стратиев: Реално погледнато в не малко държави няма такова обучение, но преди всичко се набляга на изпита на тези нови водачи да получат права на водач на превозно средство. Така че всяка една школа или всеки един инструктор, който обучава водачите, може да прецени доколко той е готов да влезе в движението. И от такова нещо вече зависи дали ще управлява определения с норматив период от време на 31 часа или ще му се дадат допълнителни часове и т.н. Но пак искам да подчертая, че действително  най-важното е това, което установяват тези, които извършват окончателния изпит на този кандидат за водач, за да решат дали трябва или не трябва да получи свидетелство за управление, тоест, дали да придобие права да управлява превозно средство. Така че мисля че по-скоро тук трябва да се обърне много сериозно внимание. Тези, които осъществяват изпита, за да допуснат кандидат-водача да стане водач, е много важно да се погледне в тяхната компетентност, в техните възможности, включително в техните възраждания за изпита, защото в общи линии Европейският съюз налага това, че тези изпитващи се контролират от държавата, а не че те са част от държавата. Тоест, изпитът би трябвало да бъде проведен от лице, което е контролирано от държавните органи. В случая при нас не е така.

Водещ: Освен идеите, касаещи новите шофьори, знаете, обсъждат се едни по-високи глоби за превишена скорост, за преминаване на червен светофар. Какъв ще бъде ефектът от тях, ще има ли изобщо такъв?

Алекси Стратиев: Не, не мисля че са завишени толкова много глобите за такива груби нарушения, примерно за червен светофар, за знака „Стоп“ и т.н. Нормално да бъдат по-високи, тъй като отнетото предимство е една от причините, които водят често до пътнотранспортни произшествия. Така че е нормално тогава, когато едно нарушение води до тежки произшествия да бъде допълнително санкционирано с по-висока глоба, за да може да се регулира това и да доведе съответното спазване на съответните изисквания. Четейки новите предложения, много от тях са свързани с велосипедистите, което също се предвижда в проекта за новия закон доста изменения. Мисля че това е добро, защото показва, че хората, това са хората в активна възраст, се интересуват от пътната безопасност на велосипедистите и в крайна сметка от екологията, която мисля че в днешния ден е доста важна.

Водещ: В тези нови предложения помислено ли е за малко повече отвореност и от страна на велосипедисти, пешеходци? Например по-големи санкции при пресичане на необозначените за това места, пресичане върху велосипеда – неща, които знаем по закон съществуват, но доста рядко те се спазват всъщност?

Алекси Стратиев: Да, така е. Взето е предвид това. Направени са такива предложения, но в общи линии конфликтът автомобилисти-велосипедисти-пешеходци е един вечен проблем и всеки един от тази група се стреми да има повече сигурност на пътя, така че трябва да се търси компромис. Но е взето предвид това, че нарушенията на пешеходци и велосипедисти са от значение, както разбира се и нарушенията на водачите са от значение за пътната безопасност. Има норми, които са предложени. Но четейки, някъде около над 300 страници е таблицата с предложенията на всевъзможни организации, които одобряват или отхвърлят някои от вижданията в закона, става ясно, че доста трябва да се потрудят авторите на законопроекта, за да могат да се възползват от тези предложения в някаква степен. Разбира се, доста от тях се повтарят, доста от тях не са коректни и лъха някаква ненавист към тези, които са създали закона. Много силно звучи един текст от тези предложения, ще ви го цитирам директно: „Повече няма да изброяваме, за да не им отваряме очите“. Много грубо звучи, много неприемливо, защото това все пак е една тема, която изисква съпричастност.

Водещ: В тази връзка кой според вас е по-добрият вариант, може би изготвянето на един цялостно нов закон, включващ единствено най-добрите идеи или нещо друго? Как се отразяват тези промени, които периодично виждаме на парче?

Алекси Стратиев: Не. Промените в съществуващия закон, които са многобройни, не ги отричам, защото много често се променя, но имайте предвид, че разделяйки този закон на три части, де факто промените, които евентуално биха настъпили в закона, вече са доста по-малко, тъй като досега промените са касаели било природните средства, било учебните форми, които вече отиват в други законопроекти. Така че този проект за Закон за движение по пътищата, ако тези направени конкретни предложния се коригира, ще бъде доста по-стабилен от стария, който в момента действа. Но въпреки всичко има неща, които трябва да се пипнат. Например, прекрасно е, че държавата въведе електронните винетки. Не мога да разбера обаче защо не въвежда и електронна информация, която има, за „Гражданската отговорност“ и за техническите прегледи, за да се премахнат всякакви лепенки, стикери и прочие неща по стъклата на автомобила. Мисля че вече технологиите са такива, че не е необходимо, тъй като полицията разполагат с базата данни, и е нормално да проверяват чрез технически средства.

Водещ: Да, много са въпросителните и в този аспект.

Алекси Стратиев: Твърде са много, да.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА