Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Не са нужни повече часове кoрмуване или оскъпяване на шофьорския курс

Снимка: КАТ Пловдив

Часовете по кормуване са достатъчни, за да се подготвят 70% от водачите за изпита, така че увеличение не е необходимо. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.

По думите му изпитът е много по-важна част от обучението на шофьорите, защото на него си личи дали водачите са готови да шофират или не.

„Така че, нещото, на което трябва да се обърне внимание, е изпитващите, защото от тях зависи дали водачът ще има книжка и дали е подготвен, че да участва адекватно в движението или ще го върнат на дообучение, за да вземе допълнителни часове. Фигурата на изпитващия, която е тъмна, е най-важното нещо в компетентността и готовността на кандидат-шофьорите“, обясни експертът по пътна безопасност.

Алекси Стратиев припомни, че за безопасността на движението по пътищата са отговорни не само институциите, но също всички хора, участващи в движението. Той каза още, че за последните няколко години страната ни заема последните места по пътна безопасност.

Стратиев коментира и смъртоносната катастрофа в София на бул. „Вапцаров“, при която бяха блъснати две деца – едното, от които почина. Според него децата са минали през процеп между мантинела и пешеходно ограждение.

„Ако е имало само едно пано за пешеходно ограничение, което струва не повече от 100 лв., вероятно инцидентът нямаше да се случи“, обясни той.

Биляна БОЗИНАРЕВА