Алекси Стратиев: Скорост, интензивно движение и неразумно поведение на пътя са факторите за тежките произшествия по пътищата на страната

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш началник на КАТ, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ:  Обикновено лятото е пикът на катастрофите. Това само на несъобразената скорост ли се дължи?

Алекси Стратиев:  Преди всичко да, но не бива да подминаваме и интензивното движение, което през летните месеци е свързано с много пътувания, които хората реализират, на почивка, отпуски и т.н. Така че струпването на тези фактори – скорост, интензивно движение и неразумно поведение на пътя, създава действително сериозни проблеми и  тежки произшествия. Но нека да не забравяме, че и септември  е един от месеците, в които тежките произшествия с пострадали са доста по-големи от тези, които са през зимата примерно.

Водещ:  Така е. А защо така се получава обикновено? Не спазваме дистанция на пътя или по просто по пътищата на страната е пълно с шофьори, които нямат достатъчно опит?

Алекси Стратиев:  Ами, честно казано, скоро, вчера или онзи ден четох едно изследване, което казва, че българските шофьори са много по-разумни от шофьорите в доста страни от източната част на Европа.

Водещ:  Това звучи странно.

Алекси Стратиев: Да, странно е, но аз го възприемам. Друг е въпросът, че тук не става дума само за поведението на водачите по отношение на скоростта. Да, и дистанцията е от значение, предимството е от значение. Много неща са свързани с това, включително и техническата изправност. Защото вече излизаме от летния сезон, идва сезонът на зимата, така че хората би трябвало да помислят за автомобилите си, къде какво липсва, и евентуално да го коригират.

Водещ: Преди няколко дни слушах  дискусия как група хора апелират към Пътната агенция да падне ограничението по магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. Всички сме минавали оттам, не знам за какви неравности по пътя става дума. И честно казано, ми стана странно. Вие предполагам също сте минавал по тази отсечка.

Алекси Стратиев:  О, да, минавал съм, и то скоро. Бих предложил да се отремонтират тези неравности, които дават основание за ограничението, защото действително те са сериозни и някак си не е коректно да казваме ето магистрала, по която можеш да се движиш със 140 километра,  а в същото време да предоставяме едни неблагоприятни условия на тази магистрала и да води до  това, че скоростта трябва драстично да се намали, горе-долу на нормалните пътища в България. Имам предвид  скоростта до 90 километра. Мога да ви кажа, че да падне това ограничение ми се струва, че не е реалистично, защото с тези неравности със 140 километра ще бъде рисково.

Водещ:  Да, така е. Самите представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ са отхвърлили това предложение, този апел. Нека все пак да кажем, като си представим всички, които сме пътували между Стара Загора и Чирпан по магистрала „Тракия“, до какво би довело едно увеличаване на скоростта там.

Алекси Стратиев:  Ами при всички случаи тези неравности при висока скорост ще доведат до загуба на управлението при някои случаи за някои водачи. Така че това е изключително рисково. Да не говорим за това, че и самите МПС ще претърпят едни сериозни щети, ако се премахне това ограничение. Но пак повтарям редно е да се помисли за един по-скорошен ремонт на този участък, за да се нормализира пътното движение. Нека не забравяме, че ремонтите някак си много се бавят, много време губят, дори в София, дори в страната. Би трябвало тези фирми, които са се ангажирали с поддържането или които са изградили пътя и той е още в гаранция, да полагат много по-интензивни усилия, за да я отстранят, ако има неизправност.

Водещ: Всъщност така и един въпрос, по който много спорове възникват в годините и превозвачите се сърдят. По отношение на движението на камионите. Трябва ли камионите да се движат в крайна лява лента и ако на тях им беше забранено да се движат в крайна лява лента, щеше ли това да предотврати много от инцидентите на пътя?

Алекси Стратиев: Труден въпрос. В доста страни има такава забрана, така че камионите образуват една огромна колона и до тях автомобилите с по-висока скорост, тоест леките автомобили. Няма логика да се забрани движението на товарните автомобили, защото все пак това се прави за тези магистрали, които имат три активни ленти. Нашите магистрали имат две активни ленти и биха създали сериозен проблем, ако действително камите им се забрани да изпреварват, както е вашата идея. Така че мисля, че условията, които са у нас, не предполагат такава забрана. Още повече че превозвачите не на последно място се тормозят и в почивните дни, когато не трябва да карат.

Това е техният бизнес, който е свързан с икономиката на страната все пак. Те не вършат нещо за себе си, а вършат нещо за цялата страна. Било продукти, било принаден продукт за това, че извършват международни превози. Така че въпросът е сложен.

Водещ:  Така е, нищо против превозвачите, но можем да си представим момента, в който два камиона се изпреварват на магистралата, както казахте, ние имаме само две активни ленти, какво се случва отзад зад тях. Значи, по-скоро трябва да търсим проблема в това, че имаме само две активни ленти.

Алекси Стратиев: Съгласен съм, но и водачите трябва да имат предвид това, че все пак магистралата не е тунел, който гарантира само тяхната скорост и тяхната безопасност. Затова това, което споменахте, многото катастрофи, са именно поради липсата на дистанция евентуално. Един, който кара със 140 километра, трябва да осигури една по-добра дистанция от предходния и когато той тръгва да изпреварва, да има предвид това и да намали скоростта.

Водещ: Да, безспорно е така. И сега нещо много важно. Идва есен, температурите остават все така високи според прогнозите на синоптиците за месец септември, но сутрин вече имаме доста по-ниски температури, сутрин и вечер. За какво да внимават водачите оттук нататък, тръгвайки на път?

Алекси Стратиев:  Метеоролозите вече подсказаха, че тук-таме се появяват и мъгли, което също е сериозен проблем в този период, който есенният период или периодът, в който мъглите са доста по-често явление. Ами пътните условия все още са летни, независимо от по-ниските температури. Евентуално тази разлика в температурите да овлажни пътя, ако е в близост до реки или мостове. Така че е едно от нещата, което трябва да се погледне. Но както вече казах, все още е лято, независимо че есента е близо, и бих препоръчал на водачите евентуално да премислят какво ги очаква, и да се подготвят и финансово, и материално с оглед на това да видят дали акумулаторите ще издържат, да видят зимните гуми, които ще използват, дали са действително в добро състояние, или трябва да вземат нови. Евентуално да разгледат нещо по осветлението на автомобила, като локацията на управление и т.н. Сега е подходящо, топло е и биха могли да извършат тази диагностика.

Евелина БРАНИМИРОВА