Алекс Алексиев, Центъра за балкански и черноморски изследвания: Абсолютно трябва да се забрани чуждестранното финансиране на нашите основни вероизповедания – православието и ислямът

Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”. 

 

Водещ: Въпроси, които само на пръв поглед сякаш нямат връзка помежду си, сме подготвили за следващия разговор. Но ще започнем с този, който ни звучи като достъпен за разбиране на отговора. А той е: как с опростяване на данъчните задължения на мюфтийството държавата щеше да се бори с чужди разузнавателни централи? Докъде се простира реалността и откъде започва наивността? Започваме с този въпрос разговора с Алекс Алексиев – председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания. Защо опрощаването на дълга на мюфтийството към НАП бе изтълкувано като партийна употреба, докато за премиера Борисов по този начин държавата щеше да се бори с чужди разузнавателни централи?

Алекс Алексиев: По принцип има някакъв резон в това, за да се употребява това нещо за борба с корупцията и особено с цел защита на националната сигурност, както и да се търсят възможности за обвързаност, но преди това трябва да се каже: кой застрашава България. Което правителството въобще избягва да каже. То е съвсем ясно. Досега нашето мюфтийство му се плащаше от Турция, по-скоро от Дианет. Дианет е ислямистка организация, която в никакъв случай не желае доброто на България. Затова трябва да говорим, а не за опрощаване на дългове и прочие. Това е друга тема, която няма нищо общо с националната сигурност. Националната ни сигурност наистина е заплашена от това, че кой е виновен за това, може би трябва да отидем доста навътре в годините, мисля че беше Костов, който го позволи. Защо ние позволихме на една чужда държава да се грижи за едно от нашите важни, второто по големина, вероизповедания? Това е проблемът.

Водещ: Как чрез вероизповеданията може да се оказва влияние от чуждите разузнавателни централи и политически центрове? От кои държави, освен от Турция, са тези централи и финансирането ли е разковничето?

Алекс Алексиев: Има някакво финансиране на православната църква от Русия, с което аз не съм много добре запознат, затова не се смятам за компетентен да коментирам, но факт е, че Турция, с която съм много добре запознат, в момента е ислямистка държава, нейният шеф Ердоган е един разюздан ислямист и, разбира се, това което те правят в България в никакъв случай не е от полза за нашата национална сигурност. За това говорим . И тези, които са довели работата до там, би трябвало да се засрамят от това, което са направили. Сега, друг въпрос е, кой стои зад тези опрощавания, кой се интересува от това, защото тук трябва да се спомене, че партията, която най-много иска това да стане, е ДПС. А ДПС има изгода от това, те винаги са смятали, че ако ти си мюсюлманин, трябва да гласуваш за ДПС, което е разбира се абсолютно неправилно и порочно, бих казал. Но така се насложиха нещата още от самото начало. И затова нещата са много по-сложни от това просто да се опрости дългът на мюфтийството. Съвсем правилно е ние, нашата държава да плаща на нашите вероизповедания, според мен. Това е принципът в много от европейските държави и в много от тези държави, напоследък Австрия, вече се забранява външното финансиране, защото се вижда до каква степен това е пагубно за държавата. В Германия в момента организацията DITIB, която по същия начин се финансира от Дианет, от Турция, в момента ръководи близо 900 джамии. И какъв е резултатът от това? Резултатът от това е, че 63% от немските турци, които са там вече от 70-те години, гласуваха за ислямиста Ердоган. С други думи, въпреки че са в Европа от две генерации вече, нищо не са научили от европейските ценности, от идеите за първенство на закона. Напротив, те продължават да поддържат един разюздан ислямист. Дотам се стига, когато държавата остави чужди държави да командват твоето вероизповедание.

Водещ: Господин Алексиев, появи се информация в някои сайтове, че службите в САЩ са предупредили ДАНС за засечена клетка на радикален ислям в Смолянско. Дори се говори за втора клетка. Това до колко е възможно?

Алекс Алексиев: Напълно е възможно. Аз лично бях свидетел на едно дело срещу един цигански барон в Пазарджик на име Муса, който направо е бил купен от тези хора, от ислямистите. Не вярвам, че нещо много дълбоко е, но факт е, че в България има почва за развитие на ислямизъм. Слава Богу, нашите турци по принцип са неподатливи на такъв радикализъм и ние трябва да сме им благодарни за това, защото те са съвсем нормални хора. Но има части от мюсюлманството, даже за съжаление като че ли между помаците повече се разпространява тази зараза, така да я нарека, отколкото между истинските турци, но факт е, че има почва за развитие на ислямизъм у нас. И затова правителството трябва да обърне много специално внимание на това. А дали то е в положение да го направи, това не съм сигурен въобще, защото това правителство направи така, че всички органи в момента са съсредоточени в ДАНС и няма разлика между тях, няма други служби, които да дадат друго мнение. Което в никакъв случай не е в полза на нашата държава.

Водещ: Господин Алексиев, започнахме с ислямския радикализъм, за да обърнем внимание на друга тема – темата на деня: 49 загинали след атака на крайно десни екстремисти в Нова Зеландия. Освен броят на жертвите, другото, което ни насочва към тази тема, е, че български надписи върху оръжието на един от терористите са заснети. И по този повод премиерът е събрал службите на спешна среща.

Алекс Алексиев: Да. Аз знам само това, което и вие знаете, тъй като повече информация поне за сега няма. Защо стават тези работи? Те стават поради това, че има много загрижени и не всички от тях са някакви абсолютно откачени терористи, а хора, които се тревожат от това, че в много европейски държави, като че ли ислямът се развива изключително бързо, докато традиционните религии, християнството най-вече, като че ли загиват. Това е така дори и в страни като Нова Зеландия, която е доста настрана и не е известна със своя екстремизъм. Но погледнете, какво може да е причината за това. Невероятно бързото развиване на исляма в Нова Зеландия. Само за 6 г. от последното преброяване с 28% са се увеличили броят на мюсюлманите. Това не значи, че те са много, мисля, че са все още само около 50-60 хиляди, но става въпрос, че на фона на това, че традиционните религии, което е християнството, буквално загиват пред очите ни и не само в Нова Зеландия, а навсякъде в Европа, най-вече. Това създава чувство за някакво нещастие, което може да сполети Европа. И в това отношение погледнете какво става в самата Европа. Защо изведнъж се появява една партия, като да кажем Алтернатива за Германия, която изведнъж ги обявиха за нацисти. А повечето от тях идват или от традиционните партии, от ХДС – християндемократи или от социалдемократите. Така че как е възможно да има толкова нацисти в Германия? Проблемът е съвсем друг. Няма никаква база да се говори за нацизъм в Германия, а има база да се говори за това, че правителството направи огромна грешка като отвори границите на Европа за огромно количество, близо 2% мюсюлмани, повечето от които нямат никакво намерение да работят в Германия. Те са дошли поради социалните придобивки, които могат да получат веднага и да подобрят живота си, просто невероятно отведнъж. Това е истинската причина за всичко това и за съжаление Европа продължава да отказва да погледна на истината. На това, което става. И за това все повече се засилват тези десни партии, екстремистки партии ги наричат. Аз не смятам, че са екстремистки. Те просто се тревожат от това, което става. И според мен с право. Ще видите сега при европейските избори, аз ви гарантирам, че крайно десните партии ще се засилят с може би 10, може би с 20 процента, никой не знае със сигурност, но последните изследвания, които аз съм виждал, показват, че традиционните партии ще загубят много гласове. Защо? Точно поради това, че партии като тази на Меркел, като французите на Макрон, отказват да разберат, какво тревожи техните граждани.

Водещ: Подценяването на процесите не рискува ли да предизвика култови, междурелигиозни войни?

Алекс Алексиев: Едва ли ще стане това, поне според мен. Ако говорим за култове, това което са култовете, които са навлезли в Европа – говорим за мормоните, говорим за Свидетелите на Йехова и подобни, култови войни от гледна точка на истински култове, според мен няма никаква база.

Водещ: А между религиите – християнско и мюсюлманско вероизповедание?

Алекс Алексиев: За това, за съжаление има някаква база и то поради невероятно бързото развитие на исляма. И поради това, както вече казах, че огромно количество от мюсюлманите, не всички, трябва да се разграничи много внимателно, има много мюсюлмани, които са толкова неподатливи на екстремизъм, колкото са християните. Но огромното количество от тях не се подават на европеизиране, в смисъл на приемане на нормите на Европа, на нейните ценности и това е нещото, което безпокои много хора, включително и мен.

Водещ: Турският президент Ердоган коментира атентата в Нова Зеландия като насочен срещу турския народ и лично срещу него. Той ще търси ли дивиденти от цялата ситуация?

Алекс Алексиев: Разбира се. Той ще търси дивидент, защото той, разбира се, че ще каже, че това е едва ли не, както вече го каза, едва ли не личен атентат срещу него, което са пълни глупости. Проблемът на Ердоган е следният. Ердоган закара Турция в сериозна икономическа криза. Последните 3 месеца от миналата година вътрешният брутен продукт на Турция намаля с 3%. Това е просто нечувано. Това е истинска рецесия. Отидете да видите, какво става в Турция в момента. Правителството започва да отваря будки, в които продава зеленчуци, защото зеленчуците на пазара са с невероятни цени. Задълженията на сума ти фирми, особено тези от строителния бранш, са много големи и те фалират постоянно. Турция се намира в много тежка икономическа ситуация, а пък там има местни избори, комунални избори, които ще се състоят в края на март. И за Ердоган това е много тревожно. Така че той се мъчи да отвлече вниманието на турците от собствената си политика, която е пагубна за Турция, към подобни неща като атентатите в Нова Зеландия.

Водещ: Какви са рисковете за България в тази ситуация?

Алекс Алексиев: Аз смятам, че особени рискове, освен това, което винаги е било риск и това е ислямизирането на българското мюсюлманство под егидата на Дианет, под егидата на Ердоган, особени рискове, специфични рискове, аз не виждам в момента.

Водещ: Господин Алексиев, ако може да ви попитам и по още една тема, още един въпрос – има ли хляб в твърдението, че руският премиер Дмитрий Медведев е бил в София, но не заради енергийни проекти, а за да се предотврати Черноморска криза, в която едни срещу други да се изправят Русия и НАТО? Съдим по вторични белези, по изявленията дори на премиера, че бъдеща среща на върха Русия-НАТО в България би била добре дошла и т.н.

Алекс Алексиев: Това са според мен странични въпроси, които отвличат вниманието от главната тема и главната тема е, че ние продължаваме напълно да зависим от Русия за нашето снабдяване, особено с газ. И това е според мен непростимо на това правителство. Ние сме едва ли не единствената държава в Европа, която продължава да зависи напълно от един доставчик. Защо е това? Защото, за съжаление, хората, които управляват газовата индустрия, са абсолютно корумпирани. Може би знаете, че според руски източници, Русия е донесла в България близо 800 милиона долара. Те са изчезнали. Къде са изчезнали? Откраднати са. Да си говорим в прав текст. И Путин е с право да си иска парите в момента. Защо са откраднати? Защото такава е цялата система. И системата е такава единствено, защото разчита единствено на Русия. Погледнете какво става в Турция. Турция може да е всякаква, но в това отношение те са много по-умни от нас. В последната година 63% е намалял вносът на Турция от нашия балкански газопровод. Защо? Защото Турция решава и то доста решително да започне да се снабдява от другаде. С други думи с втечнен газ от Катар, от много други, дори от Америка. Турция винаги е имала два терминала. Сега доставиха нови два плаващи терминала. И строят още 6 други. С други думи Турция прави това, което ние отдавна би трябвало да направим, но не правим, поради това че корупцията на тази държава е абсолютно пагубна за народа.

Водещ: Като ви слушам, си мисля: стегната ли е в менгемето на зависимостите България – от една страна Русия чрез енергийни проекти и православието, а от друга страна Турция чрез ислям и радикализъм?

Алекс Алексиев: За съжаление, има нещо такова. Решението разбира се е много ясно. Това е национална отговорност. Трябва да имаме правителство, което е национално отговорно пред народа си. Засега такова нещо аз поне не виждам.

Водещ: В какво трябва да се изразят действията на такова национално отговорно правителство? То как може да общува точно с тези страни?

Алекс Алексиев: Това са работи, които са елементарни. Първо, както казах, трябва да започнем да доставяме газ от още едно място, най-малко. Това е лесно в момента, тъй като навсякъде се строят вече газови терминали. Долу в Гърция се строи нов терминал, съществува един вече в Румъния. Второто нещо, което трябва да се направи, е абсолютно да се забрани чуждестранното финансиране на нашите вероизповедания. Не говоря за тези малки вероизповедания като различни там протестанти, католици, които са традиционни и отдавна зависят до някаква степен от чужди донори. Говоря за тези, които са основните за България – това е православието и ислямът. И след това разбира се и това, което е най-важно за България, което значи национална политика – това е да се осъзнаем, че ние сме член на НАТО и член на ЕС. И крайно време е да започнем да се държим като такива.

Цоня Събчева