Алекс Алексиев: Америка може да се оттегли от НАТО, но няма да го направи от Балканите и от Източна Европа

Алекс Алексиев, експерт по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Белият дом започна рязък поврат в много политики на САЩ. В първите работни дни 45-ият американски президент Доналд Тръмп позволи на администрацията си да не прилага здравната реформа на Обама; извади САЩ от Тихоокеанското партньорство (ТРР); поиска предоговаряне на действащото от 23 години Споразумение за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA); възобнови строителството на спрените енергийни проекти – газопровода Keystone и нефтопровода в Северна Дакота; обяви, че ще започне изграждането на стена по границата с Мексико; очаква се и да подпише заповед, с която ще забрани временно достъпа на повечето бежанци, както и отменянето на визите за гражданите от Сирия и още шест страни от Близкия изток и Северна Африка. Накратко, започна да изпълнява обявената в предизборната си кампания конкретна програма за първите 100 дни от управлението. Дали да очакваме и промяна в световния ред – очакваме отговора от Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Г-н Алексиев, удовлетворяват ли ви първите му ходове на президента Тръмп? Има ли нещо изненадващо в тях?

Алекс Алексиев: Не, аз го следя много отдавна и горе-долу следях изборите доста подробно, за мен няма засега нищо изненадващо. Това, което може би е единственото изненадващо засега, това е, което той каза в сряда – че ще разследва изборите в Калифорния за мошеничества срещу него. Това е много интересно, защото отдавна се говори за това нещо и ако наистина той успее да докаже, че е имало такива моменти, това ще хвърли доста сериозно обвинение срещу системата, по която се провеждат изборите.

Водещ: Безпокои обаче готовността му за нов прочит на отношенията с Русия и то на твърде минимална цена.

Алекс Алексиев: Е, това никой не знае. Как знаем, че цената е минимална?

Водещ: От изявленията на самия президент Тръмп – срещу съкращение във въоръжението от страна на Русия да се отменят санкциите, за да се омаловажи съответно агресията към Крим и Украйна.

Алекс Алексиев: Това ще е голяма грешка, ако стане. Но няма да стане. Защото първо, голяма част от санкциите срещу Русия са наложени от американския Конгрес със законодателство. Тези санкции той въобще не може да ги промени без ново законодателство. Освен това, ако погледнете неговите служители, които досега е наел, това са да кажем ген. Матис в Пентагона, Майк Помпео в ЦРУ, ген. Джон Кели в американската сигурност и прочие, всички до един са противници на Русия и нямат никакви илюзии. Освен това в Конгреса и демократите, и републиканците нямат абсолютно никакви илюзии спрямо Русия. Така че аз не вярвам, че той ще иска да си развали отношенията с американския Конгрес, защото това ще е най-бързият начин за него да стане един несполучлив президент. Имайте предвид, че за разлика от Европа, примерно в Европа имаме госпожа Меркел, която забранява атомната индустрия – такова нещо е немислимо в Америка, защото в Америка има раздвояване на властта, има законодателна власт, има изпълнителна власт – президента, има и съответно Върховния съд. Никой не може сам да направи такова нещо, което стана в Германия. В Америка има истинска демокрация. За съжаление акции като тази на Меркел показват, че такава в Европа все още не съществува. Така че той не може и няма да си развали отношенията с Конгреса, защото зависи от републиканците в Конгреса повече, отколкото те зависят от него. Така че това просто няма да стане. Вярно е, че е правил изказвания, които според мен са глупави, нелепи, специално за Русия, както и неговите изказвания срещу свободната търговия, което за мен е доста нелепо. Но в края на краищата той управлява с републиканците и не може сам да наложи нищо – това е просто факт от начина, по който се управлява американската държава. Така че аз лично не се безпокоя от това.

Водещ: А каква ще бъде политиката му спрямо Европейския съюз и НАТО?

Алекс Алексиев: Политиката му спрямо Европейския съюз ще бъде, той е казвал неведнъж, аз съм напълно на едно мнение с него – че Европа трябва да плаща за своята отбрана. Европа престана да плаща за своята отбрана още след като се разпадна Съветския съюз. Това е просто немислимо. Не е възможно 20 години след като се разпадна Европейският съюз, при цялата тази агресивност на Русия, Германия да дава 1,2 от БВП за отбраната си. Това е просто скандално. Защото как може да се иска от американския данъкоплатец да плаща 75% от разноските за НАТО, след като германците са не по-малко богати от американците. И това нещо ако остане така, може да доведе до разстройването на НАТО. За съжаление, аз не виждам нищо, което правят европейците, което да ми дава някаква сигурност, че те ще се вразумят и ще започнат да плащат това, което би трябвало да плащат. Преди една седмица министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен заяви с доста голяма самоувереност, че видите ли, Германия ще харчи два милиарда евро повече за отбраната тази година, което ще докара разноски до 39 милиарда на година. Което е само 1,2%. А в същото време Германия има платежен баланс, което е близо 300 милиарда повече в тяхна полза. Значи Германия спокойно може да харчи тези 2%, за които тя се е задължила като член на НАТО. Това на мен лично ми показва, че тези хора въобще отказват да поемат тази отговорност, която имат спрямо собствените си граждани. И това е много тревожно.

Водещ: Може ли да се стигне до разформироването на НАТО или до излизането на Щатите от НАТО?

Алекс Алексиев: Абсолютно може да стане това, ако западноевропейците, които са богати, продължават да работят по този начин. Това е много опасно. Аз от години говоря за това нещо. И наистина Тръмп е първият, който ще каже на европейците – или ще плащате, или не може да се очаква американският данъкоплатец да плаща за всичко това.

Водещ: Ще има ли промяна в световния ред при това положение?

Алекс Алексиев: Промяна в световния ред винаги има и ще продължава да има. Според мен ако западноевропейците решат, че не им трябва НАТО, тогава ще има нови коалиции – американците ще направят отделни коалиции с източноевропейците, които се чувстват застрашени и са готови да харчат. И единствените, които фактически дават 2%, освен Великобритания, това са държави като Полша, като Естония – източноевропейците. Така че аз не смятам, че Америка ще изчезне от Европа, това е смешно да се говори. Това го говорят само путиноидите в България, които едва ли не се мъчат да ни убедят нас, че Путин и Тръмп са новите приятели и че някак си това значи, че ние идваме отново на власт. Няма да стане това. Това са сметки без кръчмаря.

Водещ: Ще се оттегли ли Тръмп от Балканите, защото и такива коментари се чуват?

Алекс Алексиев: Това са глупости. Напротив, Тръмп е обещал първо, че ще заздрави американската отбрана, говори се за много големи нови разноски за това; второ, Тръмп е обещал, че ще унищожи терористите. За да унищожи терористите, той първо трябва да види какво ще прави с Ердоган, защото Ердоган в момента прави от Турция една тоталитарна диктатура.

Водещ: Предстои там референдум за увеличаване на правомощията на президента.

Алекс Алексиев: Да, той вероятно ще спечели. Но това фактически прави възможността Тръмп да се оттегли от Русия и да обърне гръб на Турция много голяма. Както знаете, Ердоган в момента започна едва ли не открито да говори, че американците били срещу този заговор, срещу Турция, което са пълни глупости. Но няма значение. Аз предвиждам, че Америка ще се скара с Турция, просто няма начин да не се скара, тъй като Турция върви по една насока, която е недемократична, тя е срещу интересите на НАТО, срещу интересите на Запада. И според мен ще си счупи главата Ердоган.

Водещ: При това положение, обаче, при евентуално влошаване на отношенията между Америка и Турция, какво ще стане с останалата част от Балканите? Наблюдаваме пробуждане на албанците, сякаш някой ги потиква. Вече видяхме една такава ситуация в Косово по линията Косово-Митровица-Сърбия. Сходна ситуация наблюдаваме между Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Трета ситуация е на лице в Македония след изборите от 11 декември и новите платформи на албанските партии с всичките техни претенции за двуезичност, промяна в Конституцията и основните символи на страната. Четвърта ситуация – наблюдаваме и проява на албански национализъм в гръцката армия, което е без прецедент. Кой подбутва албанците?

Алекс Алексиев: Да. Има проблеми в няколко насоки. Една от тях е, че в Западния Балкан има много сериозно присъствие на ислямисти и терористи. Както знаете, мисля че през ноември месец разкриха няколко заговора за атентати в три държави – в Косово, в Албания и в Македония. Освен това Русия започна да играе много активно в Западния Балкан. Както знаете, тя се опита да организира заговор за сваляне на правителството в Черна гора и сега в момента тя е тази, която насъсква Сърбия едва ли не да направи същата операция, както Русия направи в Крим.

Водещ: Да вземе Митровица от Косово и Република Сръбска, от Босна и Херцеговина.

Алекс Алексиев: Да. Така че това може да доведе до война. И не е според мен нещо, което трябва да се пренебрегва. В същото време не ми се вижда, че Русия има печеливши карти там.

Водещ: България къде е в този пъзел?

Алекс Алексиев: В България, за съжаление, нещата не вървят така, както на мен ми се иска те да вървят. Знаем, че има нов президент, който е кандидат на Социалистическата партия, която нищо ново не е научила, нищо старо не е забравила. Тя продължава да бъде една партия, която работи най-вече за интересите на Русия, не за българските интереси. Така че това е много неприятно. Ще видим. Знам, че в сряда се обявява новото правителство. Не знам точно кои са хората, но от геополитическа гледна точка, не в съвсем близкото бъдеще, но в средносрочно бъдеще нещата не вървят зле, защото Америка отново заема това място, което тя в продължение на 8 години едва ли не се беше отказала да вземе, в смисъл да е гарант на демокрацията в този район. Вярно е, че в момента нещата не изглеждат много добре, но…

Водещ: Въпросът е да не се стигне до втора Ялта или втора Малта.

Алекс Алексиев: Няма такова нещо. Това мога да ви гарантирам, че няма да има. Не може да има, няма да има. Просто това е пропаганда, която най-вече се движи от Путин и неговите хора – да покажат едва ли не, че като че ли той е приятел на Тръмп и заедно двамата ще вървят. Това са глупости, това са чисти глупости. От друга гледна точка, Русия загива икономически и то загива икономически пред очите ни. С един колега писахме много голяма статия за това, която ще излезе буквално след ден-два в Щатите – ситуацията на Русия е много трагична. И това, разбира се, прави Путин по-опасен до известна степен, защото както един играч на покер, който е почти свършил всичките си ресурси и получава една лоша ръка, той започва да блъфира. Така че това е напълно разбираемо, но Путин няма полезен ход.

Цоня Събчева