Алекс Алексиев: Войната в Сирия засега се печели от Башар Асад и Русия

Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Дали взаимните подозрения за използване на химически оръжия в последния антиправителствен бастион – провинция Идлиб ще доведат до военна намеса на Запада? Кои събития са по-опасни в Близкия изток: напрежението между араби и Израел, конфронтацията между шиити и сунити или конфликта Масква-Асад срещу Запада?

Следва анализът на Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания. Г-н Алексиев, ще доведат ли до военна намеса на Запада събитията във и около провинция Идлиб?

Алекс Алексиев: Зависи от това, дали Асад ще употреби химическо оръжие или не. Ако употреби химическо оръжие, намесата на Запада е гарантирана и ще стане веднага. Това са го казали не само американците, французите и много други. Но ако се стигне само до конвенционална война, с която Башар Асад иска да изтика тези останали джихадисти от Идлиб, възможно е и Западът да не се намеси.

Водещ: Кой ще спечели войната в Сирия?

Алекс Алексиев: Войната засега се печели от Башар Асад, безспорно.

Водещ: Той ли е окончателният победител и защо се получи така?

Алекс Алексиев: Вижте, получи се така, защото като че ли Западът нямаше интерес да го спре. А освен това до голяма степен за Запада е трудно да избере между две злини. Защото да не забравяме, че тези джихадисти, които бяха срещу Асад, в никакъв случай не са лицеприятни за Запада. Много от тях са си чисти терористи. Това е. От самото начало Ердоган ги подпомагаше и така че не е напълно ясно дали джихадистите са много по-добър избор, отколкото Башар Асад. И двете са големи злини, но ставаше въпрос за Запада да избере кой е по-малкото зло.

Водещ: Когато казваме Башар Асад, не разбираме ли Путин и Русия?

Алекс Алексиев: До голяма степен, да. Путин има съвсем  явно предпочитание за Башар Асад, най-вече поради това, че Башар Асад е стар клиент на Русия и освен това Русия има единствената си база в Средиземно море в Тартус, има и въздушна база, казва се „Хмеймин“. Така че това е много важно за Русия от гледна точка на показване на флага извън Русия.

Водещ: Защо беше необходима тогава тази война в Сирия?

Алекс Алексиев: Е, това е интересен въпрос. Може би трябва да питате г-н Асад. По принцип това беше една междуособица, която като че ли никой не спечели от нея, а загуби огромната част от сирийския народ, който беше прокуден. Знаете, има 3,5 милиона бежанци в Турция, а колко са в Европа, не е ясно, но са най-малко половин милион. Така че като че ли печеливши засега няма. Държавата е разрушена и скоро няма да се поправи. Защо казвам това? Защото единствените пари, които биха могли да се дадат за това, идват от Запада. А пък Запада никога няма да даде пари, от които фактически се възползва Путин. Защото той е в момента силният на деня там.

Водещ: При това положение защо бяха необходими два канала за преговори? Женевските преговори и в Астана.

Алекс Алексиев: Вижте, аз съм цинично насочен към тия работи. Това си беше типичната дипломатическа бутафория, която като че ли много често предпочита да има преговори, независимо от това дали преговорите въобще имат някакъв шанс да успеят. Това, което наблюдаваме, което е истината, е, че Путин каза в прав текст на  Ердоган. Ердоган поиска Путин да отмени офанзивата за Идлиб и той му каза, че това просто няма да стане. И той го каза публично, така че това е шамар от страна на Путин към турския глава. По принцип, ако погледнем от гледна точка на геополитиката, тези, които в момента като че печелят в Сирия, това са Башар Асад, безусловно, защото той е все още жив, което много хора не вярваха, че ще стане, Путин,  и до голяма степен аятоласите в Техеран. Тъй като това, което наблюдаваме в момента, е заздравяване на позициите на „Хизбулла“ в Ливан, както и в Ирак. Тези, които губят, безспорно това е Турция.

Водещ: Защо?

Алекс Алексиев:  Защото, първо, Турция е в безизходно икономическо положение. И това в никакъв случай не й помага. Тези проблеми, които има. Да не говорим за това, че вчера, например, джихадисти заплашиха Турция, че ако тя ги изостави, ще си плати за това. С други думи, заплашиха Турция с тероризъм. А да не говорим за това, че е напълно възможно тази военна намеса на Башар Асад да допринесе и за нова бежанска вълна. А това в никакъв не може да се избегне като едно от последствията. Ще видим. Но според мен всеки момент ще има някакви военни действия. Те между другото военни действия от страна на въздушните сили на Русия и на Сирия вече са започнали.

Водещ: Ще има ли реакцията на САЩ  и Запада?

Алекс Алексиев: Западът едва ли ще се намеси. Западът ще се намеси, и то решително, ако има употреба на химически оръжия. Това го е казал не само Тръмп, това го каза Матис, шефът на Пентагона, това го каза и Болтън. И може да се смята за свършен факт, че това ще стане. И затова се съмнявам, че Башар Асад ще реши отново да използва химически оръжия.

Водещ: Г-н Алексиев, кои събития са по-опасни в Близкия изток? Напрежението между араби и Израел, конфронтацията между шиити и сунити, или конфликтът Асад със Запада?

Алек Алексиев: В това отношение ситуацията е коренно променена, напрежението, което съществува, което винаги е съществувало, но сега е значително по-силно, отколкото преди време. Това е напрежението и определен конфликт между шиити и сунити. И той е много сериозен конфликт.  За Саудитска Арабия, за арабите по принцип като че ли враговете се изместиха от евреите и станаха шиитите. Даже бих казал, че в момента де факто евреите и арабите за първи път от десетилетия са като че ли съюзници. А може би не де юре съюзници, но де факто, положително. Това е нещо съвсем  ново и това води след себе си изоставане на „Хамас“, който е терористична организация, поддържана от шиитите, между другото. Води до това, че в Саудитска Арабия се провеждат реформи, които до съвсем  скоро никой не вярваше, че може да се получат. Води до това, че има война между шиити и сунити в Йемен, например, и че може да пламне и много сериозна война. Знаете какво става с Катар. Катар беше изолиран напълно от саудитите и от арабите по принцип. В същото време Иран заздрави позициите си в Ливан, в „Хизбулла“, така че там също е напълно възможно да има война между Израел и „Хизбулла“. „Хизбулла“, разбира се, е  прокси на Иран. Така че ситуацията в никакъв случай със или без Идлиб няма да се стабилизира. Аз просто не го виждам. Напротив, ще влезе в по-друг конфликт. Ще зависи много от това, къде ще отидат тези бежанци в Идлиб. В момента има над 3 милиона бежанци от други места в Сирия. Къде ще отидат те, когато започнат да бомбардират, когато започнат активните военни действия? Много от тях ще бъдат избити, но голяма част трябва да отидат някъде. Това в момента като че ли е единственият начин да отидат някъде, да отидат в Турция.

Водещ: Турция отказва да ги приеме.

Алекс Алексиев: Турците са затворили границите си и не пускат, не желаят да пускат повече мигранти. Има възможност, говори се усилено, че те ще се опитат да заселят голяма част от тези нови мигранти в Африн. Африн беше кюрдски град, който турците насилствено фактически превърнаха в некюрдски град. Това няма да бъде лесно забравено от кюрдите. Така че този конфликт ще продължи. Даже бих казал, че ще се изостри.

Водещ: Като се изостри, как ще изглежда картината на Близкия изток? Нестабилен.

Алекс Алексиев: Ще изглежда, както винаги досега е изглеждала. Конфузно и до голяма степен в състояние на конфликт. Но разликата този път е, че главният конфликт не е между евреи и араби, а между сунити и шиити. Това е много важна разлика и за това допринесе фактически правителството на Тръмп, който поправи отношенията си с арабите, стана едва ли не главният доставчик на арабите на оръжие и други подобни. И в същото време започна да действа като главния съюзник на Израел. Може би си спомняте, че по времето на Обама това въобще не беше така. Така че нещата са динамични, но общо взето аз смятам, че  не са по-зле, отколкото бяха преди.

Водещ: Конфликтът в горещите точки на Близкия изток как ще се отрази върху Европа?

Алекс Алексиев: Ами безспорно ще се отрази.

Водещ: Ние сме доста близо.

Алекс Алексиев: Но в никакъв случай не положително. Говорим за това, че ако има нова бежанска вълна, тя, разбира се, няма да иска да остане в Турция, тя иска да отива в Европа, където има социални облаги, които са много високи. А това е явно и ясно на всички, въпреки че европейците не искат да го признаят. Знаете, че в момента две трети от хората в Европа са против политиката на Меркел и на Европейската комисия, която иска да даде приют на бежанците. А хората са против това. Знаете, виждате какво става в Кемниц, какво става къде ли не, навсякъде в Германия и не само в Германия. Така че ние сме пред нова конфликт, вътрешноевропейски конфликт. И докато доскоро беше само Източна Европа, която не желаеше никакви мигранти и отказваше да приеме мигранти по простата причина, че мигрантите не желаеха да се интегрират. Погледнете факта, че 63 % от турците, които живеят от десетилетия в Германия, гласуваха за един ислямист, един разюздан ислямист. Какво ви говори това от гледна точка на възприемането на европейски норми и т.н.? Говори ви, че те напълно не са възприети от тези хора. Между другото болшинството от турците, които са в Германия, са все още са на държавни разноски. С други думи, какво е станало за тези 40-50 години откакто живеят в Германия? Нищо положително. Няма никаква интеграция, няма някакво възприемане на европейски норми. И това, за съжаление, ще се засили. Както знаете, в момента Италия вече мина на страната на Източна Европа. И тя не е последната, която ще направи това. В Германия също ситуацията е много напрегната. Има много хора, включително тази партията, която е съюзник на Меркел в Бавария, която практически се приближава все повече към Америка. Така че конфликтите в Европа тепърва предстоят.

Водещ: Г-н Алексиев, ЕС очевидно няма визия за конфликтите в Близкия изток. В сряда председателят на ЕК Юнкер лансира мащабен план за инвестиции в Африка. Близкият изток не стои в полезрението на Европа. Така ли ще остане изолиран на картата, подпален с военни вражди?

Алекс Алексиев: Според мен да, защото първо, ЕС няма, да кажа в прав текст, хабер понятие от това, което става, и не знае какво иска да прави. Германците все още не могат да решат, дали да се намесят във военно отношение или не. Има хора в Германия, които мисля, че начинът да се спаси Германия от нова вълна от мигранти е едва ли не да помага на Ердоган, което е абсурд. Ердоган е причината за всички тези. Но германската политика по принцип според мен, тази политика на Меркел, е под всякаква критика и аз не очаквам нищо добро да излезе от Германия.

Цоня Събчева