Алекс Алексиев: Най-важното за сирийците е да намерят пари за възстановяване, без което дните на Башар Асад са преброени

Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в интервю за обзора на седмицата на Радио „Фокус“ „Метроном“

 

Водещ: Войските на САЩ вече напускат Сирия след като на 19 декември миналата година президентът Доналд Тръмп взе решение за изтегляне на американския военен контингент от там, а 5 дни по-късно – на 24 декември – официално подписа указ за това. Мнозина бяха шокирани от новината, при това само дни след като министрите на отбраната и на външните работи на Америка се обявиха за засилване на мерките срещу ИДИЛ, евентуалната турска намеса и иранското присъствие в Сирия. Вкупом заваляха обвинения, според които Тръмп застрашава интересите на САЩ в региона на Близкия изток и петни репутацията на страната. В медиите се срещаха стряскащи заглавия, внушаващи, че този ход на Тръмп облагодетелства диктатори и връща инициативата в ръцете на   ИДИЛ. Според други, обаче президентът Тръмп спазва предизборното си обещание за ненамеса в конфликти, които само погубват американски живот и всичко това е с цената на трилиони долари от американския данъкоплатец. Поканих за анализ Алекс Алексиев – председател на центъра за балкански и черноморски изследвания за яснота в ситуацията. Г-н Алексиев е гост в студиото. Добър ден и за много години.

Алекс Алексиев: Добър ден и на вас подобно.

Водещ: Изненада ли президентът Тръмп собствената си администрация, за да зарадва Москва, Техеран и Дамаск?

Алекс Алексиев: Изненада едва ли би могло да се каже това, което стана, тъй като той отдавна говори за това – още от предизборната си кампания, както знаете. Освен това не веднъж е казвал: „Стига с тези войни“. Направете сметка, че САЩ са в Афганистан от малко след 2003 г. Това са колко години вече, само за Афганистан, да не говорим за Сирия, след това за Ирак. Така че има резон от гледна точка на неговите предизборни обещания, че той прави това, което обеща. Сега дали е правилно, е съвсем друг въпрос. Има много хора, които смятат и то хора, които обикновено са доброжелателни към Тръмп, че не е правилно, че може да нанесе вреди, особено от гледна точка на кюрдите. Защо говорим за кюрдите, защото кюрдите бяха единствените, които се отзоваха на поканата на САЩ да се сражават заедно с тях срещу Ислямска държава. И те наистина го направиха много добре. Не може да се отрече на кюрдите, че те бяха според мене главния съюзник на САЩ. Така че има възможност да им се нанесе вреда след като се изтеглят американските войски, които между другото са много малко.

Водещ: Две хиляди.

Алекс Алексиев: Говорим за 2 000 души, болшинството от които са т.н. спотери. Спотери са хора, които са внедрени вътре в кюрдските отряди, като фактически тяхната цел е да насочват американските военновъздушни сили, когато се наложи да се намесят. А това е от огромна важност, тъй като без това кюрдите са фактически незащитени, а с това те стават почти неуязвими. Сега, въпросът е дали наистина Тръмп ще направи това, дали ще остави кюрдите на произвола на съдбата. Има много хора, които смятат, че това просто няма да стане. Аз съм един от тях. Аз не вярвам, че Тръмп ще остави кюрдите на произвола, въпреки че той много често е правел работи, които поне за тези от нас, които го наблюдават постоянно, са необясними. Но защо мисля, че това няма да стане? Първо, защото това са сравнително малко хора, второ е важно да се разбере, че огромната част от военните операции, бих казал 90%, се извършват от американските военновъздушни сили и от флота, които остават там, никой от тях не се изтегля. Второ, сенаторът Линдзи Греъм, който е известен сенатор, който в момента ще поеме една много по-важна длъжност, каза след като обядва с Тръмп, че това нещо просто няма да стане, че той няма да изостави кюрдите на произвола на съдбата. Посланието е към Ердоган, защото знаете, че Ердоган се кани да унищожи кюрдите. За Ердоган кюрдите са терористи. За Америка те са съюзници. Как ще се реши този въпрос, е много важно. Аз лично не смятам, че тези хора, които са внедрени вътре в кюрдските отряди, ще напуснат така лесно. Вече се говори, няма никакъв срок обявен за напускането, говори се, че това нещо няма да стане. Поне за част от тези хора, те са специални войски, които са вътре в кюрдските отряди. Те са се сработили с тях, имат отлични отношения с кюрдите. И по принцип кюрдите за голяма част от американските военни са едва ли не най-ценният съюзник, който САЩ въобще имат в този регион. Така че ще видим, какво ще стане, но ако трябва да дам мнение, мисля че това няма да стане или поне няма да стане скоро.

Водещ: А няма ли Русия и Иран да получат контрол върху намиращите се досега извън техния обсег територии?

Алекс Алексиев: Много хора говорят, че това ще стане, но на мен лично не ми се вярва пак поради няколко причини. Първо, за да стане това нещо, Русия трябва да вкара много по-големи части в Сирия, а това, което наблюдаваме досега, е, че това, което Русия е направила, не е особено успешно. Знаете, какво стана с тези части, които се опитаха да превземат едни петролни съоръжения. Те бяха просто унищожени от САЩ. Освен това най-важният въпрос е съвсем друг, за което никой не говори особено тук в България. Но това не ме учудва. Най-важният въпрос е следният: Сирия е напълно разрушена! Ако погледнете Сирия, всичките й градове, ще видите, че това е съсипана държава.

Водещ: Срината със земята.

Алекс Алексиев: Срината със земята е правилно. Като че ли наблюдавате Европа след Втората Световна война. С други думи, какво е най-важното за сирийците, включително за Башар Асад, който успя да се задържи. Най-важното е да се намерят пари от някъде – да се започне възстановяване. Без възстановяване дните на Башар Асад са преброени. Независимо от това, че изглежда в момента едва ли не неуязвим. Кой има пари? Нито Русия, нито Иран имат пари. Единствените пари могат да дойдат от Европа или от САЩ. С други думи за това трябва да има някакви компромиси, и при това много сериозни компромиси от хора като Башар Асад и включително от руснаците. Така че ако погледнете на нещата от едър план, ситуацията въобще не изглежда така розова за руснаците, поне според мен. Вярно е това, че ако Тръмп напусне Сирия по един така доста бърз и неочакван начин, това ще има последствия за кюрдите, не трябва да се залъгваме. Но по всичко изглежда, че това няма да стане, както вече споменах. Междувременно кюрдите преговарят с Башар Асад, със Сирия. Сирия, може би си спомняте още от самото начало, преди да започне войната, реши да даде колкото се може повече независимост на кюрдите. И това е, което вбеси Ердоган. Защото независимост за кюрдите значи, че се появява модел на независим Кюрдистан. Вече го имаме иракски Кюрдистан под американска егида, съществуваха зони, над които американците не позволяваха още на Садам Хюсеин да лети. Така че северен Кюрдистан се обоснова като самостоятелна държава. Като прибавите и северна Сирия, която е около 2 милиона, това представлява една огромна заплаха за Турция. Особено при положение, може би си спомняте, че Ердоган беше казал преди 2 или 3 години, не си спомням точно, че съвсем скоро – кюрдите се размножават много по-бързо от самите турци напоследък – ще станат мнозинство в Турция. Отидете и вижте какво направи Ердоган с градове като Джизре например, където аз съм бил, който беше напълно разрушен от турските военни. Напълно, просто сринат със земята, както вие казахте. И не само той – Диарбекир, историческият център на Диарбекир, също. Аз съм бил по всички тези места и лично за мен това е една невероятна трагедия. Но трагедия не само за кюрдите, но и трагедия за турците. Това значи, че много трудно може да се постигне някакъв компромис с тези хора, които бяха сринати със земята, с тези хора, на които голяма част от съвсем редовно избраните им представители са в затвора. За какво говорим тука? Говорим за една дива диктатура, която рано или късно Европа трябва да направи нещо за това, защото не може така да продължава. Поне това е моето мнение.

Водещ: Казахте, че ситуацията за руснаците не е особено розова в Сирия. Но от опит знаем, че когато руснаците изпаднат в не розова ситуация, предизвикват хаос. Възможно ли е вместо възстановяването на Сирия – да се случи точно обратното, да бъде предизвикан хаос, защото там остават ирански милиции, остава ламтежът на Турция за нападение в северна Сирия?

Алекс Алексиев: Всичко е възможно. Аз не съм от хората, който би твърдял, че аз много добре разбирам нещата. Възможно е всичко, но какво е вероятно: че, първо, ако Турция се намеси сериозно в Кюрдистан, тя ще загуби. Тя ще загуби не само от гледна точка примерно на военната ситуация, но ще загуби и от гледна точка на това, което Ердоган се мъчи да прави. Ердоган се мъчи да възстанови Отоманската империя. Тези опити са обречени. Съвсем спокойно може да се кажа, че те са обречени, защото Отоманската империя не беше нещо за подражаване. Нямаме време да говорим за това, но неговите опити са обречени. Така че колкото повече се задълбава неговото присъствие, особено войната с кюрдският народ, защото забележете това, което оправи Ердоган, не е борба, както той казва с терористите, а това е борба с кюрдския народ. И това е борба, която той не може да спечели. Не е възможно, напротив – той прави това, че почти всички кюрди в момента са срещу него, както и голяма част от турците, защото погледнете какво става в цяла Тракия. Цяла Тракия е против Ердоган. Погледнете какво става в Измир, погледнете в много от големите градове. Той печели избори, благодарение на открита фалшификация. Така че аз не бих искал да съм на негово място, макар и Европа да прави всичко възможно да му помогне, което според мен е абсолютно неправилна политика.

Водещ: Какво трябва да направи Европа и как тези събития в Близкия Изток рефлектират  върху Европейския съюз?

Алекс Алексиев: Европа прави всичко възможно неправилно. Какво ще рече това? Първо знаете, че Европа разчита на Ердоган за това тя да може да се справи с бежанския поток. Това може утре да се промени. Ердоган е един диктатор, един ислямистки диктатор, който има собствени интереси, които не са интересите на Европа. Да не забравяме, че той наричаше до съвсем скоро, наричаше германците нацисти. Сегашна Германия е всичко друго, но не и нацистка, въпреки, че човек може да намери някакви проблеми с начина, по който те ръководят политиката. Но в никакъв начин Германия не е нацистка, както твърдеше Ердоган. Ако търсите някъде нацизъм, това е фактически това, което Ердоган прави в турските джамии в Германия. Има 970 джамии, които се управляват едва ли не от турското вероизповедание, с цел да правят мюсюлманите колкото се може по-религиозни, колкото се може по-ислямисти. И, за съжаление, това успява. Представете си, че в последните избори за Референдума 63% от турците, които живеят в Германия от десетилетия, почнаха да идват през 60-те години, гласуваха за Ердоган. Какво значи това? Това значи, че те не са приели абсолютно нищо от Европа.

Водещ: Значи, че са под силно влияние, че те са зомбирани.

Алекс Алексиев: Напълно зомбирани, според мен. Това е нещо, на което Европа рано или късно трябва да обърне внимание. В момента в Германия се говори да се прекрати спонсорирането на техния ислям от Турция, което е абсолютно необходимо, първа крачка, която трябва да се направи. И евентуално ще стане, но за съжаление Европа, като че ли продължава да смята, че едва ли не Ердоган е техен приятел. В никакъв случай той не е техен приятел, той не е приятел на демокрацията, не е приятел на България. Ние също имаме до голяма степен вина за това, че му разрешаваме той да управлява нашето Мюфтийство. Но това е друг въпрос.

Водещ: Как събитията в Близкия Изток и геостратегическите пресечни линии – САЩ-Русия-Европа влияят и засягат България? Ние къде сме в тях?

Алекс Алексиев: Разбира се, че засягат и то как не. Аз това отдавна го говоря, но никой не желае да слуша, тъй като нашите управници смятат, че ако те са в добри отношения с господин Ердоган, всичко ще е окей. Не е така. Фактът, че ние оставяме на една чужда държава, наречена Турция, да управлява нашето мюфтийство е предателство срещу нашите демократични норми. Мога да го кажа с пълна отговорност и това е абсолютно предателство. И кой е виновен за това? Не съм виновен аз, виновни са управниците. Така че това не трябва да се забравя. Не е възможно една държава да оставя на една друга държава да плаща заплатите на нашите мюфтии и да се смята за независима. Това е по принцип абсолютно нереалистично, да не кажа по-силна дума. Затова трябва да се започне от там. Да се смята, че Ердоган и неговите хора, да ви дам само един пример. Не беше много отдавна, Дианетът пусна една фатва, че възрастта за женене на жени е 9 години. Защо? Защото Мохамед се оженил на 9 години и консумирал сватбата на 9. Какво е това? За какво говорим, за какви норми говорим тук в Европа в днешния ден – в ХХІ век? Това е, няма нужда повече да го коментираме.

Водещ: Приетият у нас закон за вероизповеданията, вероятно може би ще ограничи такова влияние?

Алекс Алексиев: Да се надявам, че това ще стане, но факт е, че тези хора имат страхотно влияние в България и не само. В Австрия, в Германия както казах – 970 джамии в Германия се управляват от турския Дианет. Как искате тези хора да управляват тези джамии по-различно отколкото Ердоган им казва нещо да правят. Тези хора са ислямисти и да се смята, че те имат европейски ценности или европейски норми, които съблюдават, това е просто до такава степен глупаво, че за него не заслужава да се говори.

Цоня Събчева