Алекс Алексиев, ЦБЧИ: Ердоган е враг на всичко, зад което Америка и Европа практически стоят

Алекс Алексиев

 

 

Какво реално се случва в Саудитска Арабия и как то ни засяга? Защо, въпреки реториката в Европейския съюз, няма опити да бъдат интегрирани емигрантите.

Коментар на Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Преди да започнем нашия разговор по същество, както се казва, бих искала да направя една скоба. На 18 ноември се навършиха 73 години от екзекуцията на вашия баща Райко Алексиев в Радилово – писател, журналист, философ, основал през 1932 година вестник „Щурец“ – безспорен лидер сред българските вестници. Убит по един реваншистки начин и реваншистки подбуди от комунистическата власт, новодошлата комунистическа власт на 9 септември 1944 година. Какви са посланията на вашия баща? С какво неговото, дело, неговият дух, неговото творчество са актуални и днес?

Алекс Алексиев: Той е бил български хуморист, сатирик, карикатурист и е бичувал всичко, което е виждал, че не е редно у нас – и народа ни, и прочие. И поради това е бил много актуален, хората са му купували вестника и е забогатял. И може би за негово нещастие е бил голям български патриот и е отказал да избяга от България, когато е било явно, че комунистите идват на власт със Съветската армия. Майка ми е била взела паспорти за цялото семейство и го е молела да отидат в Италия, макар за два-три месеца. И той казал: „Аз на никого не съм направил лошо, не съм плъх да бягам. В България никога не може да има болшевизъм“. И за щастие плати жестоко за това, включително с това, че всички нас ни остави сираци и много тежка съдба след 9-ти на майка ми и прочие. Но това не е нещо необичайно. Комунистите избиха цялата интелигенция. Между другото, като погледнете  проблемите не само на България, на всички комунистически държави – първото нещо, което те направиха – избиха интелигенцията, защото мислеха или знаеха, че оттам ще дойде най-голямата съпротива. И така и беше. Затова Русия плащаше, с не бих казал векове, но десетилетия и ние също. Още като погледнете в България, дори в момента, цяла една плеяда интелигенти липсват. Много от тях избягаха в чужбина. Така че за тези работи се заплаща от гледна точка на народа в продължение на десетилетия. Така стана и с баща ми и с много като него. Говори се, че над 30 000 души от интелигенцията са избити след 9-ти. Кой плаща за това? България.

Водещ: Тази пропаст може ли да бъде някога запълнена?

Алекс Алексиев: Евентуално с течение на времето. Проблемът в България в момента е, че голямата разлика в стандартите, в типа на демокрацията – ние все още нямам истинска демокрация в България, нямам правосъдие – това кара нашите млади, свестни и образовани хора да напускат. Това е много голям бич за държавата ни, за народа ни, защото ние така и така имаме крайно отрицателна демографска картина и, ако това продължава, не знам докъде ще се стигне. Даже в момента в България вече започва да се чувства липса на работна ръка. Откъде ще дойде тази работна ръка? От Турция ли, от Китай ли, откъде? Това е един много съществен въпрос, който ние не си задаваме. А можеше да е съвсем друго. Но нашите управници след промяната, в прав текст да го кажем, са или мошеници, или неспособници. А,  може би и двете. И затова ние все още нямаме в тази държава, 27 години след Прехода, истинско правосъдие. За тези неща също плаща българският народ.

Водещ: Ще направим един преход към ваша тема за радикалния ислям. Малко сложна е съпоставката с това, което се случи в България след промените.

Алекс Алексиев: Не, не е никак сложно, защото това, което става в Турция в момента е почти същото, което стана в България след 9 септември. Ердоган, сигурно знаете, тук-таме даже и в българската преса, която е много калпава според мене, се чува това, че той фактически е конфискувал фирми за около 10 милиарда долара. Това е същото, което комунистите направиха след 9 септември. Същото. Има още една много голяма прилика – Ердоган, конфискува фактически приходите, но той не може да ги ръководи, както и българските комунисти нямаха хабер понятие от това как се работи, как се ръководи частна фирма. И какво прави той? Почти същото, което правеше комунистическият режим. Комунистическият режим измисли така наречените „рабфакове“ – работнически факултети, където взимаха неграмотни хора от улицата и ги обучаваха известно време, за да станат мениджъри. Не стана тая работа. Няма как да стане. Да си мениджър не е лесно. Това, което Ердоган прави е абсолютно същото само че там тези рабфакове се казват хатип училища – религиозни училища, медресета, където те взимат хора, поради това, че са набожни от Анадола най-вече. Обучават ги малко и след това той ги хвърля вътре в управлението на държавата, хвърля ги в джамиите, но в момента във военните и мисли, че по този начин ще успее. Няма да успее. Турция е обречена икономически поради това, което прави в момента и може би сте видели какво става с лирата в момента . Тя в момента е паднала толкова, колкото не е била от години. Положението по принцип за Ердоган, за ислямистите рано или късно ще стане плачевно. Те унищожават Турция, която беше една светска държава- аз я познавам много добре, ходил съм много пъти, защото Мустафа Кемал Ататюрк разбра много добре след векове от ислямистко ръководене, че най-големият враг на Турция е радикалният ислям. И той де факто го забрани. Постанови, че Турция трябва да стане европейска държава, даже и в такива работи като облекло и прочие, и наистина в много отношения той успя да направи Турция една светска държава. Може би знаете, че те дадоха право на жените да гласуват преди Франция. Все пак не е малко това нещо, след като идваш от някакъв такъв средновековен свят. Така че Мустафа Кемал успя да наложи светско образование. Като съм ходил в Турция, сравнявайки ги с нашите – след падането на комунизма – с нашите тук кадри, нямаше никакво сравнение. Те бяха много по-високо, защото всичките бяха следвали в „Харвърд“ или в „Йейл“ или в „Принстън“. Те просто в продължение на повече от 50 години бяха част от Запада, докато ние гниехме под сталинистически режим. За това се плаща също, няма случайни неща. И това, което в момента прави Ердоган е точно това, което направиха комунистите. И ще плати много тежка цена и това е неизбежно. Не може да се избегне, защото не можеш ти една държава от 21-вия век да се опитваш да я вкараш отново в 19 век и да сполучиш.

Водещ: Съзирате ли желание, тенденции в президента на Турция да поеме под покровителство радикалния ислям?

Алекс Алексиев: Ами, той си е ислямист.

Водещ:  Радикалният ислям.

Алекс Алексиев:  Ердоган е ислямист, винаги е бил. И между другото, хората трябва да прочетат неговите изказвания още когато той беше кмет на Истанбул. Той в прав текст казваше : „Единственото ми желание ще е да направя от Турция една ислямска държава. Аз съм слуга на Шериата, аз съм ислямист“. Никога не го е крил това. Така че защо да не му повярваме, след като го казва на всеослушание.

Водещ: Стават промени в Саудитска Арабия, която в продължение на 50 години, вие имате такава статия, финансира и е идеологически съюзник на радикалния ислям. До 2002 година 80 милиарда долара са вложени в спонсорство на ислямския екстремизъм.

Алекс Алексиев:  Това са данни, публикувани от тях самите.

Водещ: По техни данни.

Алекс Алексиев: След 2002 година много повече. Досега някой каза, че са над 100 милиарда долара. Като направите сметка, като сравнение – навремето, когато Съветският съюз беше в най-голямата си сила, края на 70-те, 80-те години се мъчеха да пресметнат какви пари харчи Съветският съюз за пропаганда на комунизма на Запад. И се оказа, че според тях те са харчели около 1 милиард долара на година. Саудитите по техни признания са харчели четири пъти повече. И затова краят на този период нямаше един град в Европа над 150 000, в който нямаше уахабитска джамия. Радикалният ислям, който те проповядват, се нарича уахабизъм. Така че съвсем ясно е това, което стана, и ако нещо е изключително важно за нас като европейци е какво ще стане, ако този нов, млад принц – така нареченият Мохамед бин Салман, те се откажат от радикалния ислям.

Водещ: Да, той отскоро е интронизиран.

Алекс Алексиев: Точно, да. И това ще има огромно значение, защото тогава или някой друг ще дойде на мястото на саудитите, или просто нещата ще се подобрят значително, защото няма кой друг да ги финансира. Саудитска Арабия просто я няма тази възможност вече. Тя – Саудитска Арабия е една държава, която се намира в някакъв средновековен…

Водещ: Затъмнение.

Алекс Алексиев: Затъмнение, да. Бих казал, от десетия век например Шериата, според думите на техни имами – от десетия век насам той не може да промени една дума в него. Само трябва сляпо да се подражава, трябва да се следва това, което пише в Шериата. Все пак десетият век, моля ви се. Това е настина нещо, което ги кара все още да живеят в миналото. Между другото, радикалният ислям не съществуваше като такъв до средата на 20 век. Кажете ми тероризъм, който знаете до средата на 20 век. Не съществува.

Водещ: Но имаше съветски.

Алекс Алексиев: Съветски, да.

Водещ: Съветски тероризъм.

Алекс Алексиев: Това е съвсем друга работа, но например може би знаете в самата Турция или по-скоро в Османската империя Шериата никога не е бил единствената правосъдна система, която съществува. Защо? Защото султаните са били умни дотолкова, доколкото са знаели, че ако направиш една система, ако Шериата – господстващ се от държавата, единственото нещо, което ще получиш , са размирици и война. В голяма част от историята на Османската империя е имало повече християни, отколкото мюсюлмани. И затова турците още от самото начало – още Мехмед II, така нареченият „Завоевател“ създават една система, която се нарича канун. Защото са знаели, че с Шериата не може нищо да се свърши.

Водещ: Говорим за радикалния ислям, за събитията в Саудитска Арабия и за това, че евентуално саудитите биха могли да бъдат заменени. Ако реформите на новия принц успеят, те биха могли да бъдат заменени в известана степен от президента на Турция Ердоган. Какви са неговите възможности като лидер на радикалния ислям?

Алекс Алексиев: Не са в никакъв случай толкова огромни, колкото тези на Саудитска Арабия. Може би си спомняте, но Саудитска Арабия стана петролна държава и то огромна петролна държава чак в 70-те години и то след едно знаково събитие, което беше ембаргото, което те наложиха на Запада след войната от 1973 година. В 70-та година те имаха добив от петрол, който им носеше пое дин милиард долара на година. След войната между Израел и арабите – 1973 година, цените на петрола хвръкнаха до такава степен, че 80-та година те вече имаха един доход от 100 милиарда долара – сто пъти повече. И тогава започнаха наистина огромни пари да влагат в радикализирането на ислям и то най-вече в Западна Европа.

Водещ: Като маша срещу западния свят.

Алекс Алексиев: Точно и Съединените щати,  и това съвсем доскоро не е преставало. Сега, това което започна да става – започна да се променя мнението на самите саудитите за това каква е ролята на мюсюлманското братство, която винаги е била най-влиятелната радикална ислямска организация. И може би си спомняте, че за първи път през 2011 година – така наречената „арабска пролет“, саудитите застанах не зад мюсюлманското братство, а зад военните и Сиси, което ще рече, че те за първи път започнаха да мислят, че ислямистите представляват заплаха и за тях. И след това в продължение на няколко години имаше доста интересни сведения, че те започват да се окопитват, в смисъл да разбират, че радикалният ислям и на тях може да навреди. 14-та година, например емиратите, които бих казал, че са много близки до саудитите и се влияят от саудитите обявиха 74 организации, терористични включително, две много интересни организации от Съединените щати, които в продължение на десетилетия се поддържаха от саудитите. Значи вече самите те започнаха да си признават, че нещата не са добри в това отношение и, знаете миналото лято, за първи път възникна сериозен конфликт с Катар. Защо Катар? Защото Катар, въпреки че има американски бази и се прави на много западен, в същото време те бяха много близки до Иран. Като погледнете това, което те правят – те дават възможност на Ал-Джазира да проповядва проислямска пропаганда от Катар. Дават възможност на един много известен ислямист, който се казва  Юсуф ал Карадауи, да говори по радиото. Той има около 20 милиона последователи. Крайно радикален ислямист. И се стигна дотам, че арабите, водени от Саудитска Арабия, направиха едно ембарго срещу Катар. И това продължава. И това, между другото, доведе и до конфликт с турците, защото турците на Ердоган винаги са били на страната на мюсюлманското братство, на страната на Хамаз и това доведе до конфликт между тези два полюса на радикалния ислям – между Турция и Саудитска Арабия. Саудитска Арабия, разбира се, е много по-мощна като икономическа величина. И какво ще стане не е ясно, но съвсем ясно е поне за мене, че в момента Турция застава срещу Саудитска Арабия, което ще е интересно как ще свърши тази работа. Можем да говорим за това до каква степен Ердоган би могъл да замени саудитите като главен спонсор на…

Водещ: Да, до каква степен той може да влезе на тяхно място. Във възможностите ли е това на Турция?

Алекс Алексиев: Много трудно. Въпреки че това, което Ердоган направи – той превърна така нареченият Дианет, което е директорат за религия в Турция, го превърна в ислямистки инструмент, който се употребява почти навсякъде, където има турска диаспора. Говорим за Германия най-вече, 980 джамии управляват турците там. Австрия, Холандия, Белгия, а и при нас. Това, което мен лично…

Водещ: Да. Щях да ви попитам имаме ли уахабитско влияние в България?

Алекс Алексиев: Безспорно. Нашето мюфтийство се ръководи от турски ислямисти. И кой и как е допуснал това е друг въпрос. Но аз лично смятам, че това е един позор за България, една суверенна държава. Всички тези служители на Дианет са турски държавни служители, там няма нищо случайно. Така че ние просто не можем да си позволим да продължаваме по този начин. Говори се, аз преди време бях на някакво събрание на Министерския съвет, свикано от новия министър на отбраната и той говори за това, че иска да въведе закон, в  който да не позволява на чужди имами, които са образовани кой знае къде, да управляват нашето мюфтийство. Това е абсолютно правилно. Тези хора би трябвало първо да са български граждани, второ – да знаят български език и трето – държавата трябва да знае къде точно са образовани и по какъв начин са образовани, защото едно е да бъдеш образован в някакъв ислямистки университет, друго е да си образован в България, където все пак има някакъв контрол. Така че това е нещо много разумно и се надявам да стане.

Водещ: Г-н Алексиев, каква би била реакцията в западния свят, ако Ердоган вземе позицията на лидер на радикалния ислям?

Алекс Алексиев: Той де факто вече е заел тази позиция и, за съжаление, поне според мен, Европа все още си прави пък и Америка, илюзии, че това не значи нищо, а пък фактически фактите говорят, че това значи много нещо. Ще ви дам един пример – Ердоган постоянно говори, че е сключил договор за внос на руски отбранителни системи – балистични системи в Турция. Какво значи това? Това значи, че той наистина, ако внесе руски балистични системи, те са абсолютно несъвместими с НАТО-вската балистична система.

Водещ: След като саботира НАТО, защо го търпят?

Алекс Алексиев: Защото все още имат някакви илюзии, че той може би ще се обърне. Аз нямам такива илюзии. Аз смятам, че  това е огромна грешка. Пиша за тези работи в статиите постоянно и рано или късно това ще стане. Рано или късно НАТО и Америка ще разбере, че този човек е изключително опасен за НАТО. И според мене, не знам дали тук е известно въобще,  в момента се води едно дело срещу един турски агент, казва се Зараб, който беше известен с това, че нарушаваше ембаргото към Иран. Но това, което е по-интересното е, че той нарушаваше ембаргото, като подкупваше трима известни министри, които са много близки до Ердоган. И сега започва делото, мисля че съвсем скоро. И това може също да допринесе за това Америка да разбере, че този човек – Ердоган е истински враг на всичко, зад което Америка и Европа практически стоят.

Водещ: Добре, но българският министър-председател Бойко Борисов се застъпва за Турция на високи форуми, може би 3 милиона бежанци са сериозен аргумент?

Алекс Алексиев: Вижте, аргументът, че Ердоган фактически ни пази нас. Той няма абсолютно никакъв интерес да ни пази нас, за него ние сме неверници. Да не говорим затова, че самият Дианет е публикувал карти, в които голяма част от България е вътре в Турция. Да не говорим дори за градове като Варна, като Пловдив, като Кърджали, което е въобще несъвместимо с някои добросъседски отношения. Но, според мен, идеята, че ние трябва да връщаме хора, които са обвинени от Ердоган, че били гюленисти, привърженици на неговия опонент Гюлен в Щатите, който живее в Щатите, са смешни. Смешни и  това може да донесе много големи тревоги на България. Защо? Защото на всеки човек, който е политически преследван, а той преследва политически всички тези хора, би трябвало поне да се види дали те заслужават политическо убежище. Това е основният принцип на демокрацията. Ние ги връщаме направо едва ли не на сигурна смърт или поне на дългогодишни присъди в затвора. Абсолютно неправилно. Да не говорим, затова че тези хора утре могат да дойдат отново на власт, защото Ердоган не е вечно на власт. Много късогледа политика, абсолютно неправилна. И затова за съжаление, освен мен, никой в тази държава не говори, а е важно да се говори. Защото знаете, сигурно знаете, че в Германия вече отдавна дават политическо убежище на такива хора, които бягат от Турция. Над 5 хиляди души има от НАТО, които са участвали в различните органи на НАТО, поискали са политическо убежище в Германия и им се дава. Защото те наистина са преследвани по политически причини.

Водещ: Каква би могла да бъде политиката на България в тази изключително опасна ситуация?

Алекс Алексиев:  Според мен политиката е да се държим за Европа, да се държим…

Водещ: Да, но Турция ни е до границите.

Алекс Алексиев: Но дори от тази гледна точка, единствената гаранция, която имаме ние за нашата сигурност, е НАТО. Друга гаранция нямаме. Затова НАТО е толкова важна за нас и затова като гледам всякакви русофили, които се мъчат по всякакъв начин да подкопаят нашето участие в НАТО, това е самоубийствена политика.

Водещ: И все пак, как България трябва да разговаря с Турция, с Ердоган?

Алекс Алексиев: По съвсем нормален начин между две държави, които не изповядват същата, не говоря за религия, говоря за политическа философия. Ердоган в момента е един краен ислямист, който е  диктатор, който е зарязал  всякаква претенция за демокрация. Той е фактически един диктатор. И ние трябва да се отнасяме към него както към един диктатор, което той е. В никакъв случай да не изпращаме обратно всеки, който не му е удобен на него, ние веднага да му правим услуга да изпращаме тези хора едва ли не на сигурна смърт или поне дългогодишен затвор. Абсолютно неправилно.

Водещ: Какви са грешките на ЕС спрямо Ердоган, защото ние сме член на тази общност?

Алекс Алексиев: Същите грешки, които България прави. В Германия Меркел направи една огромна катастрофална грешка като пусна, тя отвори границите  на Европа. Много неправилно да се смята, че тя е отворила границите на Германия. Не е вярно това. Тя отвори границите на Европа. Нямаше абсолютно никакво право да прави това, защото тя все пак е канцлер на Германия, не на Европа. Въпреки това моментално, не само че всички други в ЕК, защото Германия е доминантна, това не е тема за разговор, но тя започна да налага квоти, които източноевропейците трябвало да приемат. На базата на какво? На базата на това, че тя направи една катастрофална грешка. По принцип това, което наблюдавате в Германия в момента, е провалът на политиката на Меркел. И съвсем скоро ще стане ясно, че тя е наистина може би от гледна точка на Германия, оттам ще започне проблемът в Европа. Точно обратното на това, което много политици говорят, че едва ли не Германия е единствената стабилна държава. В никакъв случай не е така. Но това, което Меркел си прави илюзии в момента, е че едва ли не Ердоган ще предотврати нова вълна от бежанци в Европа. Той може по всяко време, когато желае да я причини. Очаквам го.

Водещ:  В края на нашия разговор не мога да не Ви попитам за едно интервю, което даде Симеон Сакскобургготски, в което се казва, че България има шанс да прецедателства първото и, забележете, последното европредседателство на ЕС?

Алекс Алексиев: Не мога да Ви кажа, не съм добре запознат. По принцип аз смятам, че Симеон допринесе много за това ние да сме на този хал, нямам никакви симпатии към него. Но, може би, има предвид това, че  еврото много силно се клати и има много голям шанс да се провали. Освен това във Франция, в Германия съвсем  открито се говори за Европа на две скорости, с други думи да се отблъснат тези държави от Източна Европа. Това може да стане само ако Европа се провали сама.

Цоня СЪБЧЕВА