Анастасия Георгиева, Дирекция „Здравеопазване“ – Варна: Сериозен е интересът към програмите за превенция и профилактика на детски заболявания

Анастасия Георгиева, директор на Дирекция „Здравеопазване“ – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Госпожо Георгиева, какви здравни програми се изпълняват за деца на територията на общината?

Анастасия Георгиева: Изпълняват се няколко програми, които ще обхванат общо около 3 200 деца. Първата програма е „Аз успявам“. В нея ще бъдат обхванати 215 деца. Тя е насочена преди всичко към профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с наднормено тегло заболявания. Децата се насочват към Спортния диспансер чрез медицинските ни специалисти от здравните кабинети.

Фокус: Какво се прави в тази програма?

Анастасия Георгиева: Всяко едно дете, което има съмнение за някакво ендокринно заболяване и повишаване например на кръвната захар за диабет, задължително се консултира с детски ендокринолог, правят се индивидуализирани пакети за раздвижващи упражнения в центъра и се проследява всъщност във времето след тези 15 сеанса как се подобрява здравето на детето. Това е първата ни програма. Другата е „Добър естетичен вид и комфорт за профилактика и лечение на гръбначните изкривявания“. Ще се обхванат 465 деца. Те също се насочват от медицинските ни специалисти от здравните кабинети. Програмата е насочена преди всичко към деца, които имат проблеми, свързани с изкривявания на гръбначния стълб, деформации на гръбначния стълб или плоскостъпие. Третата програма е „Детското зрение“. Ще се обхванат 1000 деца от специализираната ни болница по очни заболявания.

Фокус: Къде ще се изследват децата?

Анастасия Георгиева: Децата ще се изследват в детска градина „Дружба“ и детска градина „Лястовичка“. Четвъртите групи ще бъдат обхванати. Разбира се, подчертавам, това важи за всичките ни програми – това се осъществява след  съгласие от страна на родителите. Да се върна на „Детското зрение“, което ще има в детска градина „Дружба“ и детска градина „Лястовичка“, във „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“, в училището, първи и втори клас и в „ П. Славейков“, „Климент Охридски“. Програмата започва от 1 ноември и завършва на 30 ноември. Първи и втори клас на училищата, както казах, се обхващат. Следващата програма е „Детското дентално здраве“.Тази програма е насочена преди всичко към превенция и профилактика на детското дентално здраве. Ще бъдат обхванати 1 000 деца от първи до четвърти клас в училище „Захари Стоянов“, „Ангел Кънчев“ и в ОУ „Петко Рачев Славейков“. Тук искам да обърна внимание, че децата, които са от трети и четвърти клас , които са били обхванати миналата година по тази програма, също така ще бъдат проследени какви са резултатите от дейностите по детското дентално здраве. Последната програма е превенция  на заболяванията на слуха на децата. В програмата ще бъдат обхванати 540 деца от училището „Васил Априлов“ и „Ангел Кънчев“ от първи до четвърти клас. Всъщност програмата е насочена към профилактика на детския слух посредством изследвания на децата за установяване на намаляване на слуха и навременното следващо лечение.

Фокус: Има ли интересен към тези програми?

Анастасия Георгиева: Изключителен интерес има към тези програми и мога смело да кажа, че е ежегоден. Вие знаете, тези програми не се провеждат за първа година, но винаги имат изключително сериозен интерес. Надявам се, че ще бъдем полезни на децата на Варна.