Анастасия Стойчева, НИМХ: Предстои застудяване в следващите дни, съществени валежи не се очакват

Анастасия Стойчева, синоптик в НИМХ при БАН в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: По-студено време в края на седмицата, ще паднат ли температурите до минус 20 и за колко дълго ще е това застудяване?

Анастасия Стойчева: Да, навлизаме в един период , който ще ни върне с мислите си към януари месец, когато имаше доста студове. До към 14-15 февруари температурите ще се понижават и в края на тази седмица и началото на следващата минималните отново ще са в порядъка минус 10 и минус 15 градуса. Такива студове, както през януари не очакваме, но все пак е зимно време. Съществени валежи не очакваме. Ще остане сухо до към 18-20 февруари, ще има превалявания, но те ще са само на отделни места в страната, несъществени като количество. След това застудяване до към 15 февруари, ще имаме отново повишение на температурите. По-съществени валежи очакваме в периода след 20 февруари до края на месеца, когато отново пак със застудяване ще има отначало валежи от дъжд и след това от сняг. Доста разнообразно време ни очаква през февруари.

Водещ: Казвате очакват ни валежи след 20-ти, само че повече от дъжд или отново ще натрупа по-голяма снежна покривка, видяхме, че тя предизвика много проблеми през изминалия месец, за какво да се подготвим и ние, и властите?

Анастасия Стойчева: Такава съществена снежна покривка, отсега не се вижда. Наистина ще има валежи, по-сигурно е, че те ще са от сняг в Северна България, докато в Южните райони температурите ще се колебаят около нулата, така че там в началото на обстановките, които очакваме, при които ще вали, отначало ще завалява дъжд, след това ще се примесва със сняг, но в Южна България, като изключим, разбира се, планините, районите на Родопите, Пирин, там ще вали сняг, но в равнинната част на страната валежите ще са предимно от дъжд или от дъжд и сняг, докато в Северна България ще има валежи от сняг.

Водещ: През последния уикенд имахме наистина почти пролетни температури, казвате, че очакваме след тази студена вълна да има и по-топли дни. Кога ще се радваме на такива температури от порядъка на 10-11 градуса, всъщност колко дълго и това ще продължи?

Анастасия Стойчева: Всъщност тези ниски температури, за които говорих преди малко ще са сутрешните температури, в началото на следващата седмица, когато е ясно и тихо сутрин, докато през деня ще има и слънчеви часове, така че дори и при тези ниски сутрешни температури, през деня в много райони температурите ще се доближават до нулата, а на места в Южна България ща има и температури над 5-6 градуса. Така че вече ще има дни, в които дневните температури ще са по-приятни, а след 20-ти, за съжаление тогава ще има повече валежи, облачността ще е по-значителна, но отново ще има температури, които да са положителни, в повечето райони между 2 и 7 градуса например в страната, дневните температури.

Водещ: Добрата новина е, че все пак няма да ги има тези рекордни студове минус 20 например, каквито отбелязахме. С оглед на идващия уикенд какви условия ще предлага планината, ще бъде ли удачно да се спортува, да се разхождаме в планината?

Анастасия Стойчева: През почивните дни със североизточния вятър, с който вече започна застудяването и тази сутрин в Североизточна България температурите са вече ниски минус 5-6 градуса, в планините също ще се понижават температурите, но това означава по-подходящи условия за ски. Там има достатъчно сняг все още, така че като се изключи това, че ще духа североизточен вятър, умерен, само по откритите и високи части и временно силен, в планините ще е приятно за туризъм. Както казах съществени валежи не очакваме, а в неделя ще има и по-съществени разкъсвания на облачността, така че студено време в планините, но студено типично за февруари.

Евелин ЦАНЕВА