Ангел Джамбазки, ВМРО: ЕП не е скъпоплатен курорт, а място за сериозни битки и високи изисквания към изпратените там

 

 ЦИК вчера изтегли жребия с номерата на партиите, под които ще бъдат записани в бюлетината за предстоящите евроизбори. Под номер три се нарежда ВМРО-БНД. За очакванията от вота и за важните приоритети и предизвикателства пред следващия Европейски парламент разговаряме с  водача на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Джамбазки, чухме вече- в някои листи се залага на младите, в други на опитните. На какво залагате във вашата листа и кои български избиратели ще я припознаят?

Ангел Джамбазки: На много свършена работа и на още много работа, която предстои да бъде свършена в Европейския парламент. Ние имаме пет години биография на защита на българския национален интерес в Европейския парламент, на защита на българите от нелегална имиграция, двоен стандарт при храните, от блокацията на Истанбулската конвенция, от нелепите опити на леви и десни политици, така наречени, да разпределят нелегални имигранти в България. Така че ние имаме биографията, имаме опита. Имаме между другото опита на пакета „Мобилност“, на пакета „Макрон“ да съсипе българския бизнес и да прокуди нови 500 хиляди души от България. Така че ние имаме ясна представа какво трябва да се прави, ние имаме биография на свършени задачи, имаме и ясна представа какво предстои да се свърши. Така например в последния ден на последната сесия на този мандат ЕП подкрепи и гласува нашето предложение срещу двойните стандарти при храните, което задължава търговци, които си позволяват двоен стандарт и продават храни с различно качество в различните части на Съюза, да бъдат глобявани със сериозни суми. Това е конкретно свършена работа, която може да бъде отчетена пред българските граждани.

Водещ: Да, помним част от сериозните битки в този Европейски парламент. Споменахте пакета „Мобилност“, ангажираността с българското малцинство в Албания и  много други. За какво обаче предстои битка сега в следващия Европейски парламент?

Ангел Джамбазки: Отново пакета „Мобилност“ на второ четене. Трябва да бъдем много по-организирани и да не допуснем този път такива позорни прояви, като последната на трима български европейски представители – Малинов от „Демократична България“ и другите двама, които не се явиха на работа и провалиха с отсъствието си най-важното гласуване в целия мандат. Безобразно и безотговорно поведение, при което не отиваш на работа, за която получаваш отлично възнаграждение. Необяснимо и неоправдано. Това ни предстои – пакетът „Мобилност“. Предстои да направим нашите усилия, за да имаме справедлива сделка по него. Да можем да защитим интереса на 500 хиляди българи. Предстои и нещо в сфера, в която радио „Фокус“ е най-силно – признаването на българската национална общност, на българското малцинство в Косово. Имаме подписано предварително споразумение с председателя на косовския парламент Кадри Весели и лидер на една от демократичните партии на албанците, които ние нарочно приехме в нашето политическо семейство, това на консерваторите и реформистите, именно с тази идея да му дадем европейска легитимация. Да има, така да се каже европейски паспорт, за да бъде мотивиран и по-склонен да работи за решаването на този наш национален въпрос. А националният ни въпрос в Косово е да признато българското национално малцинство. Това ще бъде поредна стъпка във възстановяването на историческата справедливост, която ние дължим на паметта на нашите предци, ако искате, на паметта на Красимир Узунов също така. Така че да, това са нещата, които предстои да бъдат направени и аз съм уверен, че ще успеем да ги направим.

Водещ: Успя ли обаче по най-добрия начин страната ни да използва механизма, който Европейският парламент предоставя, в нейна полза?

Ангел Джамбазки: Винаги може повече, разбира се. Аз ви дадох примера преди малко с тримата герои на Доньо Донев. Какво да ви кажа? Четири години и половина усилия, четири години и половина работа, аз успях да докарам седем германеца да гласуват за България срещу германската позиция. Успях да докарам 20 англичани, които да ви кажа честно, малко се вълнуват иначе от проблемите на българския транспортен бранш, нали не се заблуждаваме, не се лъжем. Успяхме да убедим тези хора да дойдат гласуват. А тримата герои на Доньо Донев изтърваха самолета, „трамваят им спука гума“, така да се каже. Това е нагледно показателно колко често малкото камъче може да обърне колата.

Водещ: Изключително важни теми засегнахте. Предстоят и сериозни битки в следващия Европейски парламент. На фона на това, обаче ежедневно знаете ни се предоставят поредна доза скандали с имотите на властта – обвинения, проверки някак не спират. Ще се стигне ли до момент, до който обществото ще бъде ангажирано с поне част от тези важни въпроси около вота или това ще бъдем тематиката, която ще следим през цялата кампания?

Ангел Джамбазки: Едното не пречи на другото междудругото. Едното не пречи на другото, казвам го съвсем отговорно. Защото въпросът за това хората на изборни позиции в България да си дадат ясната сметка, че техните действия трябва да бъдат безупречни, че трябва да имат висок морален стандарт и поведенчески такъв, е крайно време да се случи. Няма нищо лошо в това. Когато има закононарушение, трябва да има и съответното понесено наказание. Когато има извършено престъпление, то трябва да следва наказателна отговорност. Всички, които се занимават и искат да се занимават с политика в България, трябва да са наясно, че дължат на обществото отговори и дължат на обществото поведение. И не е нормално просто да кажеш „ами на мен всичко ми е законно“, а и да докажеш, да покажеш и т.н. Нормално е, защото това ще възстанови доверието в българското общество към политическата система. Иначе няма никаква пречка да се водят и двата разговора. Като казвам двата разговора, имам предвид и разговора за важните за България европейски въпроси. Допреди миналия мандат, този, който приключва сега на 30 юли, ние, българите, гледахме на Европейския парламент като на нещо далечно и екзотично, като една добре платена туристическа дестинация, в която пращаш едни 17 анонимни дейци, на които няма да научиш името до края на мандата, да взимат по една шапка пари. В рамките на мандата ние успяхме да обърнем вниманието на българите. Ако направите едно проучване ще видите, казвам го, защото сме правили такива социологически проучвания, че огромната част от българските граждани вече знаят, че от Европейския парламент, от Европейската комисия зависят и техните доходи. Огромната част от българските граждани вече знаят, че от Европейския парламент, Европейската комисия и работата на българите там зависи тяхното благосъстояние. И вече са много по-заинтересовани от това кого изпращат, как се представя той, каква работа върши-не върши и какви са неговите успехи-неуспехи. И това е в края на краищата добре.

Водещ: В тази връзка става ли задачата на следващите евродепутати още по-трудна? Именно, от една страна, борба с важните въпроси, от друга, изчистване петното на България, което пък подобни вътрешнополитически скандали оставят?

Ангел Джамбазки: Разбира се, няма лесна изборна позиция. Не трябва да има лесна изборна позиция. Всеки един мандат на всеки един изборен орган има своите задължения и отговорности и те трябва да бъдат преследвани безусловно от хората, които са избрани. Ако някой си мисли, че отива на почивка, значи е объркал институцията. Ако някой си мисли, че ще отиде просто на курорт, да бъде скъпоплатен турист, просто няма да му се случи. Българите ще изискват все повече и повече и това е добрата новина. Трябва да се изисква все повече и повече от хората, които са на изборна позиция.

Водещ: На фона на добрата тенденция очевидно, която се отчита вътре в страната ни, много бяха темите, по които не се постигна обединение в Европейския парламент. Предстои ли да видим едно по-силно единение около важните въпроси или напротив, разединението вероятно ще остане и дори може да говорим за по-силни, активни антиевропейски настроения?

Ангел Джамбазки: Нека да видим първо кои ще бъдат избрани. Като начало дори от българската страна. Защото няма никакво съмнение, че личните качества на кандидатите, личните качества на европейските представители са изключително важни. Защото един човек може да бъде активен да си върши работата, да се бори за национална кауза, а друг може да бъде безобразен безотговорник като тези, за които говорих преди малко, и изобщо да не се явява на работа. Така че това са две различни неща и от тези различни неща зависи много представянето и на българската делегация. Аз съм убеден обаче, че стандартът, който положихме сега за съвместна единна работа и завършена работа, ще бъде преследван и от следващите български представители, които ще бъдат избрани, живот и здраве. Защото никой не иска да бъде сочен за лош пример. Аз съм убеден, че всеки един от избраните в бъдеще наши представители ще се постарае да представи себе си в добра светлина. В края на краищата от това зависи подкрепата за него.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА