Ангел Джонев, историк в РИМ – Кюстендил: Навършват се 100 години от обявяването на генерал Никола Жеков за почетен гражданин на Кюстендил

Главен асистент д-р Ангел Джонев, историк в Регионален исторически музей – Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Джонев, през 2017 година се навършват 100 години от обявяването на генерал Никола Жеков за почетен гражданин на Кюстендил, каква е връзката му с града?

Ангел Джонев: Генерал Никола Жеков е свързан с град Кюстендил поради обстоятелството, че в началото на Първата световна война за България, а именно на 14 октомври 1915 година, в Кюстендил се установява Главната квартира на Действащата армия. Като главнокомандващ той пристига в града и е настанен в къщата на известния политик и депутат по това време – Христо Славейков. Тук генерал Жеков пребивава няколко години и ръководи войската в най-кървавия конфликт от новата история на България. Трябва да отбележа, че неговият престой в Кюстендил е ознаменуван с избирането му за почетен гражданин. Удостояването му с това звание е станало след решение на Общински съвет, взето на 16 май 1917 година. Тази година се навършват 100 години от обявяването на генерал Никола Жеков за почетен кюстендилски гражданин, както пише в грамотата, връчена му от Общинския съвет. Официалното обявяване е извършено на 24 май 1917 година. Генералът е третият почетен гражданин, удостояван с тази висока чест.

Фокус: Грамотата ли е единственото нещо, което генералът получава в тази връзка?

Ангел Джонев: В чест на този висок акт на генерала е отстъпено място на хълма „Хисарлъка”, където е построена една вила. Тя е известна сред гражданството като вилата на генерал Никола Жеков. Тя е осветена на 29 юли 1917 година. Там главнокомандващият на Действащата армия се премества да живее, след квартирата при Славейкови. Близо 13 месеца там живее и посреща своите гости.

Фокус: Какви гости посреща генерал Жеков в тази вила?

Ангел Джонев: Кюстендил е образно казано военна столица на България в Първата световна война. През града и през вилата се извървява една дълга върволица от важни и ключови фигури от българския и от съюзническия елит. Пристигат сакскобургготският Карл Едуард и четвъртият син на германския император Вилхем ІІ – Август Вилхем. Това става между 19 и 21 март 1916 година. В началото на месец юни 1916 година в Кюстендил пристига германският главнокомандващ на Балканите фелдмаршал Аугуст фон Макензен, последван в края на същия месец от делегати на Райхстага, сред които е и Густав Щреземан, който по-късно е носител на Нобелова награда за мир. През декември 1916 година пристига в града и турският помощник-главнокомандващ и военен министър Енвер паша. Тук пристига, през 1918 година австроунгарският император Карл І и баварският крал Лудвиг ІІІ. Чест гост е българският монарх Фердинанд. Тези срещи винаги се осъществяват с главнокомандващия на действащата армия – генерал Никола Жеков.

Фокус: Какво е останало от това време, какви архиви се пазят?

Ангел Джонев: Останали са няколко недвижими културни ценности. Това е сградата на Главната квартира на Действащата армия, в която днес се помещава Община Кюстендил. От споменатата вила на „Хисарлъка” не е останало почти нищо, освен бункера и половината езерце от комплекса. Стои също и къщата, в която генералът е бил на квартира. От недвижимите културни ценности има изобилен набор от снимки и документи. Регионалният исторически музей в Кюстендил притежава една много значима колекция от фотографии, на които са запечатани споменатите вече височайши визити, както и от пребиваването на генерал Никола Жеков на фронта и в делегации при нашите съюзници. Това е едно голямо богатство и наследство, което разкрива ролята и мястото на Кюстендил през Първата световна война.

Венцеслав ИЛЧЕВ