Ангел Джонев, РИМ-Кюстендил: Повече от 60 доклада ще бъдат представени в рамките на Международната конференция за Първата световна война и участието на България в нея

Радио "Фокус" Кюстендил

Историкът от Регионален исторически музей главен асистент д-р Ангел Джонев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Джонев, Кюстендил е домакин на тридневна Международна научна конференция, посветена на Първата световна война на Балканите и участието на България в нея, през 1917 година, каква е нейната цел?

Ангел Джонев: Конференцията се провежда от 6 до 8 декември, а цялостната й тема е „Първата световна война на Балканите и участието на България в нея през 1917 година”. Тя е под патронажа на председателя на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война – министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Основната цел е да се дебатира върху интерпретациите на факти и събития от Първата световна война и да се даде тласък на нови изследвания. Обособени са и основни тематични направления.

Фокус: Какъв е поводът за провеждането на научната конференция?

Ангел Джонев: Конференцията е по повод вековния юбилей на най – големия конфликт в историята на България през последното издаване на нашата държавност, а именно в следосвобожденската ни история. Кюстендил има особено място в тази война. Тук е разположена Главната квартира на действащата армия или образно казано градът се превръща във военна столица на България за целия световен конфликт от 1915 до 1918 година. Тук пристигат видни личности от съюзниците, представители на Германия, Австро – Унгария, на Османската империя, чест гост е самият български монарх цар Фердинанд, синът му княз Борис е офицер за поръчки, дори му е подготвена и той обитава една специална квартира в Кюстендил, въобще Кюстендил е знаково място през Първата световна война. Именно затова националният инициативен комитет тази година предпочете Международната научна конференция да бъде проведена в Кюстендил. Организатори са Община Кюстендил, Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките, Регионалният исторически музей -Кюстендил и Македонският научен институт – София.

Фокус: Голям ли е броят на научните доклади, които ще се представят тези три дни?

Ангел Джонев: Очакват се значително количество колеги, над  60 са заявените доклади. Конференцията ще протече в няколко заседания, като първото заседание е в самата сграда на Главната квартира на действащата армия, а именно Община Кюстендил. Програмата на международната научна конференция започна с възпоменателно събитие в памет на загиналите български войни във войните за национално освобождение и обединение. Събитието се проведе пред паметника на 13-ти пехотен Рилски полк в центъра на града. На него присъстваха зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет – Кюстендил Михаела Крумова, зам.-областният управител на Кюстендил Райчо Цветин, генерали, адмирали, офицери от Българската армия, представители на местната държавна власт, гости и граждани на Кюстендил. Военнослужещи от Благоевград и София поднесоха венци и цветя. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на падналите герои за свободата на България.

Заседанията от първия ден преминаха в залата на Община Кюстендил, беше отделено време за приветствия към участниците в конференцията, след това започна и същинският разказ на колегите историци. На следващия ден конференцията продължава в Парк – хотел «Кюстендил», като е предвидено в заключителните й акорди, а именно на 8 декември, участниците да бъдат запознати с културно – исторически обекти и да им бъде показан един примерен маршрут, свързан с Първата световна война. Това са обекти в самия град Кюстендил, разбира се и храм – костницата в село Гюешево.

Фокус: Казахте, че има много участници, откъде са те?

Ангел Джонев: Имаме наши колеги от чужбина, от Полша, Гълрция, Сърбия, Мкедония, Словения, Русия. От българските колеги бих отбелязал академик Георги Марков, който е доайен на колегията свързана с войните за национално обединение. Тук ще подчертая, че ще присъстват редица учени от Българската академия на науките, от Института по история, Института по балканистика, от Софийския университет, Великотърновския университет, Шуменския университет, Югозападния университет, от Държавната агенция «Архиви» и нейните поделения в страната, както и колеги от регионалните музеи, от музейната мрежа в Република България.

Фокус: След края на конференцията, ще бъде ли публикувано всичко това и ще бъде ли достъпно за хората, които се интересуват от тази тематика?

Ангел Джонев: В плана на националния инициативен комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война е предвидена такава възможност. Осигурени са средства за издаването на докладите в съответен корпус, а и аз се надявам той да види бял свят наскоро след провеждането на конференцията, а именно през идната година.

Венцеслав ИЛЧЕВ