Ангел Найденов, бивш министър на отбраната: Ограниченият боекомплект, който България ще получи, не намалява възможностите на изтребителите F-16

Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната,  в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

Фокус: Правителството одобри сделката за F-16, която предвижда страната ни да купи 8 изтребителя – 6 едноместни и два двуместни. Общата цена е 1, 256 млрд. долара. Очаква се сделката да влезе за обсъждане в Парламентарната комисия по отбрана следващата седмица, а след това и в Народното събрание. Съотносим ли е договорът като цена и качество? Темата ще коментираме с бившия министър на отбраната Ангел Найденов. Г-н Найденов, ще получи ли страната ни това, което иска, или ще се наложи все пак да направи компромиси с качеството заради цената?

Ангел Найденов:  Сделката за доставката на новия тип боен самолет с основния е в центъра на медийното и общественото внимание през изминалата седмица. Да добавим, че освен решението на Министерски съвет, договорите бяха подписани на следващия ден и от министъра на отбраната в съответствие с мандата, който му беше даден. Посоки на разсъждение, които варират между пълното отрицание и иронията към сделката до възторга, според мен са грешни посоки, в които могат да вървят разсъжденията. България поиска новопроизведен, съвременен, многофункционален боен самолет със способности, които са необходими на военновъздушните сили, съответно на системата за отбрана и за национална сигурност на страната. Това и получаваме, но то има своята цена. Аз смятам, че това е едно добро решение при добро съотношение между цената и способностите, които притежава новият боен самолет. По същество ние получаваме възможност чрез реализацията на този проект да стартираме превъоръжаването и модернизацията на българските военновъздушни сили, получаваме възможност за партньорство със САЩ по отношение на индустриалното си партньорство и съответно чрез достъп до съвременни технологии. Получаваме възможност за достъп и прилагане на една съвременна система за обучение на пилоти и на инженерно-технически състав.

Фокус: Един от най-често задаваните въпроси, който чуваме по отношение на тази сделка, е ще подобрят ли въпросните изтребители боеспособността на армията ни или в един момент ще чуем оценката „скъпоструващи играчки“?

Ангел Найденов: Смятам, че ще подобрят и ще бъде ново ниво на боеспособност на българските военновъздушни сили. Всъщност ние получаваме боен самолет, който е четвърто поколение, с технологии, със системи и с оборудване, които се използват в самолети пето поколение. Това без съмнение е ново технологично ниво на военновъздушните ни сили.

Фокус: Знаете, г-н Найденов, най-честата оценка, която чуваме от противниците на това въоръжение, е, че това не е необходимо на страната ни към настоящия момент и тези средства могат да бъдат разпределени в много по-належащи посоки. В този смисъл Ви питам какво ще бъде основното предназначение на изтребителите след тяхното придобиване?

Ангел Найденов: Това са разсъждения на една част от противниците на новия тип боен самолет и това е възражение по същество срещу проектите за модернизация на българската армия. Но бойните самолети, с които разполагаме, имат определен срок на експлоатация. Те имат определен край на своя жизнен цикъл и съответно край на използваемост от военновъздушните сили. За бойните самолети Су-25 това е един период от време в рамките на между 5 и 7 години. По отношение на самолетите МиГ-29 това е 2029-2030 година. Всяка една нова доставка на боен самолет отнема време в порядъка на 3-4 години, както е в този случай – 2023 година по отношение на F-16.  Имаме и срок от 3 до 5 години след последната доставка за пълна оперативна готовност за използване на тези самолети.  Ясно е, че в този период от време ние трябва да реализираме проекта за модернизация и доставка на бойните платформи за военновъздушните сили, ако изобщо искаме да имаме военновъздушни сили.

Фокус: Тоест ако сега не ги придобием, след 10 години няма да имаме въобще самолети?

Ангел Найденов: Точно така или ще имаме бойни платформи, които не могат да бъдат използвани поради факта на изтичането на техния ресурс. Ако трябва да бъдат използвани, то те биха били използвани с риск за българските пилоти. Те не биха били в състояние да изпълняват задачите и отговорностите, които се очаква да изпълняват военновъздушните ни сили. Но това е тема, която се отнася към всички проекти, свързани с модернизацията на българската армия. Същото е по отношение на бойните кораби и бронираните машини за сухопътните войски –  два други големи проекта за българската армия, които са на стойност 2,4 млрд. лева. Въоръжението и бойната техника имат срок на годност и срок на експлоатация.

Фокус: И като говорим за срокове, какъв е срокът на живот на F-16?

Ангел Найденов: Срокът на живот на F-16 е от порядъка на 40 години, 12 000 летателни часа като ресурс, тоест един продължителен период от време, в който България може да експлоатира бойните самолети. Нека да подчертаем, че F-16 Block 70/72, който се очаква да бъде доставен за България, е последната модификация на самолетите F-16, т. е. най-съвременната платформа, която притежава съответно съвременни технологии, системи за защита, бордова електроника, въоръжение и оборудване на пилотските кабини.

Фокус: Очевидно, че с покупката разходите за изтребителите не се изчерпват, защото най-малкото е необходима една сериозна поддръжка, скъпа ли е тази поддръжка?

Ангел Найденов: Зависи с какво сравняваме дали е скъпа тази поддръжка. Естествено всеки един от самолетите има цена на летателния час, а цената на летателния час за F-16 не е от най-ниските, но не е и сред най-високите. Сравнявам със самолетите, които фигурираха в широкия списък за избор на боен самолет за България. Това, което споменавате, има отношение към доставката на боекомплекта, т.е. на боеприпасите и на ракетите, които са необходими за бойните ни самолети. Факт е, че F-16 по начина, по който сега се доставя, има един ограничен боекомплект, който обаче не намалява възможностите и не накърнява способностите на бойните самолети. Става дума за боеприпаси количества и съответно ракети, които биха били доставени на един следващ етап в последващи договори.

Фокус: Притеснително ли е отпадането на втори резервен двигател, в сделката остана само един, доколкото стана ясно?

Ангел Найденов: Това са въпроси, които могат да бъдат дискутирани с авиоспециалистите и с експертите. Има един резервен двигател, но бойните самолети идват със своите двигатели. Всичко това, което са преценили участниците в преговорния екип като минимално и необходимо, позволяващо експлоатацията на бойните самолети, е включено в този пакет, който ние получаваме. Резервният двигател е само част от комплекта от резервни части, агрегати и системи, които придружават тази доставка. Ако се погледне първо списъка,  който  беше публикуван, като решение на американския конгрес за доставката на бойните самолети за България, ще видим един широк набор от резервни системи, агрегати, радиостанции, нашлемни устройства – всичко онова, което България има възможност да закупи. И съответно можем да погледнем и списъка, който е предмет на четирите договора, които подписа министърът на отбраната. Ясно е, че в следващите години на експлоатация на бойните самолети ще има нови договори, ще има нови доставки и ще има нови плащания с оглед на потребностите за експлоатация на бойните самолети и това се отнася не само за F-16, но и за всяка една от единиците бойна техника и въоръжение, с които разполага или ще разполага българската армия.

Фокус: Акцентирахме основно на резервен двигател, защото в представите на нас лаиците, това е основното, без което не може, но разбира се, че има и много други елементи, като въпроса например с обучението на пилотите, които трябва да управляват тези машини. Колко дълго е обучението и има ли някакви рискове при него?

Ангел Найденов: Акцентираме на нещо, което да кажем е намалено по следния начин – били са предварително договаряни два резервни двигателя, от тях е отпаднал един, доставян е един. Това не пречи на експлоатацията на бойните самолети F-16. Имаме съответно вероятно намаляване в хода на предговорите на комплекта от резервни части, но той по отношение на самия проект за инвестиционен разход е определен като запазва в рамките на 3- годишна експлоатация, т.е. всичко това, което  е необходимо за началните и оперативни способности на бойните самолети. А това, че се намалява броят на обучаваните пилоти от 16 на 12 или на инженерно-техническия състав от 75 на 65, предполагам, че няма да се отрази драматично на експлоатацията на бойните ни самолети.

Фокус: Моят въпрос беше по-скоро колко дълго продължава този обучителен период?

Ангел Найденов: Период, който е в рамките на срока за доставка на първите бойни самолети. Всъщност обучението е един непрекъснат процес на подготовка и на преподготовка. Затова се създават и учебните центрове и в това число във военновъздушното училище в Долна Митрополия. По същия начин е и съответно системата за подготовка и обучение на инженерно-техническия състав. По-големият въпрос е, че тук създаваме центрове за обучение и за преподготовка и съответно създаваме способности за ремонт и поддръжка на бойните ни самолети и то в България.

Фокус: Да, нищо по-хубаво от това да се научим сами да си ловим рибата, а не някой да ни я даде, за да се нахраним. Едно изречение за обобщение, г-н Найденов, стъпка в правилната посока е този договор, ако правилно ви разбрах, от това, което ни казахте?

Ангел Найденов: Да, така смятам, като поглед върху онова, което има като изискване и като очакване от българските военновъздушните сили и това, което е предмет на договорите. Най-важното е, че това, което предстои да получим, включително с боекомплекта и с логистичното осигуряване, запазва многофункционалността и способностите на бойните ни самолети.

Фокус: Благодаря ви за това участие в нашето предаване, пожелаваме ви хубав и успешен ден.

Росица АНГЕЛОВА