Ангел Стойков, УНСС: Вече осем години популяризираме постиженията на възпитаниците чрез конкурса „Студент на годината“

Снимка: УНСС

 

В началото на следващия месец на 4 ноември за поредна година на специална церемония ще бъдат отличени заслужели студенти от УНСС в рамките на тазгодишното издание на „Студент на годината“. Съвсем скоро изтича и срокът за подаване на кандидатурите, който е до 25 октомври. Повече за конкурса разказва председателят на Студентския съвет в УНСС Ангел Стойков в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Г-н Стойков, за нас събитието действително е интересно, предполагам обаче много по-вълнуващо е за самите студенти. Кажете ни първо как се възприема „Студент на годината“ в университета?

Ангел Стойков: Студент на годината може да стане всеки един студент с различни постижения през изминалата  2018 година. В конкурса могат да участват всички студенти на нашия университет. Необходимо е да попълнят един формуляр за участие, както и да направят едно кратко резюме на себе си и своите постижения. Ако са участвали в различни конференции и имат различни сертификати, публикации, препоръки или грамоти могат да ги приложат. И ако журито прецени могат да станат следващия „Студент на годината“.

Водещ: Как се случва номинирането – от студенти за студенти или?

Ангел Стойков: Всички студенти, които са подали документи, биват сумирани и пращани на журито. Журито е в състав от 12 души. Гласува се по десетобалната система.

Водещ: Кой обаче влиза в журито, натоварено с тази очевидно не особено лека задача?

Ангел Стойков: Обикновено в журито влиза ректорското ръководство, влизат преподаватели от Катедра „Физическо възпитание и спорт“, народни представители, кметове на райони, тв водещи.

Водещ: Тазгодишното издание кое подред е?

Ангел Стойков: Конкурсът „Студент на годината“ се за 8-ма поредна година, като целта на събитието всъщност е да се популяризират постиженията на нашите колеги сред университетското общество и да се повиши тяхното самочувствие. Също така целим те да придобият допълнителни комуникативни и творчески умения чрез участието си в тези извънаудиторни занятия. Искаме да се развие едно мислене сред младото поколение за конкурентно участие и мотивация за победа. Не на последно място искаме да популяризираме своята дейност като Студентски съвет.

Водещ: Освен всички тези неща, които ни изброихте, съвсем немаловажни, какво носят титлите на самите отличени?

Ангел Стойков: Носят това, че като студенти на най-големия икономически университет в страната – ние сме над 20 хиляди студенти – това да бъдеш отличен в тези категории: „Бакалавър на годината“, „Магистър на годината“ „Докторант на годината“, „Спортист на годината“, „Талант на годината“ те отличава, че ти си най-добрият в своята категория. Това носи допълнително самочувствие. Носи и това е признание, което според мен, е с изключителна добавена стойност за самите студенти.

Водещ: Може ли обаче тези отличия, които студентите получават в университета, да бъдат съизмерими с отличията, които биха получили в реална професионална среда, в сферата, в която предстои те да се развият?

Ангел Стойков: Разбира се. Забравих да добавя, че този конкурс се организира и от Националното представителство на студентските съвети. Освен всичко изброено те се конкурират със своите колеги, което ги съпоставя в една конкурентна среда. И смятам, че има място този приз да бъде показателен за работодателите, че тези студенти наистина полагат изключителни усилия в извънаудиторните занятия и в университета, и могат да се конкурират в работна среда.

Водещ: Казахте една от целите е и популяризиране на различните специалности. Студенти от кои специалности обраха призовете миналата година?

Ангел Стойков: Миналата година призовете отидоха при студенти от специалност „Право“, студенти от специалност „Икономика“, докторант, който също изучава икономика, което смятам, че е нормално за икономически университет на територията на София.

Водещ: Споменахме как се случват номинациите, критериите, на които трябва да отговарят студентите. Да разбираме, че всеки може да подаде заявление сам за себе си. Това ли е по-честата практика или по-скоро студенти избират свои колеги, които да бъдат номинирани?

Ангел Стойков: Най-честата практика е всеки сам да идва да подаде своята кандидатура. Това е радостно за нас, защото това показва, че нашите студенти имат самочувствие, имат постижения и искат да бъдат първи, което е изключително важно за нашия университет, защото ние се съпоставяме с всички останали, които са на територията на София. И това е най-честата практика, да. Всеки сам идва да подаде своите документи със съответните постижения, които е придобил.

Водещ: Каква е актуалната бройка на студентите, за които вие в качеството си на председател отговаряте?

Ангел Стойков: Към днешна дата студентите на университета са над 22 хиляди, по последни данни на ръководството на университета.

Водещ: Наистина впечатляваща бройка. Ясна ли е вече и програмата за събитието другия месец?

Ангел Стойков: Програмата все още сигурен съм, че ще подлежи на промени. Но горе-долу са ясни изпълнителите. Заложили сме на изпълнители, които са част от нашия университет. Няма да заложим  на изпълнители, които са известни на по-сериозната сцена. Ще бъдат студенти на нашия университет, които имат певчески способности, танцувални способности, за да можем да наблегнем на това кои ще бъдат тазгодишните студенти на годината.

Водещ: Казвате 8 години подред се провежда този конкурс. Запазва ли се интересът сред студентите?

Ангел Стойков: Радвам се, че задавате такъв въпрос. С радост заявявам, че наистина се запазва интересът и винаги това събитие се чака с интерес от студентите, винаги аулата е пълна. Осма поредна година, както казах, има и приз, който е наречен „Приз на годината за национално ниво“. Ние имаме двама отличници там: Георг Шиков, който стана „Студент на годината“ през 2017 година в правни науки, имаме „Докторант на годината“, който стана през 2018 годината, което спомага за интереса на нашите студенти.

Водещ: Освен досег със студентите в УНСС, вероятно комуникирате и с други такива от различни университети, и то не само български. Отстъпват ли по нещо родните студенти в УНСС на европейските си колеги?

Ангел Стойков: По нищо не отстъпват, защото аз смело мога да кажа, че в УНСС преобладават едни от най-добрите преподаватели в България. Според последната статистика хората, завършили УНСС,  до първата година 90% от тях намират работа по специалността си. Не просто работа дали като сервитьори, дали като продавачи – по специалността си.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА