Ангел Стойков, УНСС: Отворени позиции за работа и стажантски програми от топ компании очакват студентите на „Кариери УНСС 2019“

В УНСС се открива третото издание на „Кариери УНСС-2019 г.“ Какво дава срещата на водещи компании у нас с родните студенти и затвърди ли се през годините успешното взаимодействие между бизнеса и висшето образование? Повече разказва председателят на Студентския съвет, който е и сред организаторите на събитието, Ангел Стойков в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Господин Стойков, върху какво ще се фокусира тазгодишното издание на форума?

Ангел Стойков: Тазгодишното издание на форума ще се фокусира върху топ компаниите, които се разполагат на българския пазар. Те ще бъдат тук – днес и утре на 16 и 17 април във фоайето на УНСС. Но преди да маркираме тези неща е хубаво да дадем малко предистория на самото събитие. Както вие казахте събитието се организира за трета поредна година съвместно с платформа за намиране на работа и Междууниверситетския център за кариерно развитие. Страхотното партньорство с платформата дава своите резултати, тъй като тази година на територията на университета ще има около 50 фирми, които ще имат възможност да се срещнат със студентите на УНСС. Събитието ще бъде открито днес в 10 часа от проф. д-р на икономическите науки Стати Статев, ректор на университета и Драгомир Николов, който е шеф на Агенцията по заетостта в зала „Тържествена“. Очакваме форумът да бъде изключително посещаван, тъй като сме направили сериозна кампания за разпространяването на това събитие . Нескромно ще кажа, че очакваме между 10 и 12 хиляди студенти да посетят форума. Както вече споменах ще има 50 фирми. От тях 25 ще имат възможност да направят свои презентации, уъркшопи, чрез които да покажат по-добре своите стажантски програми или вакантните позиции пред своята аудитория. Ще се даде възможност не само на студенти от УНСС, на всички млади хора и не само млади хора, които имат възможност да посетят форума и имат желание да намерят своята позиция за съответния пазар на труда.

Водещ: Казвате 50 компании. Ще има ли и международни такива, освен родните, разбира се?

Ангел Стойков: Да, ще има и международни компании, които са филиали, да не изброявам, тъй като са много. Бяха раздавани книжки с всички компании, които ще бъдат на територията на университета. Над 3000 книжки бяха раздадени в самия университет. Някои компании като „Deloitte“, като „Concentrix“, като „Adecco“, като „Армеец“, като „Allianz“ – всички тези топ компании, които са разположени на българския пазар, ще бъдат днес тук и студентите ще имат възможност да се срещнат с тях.

Водещ: Без да изброяваме имена разбира се, те са твърде много, но компании от кои сфери най-често посещават този форум?

Ангел Стойков: Разбира се, тъй като УНСС е икономически насочен, главно във финансовия сектор се наблюдаваше през последните 2 г. концентрация на фирми, но тази година тъй като фирмите са, както казах, над 50, не се вижда концентрация на точно определен сектор. Тази година дори имаме фирми, които са в IT сектора, в маркетинг услугите, в HR услугите, в юридическите услуги, телекомуникационните услуги. Различни сфери, защото както може би не е тайна за аудиторията, УНСС произвежда наистина едни можещи и знаещи кадри, които наистина се ценят на пазара на труда.

Водещ: Събирайки всички тези различни по своята същност фирми, всички тези студенти, които се очаква да посетят събитието, кой ще бъде акцентът на тазгодишния форум?

Ангел Стойков: Тази година акцентът ще бъде изцяло насочен върху това, че трябва да се подобри връзката между бизнеса и образованието. Не само с подобен тип кариерни форуми, които ще бъдат организирани и следващите, и по-следващите години, но трябва да се помисли и бизнесът как ще бъде насочен и в образованието. Все по-често и по-често се търсят кадри, които са практически насочени със сериозен опит в практиката. И тук бизнесът трябва да реши дали има възможност да даде своето в образованието, да участва по-активно и трябва да има обсъждане, трябва да има дискусия точно на тази тема. Защото образованието се развива и само теоретични познания понякога не са достатъчни за успешното развитие и за успешното позициониране на пазара на труда.

Водещ: Форумът предоставя ли възможност за лесното намиране на работа на студентите? Има ли така да ги наречем, „сключени сделки“ между студентите от университета и различни фирми?

Ангел Стойков: Възможността за намиране на работа на този кариерен форум ще бъде голяма, защото фирмите директно ще бъдат със своите HR-и и студентите на УНСС директно ще могат да подават своите CV-та тук и да бъдат направени работни интервюта, които да определят дали ще може съответният човек да заеме стажантска програма, дали имат нужда фирмите от хора, които да попълнят вакантни позиции. Така че на тези уъркшопи, презентации, които ще бъдат изнесени от фирмите ще има така награди, може би това е изненада за някои от студентите. Активните студенти ще получат стажантски програми, обучения в различните фирми и ще им се даде огромна възможност да се реализират на пазара на труда. Още във втори, трети курс да получат стажантски програми в наистина топ компаниите в България и да могат да продължат своето развитие занапред.

Водещ: Наистина чудесна възможност се открива на събитието днес и утре. Знаем обаче първата стъпка за успешна професионална реализация е едно добре подготвено CV. Умеят ли студентите достатъчно добре да представят себе си в един такъв документ?

Ангел Стойков: За щастие Студентският съвет при УНСС организира редица събития и редица обучения на различни теми и дори случайно или не, едно от последните обучения беше точно на тази тематика – как да бъде направено едно CV, как да бъде написано, за да е атрактивно за работодателите. Тъй като знаем, че работодателите, когато кажат че имат свободна позиция, се пращат редица CV-та и винаги най-интересните, тези които са наистина стойностните CV се набиват на очи на работодателите. Обучението беше и насочено и към това как да се държим на интервю, какви са правилните отговори при въпросите на интервюто и смятам че студентите на УНСС са подготвени за такива работни интервюта.

Водещ: Внимание ще бъде насочено и към фалшивите обяви за работа в интернет пространството. Как можем да разпознаем една такава обява и кои са капаните, за които трябва да се внимава?

Ангел Стойков: Платформата за намиране на работа, с която си сътрудничим е разработена така, че да е лесна и интерактивна. Много добре да е отчетливо коя фирма с какъв статут е, какъв опит има на пазара. Винаги хората, които имат нужда от информация могат да се свържат със сайтовете или фирмите, които предлагат съответната работа, за да поискат повече информация. Също така е хубаво, когато човек кандидатства за работа, за съответната позиция да има повече информация – дали от някой приятел, познат или от други хора, които вече са се сблъскали с подобен тип работа и подобни фирми, за да имат наистина възможност да се възползват по най-добрия начин от съответната фирма. Също така, тъй като така все по-често нашумяват на пазара фирми, които предлагат едни условия, а са дъщерни на международни фирми, е разработен вариант за сигурност. Компаниите застават със своя ЕИК номер и така се удостоверява, че те са реални фирми на пазара.

Водещ: Можем ли да обобщим, че форумът, който предстои днес и утре дава взаимни ползи както за студентите, така и за бизнеса у нас?

Ангел Стойков: Да, разбира се. Този форум през изминалите 2 г. беше организиран само в един ден. Тази година, тъй като фирмите са повече, преценихме и това е едно надграждане на форума, да бъде в два дни, за да може  фирмите, които са днес тук на територията на университета и студентите да се възползват един от друг по най-добрия начин. При наличието на толкова фирми студентите нямат физическата възможност да се запозна  ят с всички и да разгледат условията, които предлагат. От друга страна за един ден компаниите също нямат възможност да разкажат за работата си на максимално широка аудитория. За това преценихме, че в два дни форумът ще се получи много по-стойностен и ползотворен за двете страни. Така ще се изгради добра връзка между бизнеса и студентите. До момента обратната връзка след форума и от фирмите, и от студентите винаги е била положителна.

Силно се надявам тази година отново да е така и вакантни позиции да си намерят своите студенти, които наистина да се докажат в годините и да заемат сериозни мениджърски позиции. А тези студенти, които са първи, втори курс, които нямат възможност да започнат работа на пълен работен ден, да бъдат заети от стажантски позиции.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА