Андон Андонов, винопроизводител: Маврудът е един от най-старите и характерни сортове за пловдивския регион

Андон Андонов, винопроизводител от община Куклен, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив за гроздоберната кампания и тайните за хубаво и качествено вино

„Фокус“: Какво е виното за Вас?
Андон Андонов: Виното за мен е елексирът на живота. Едно време почти сме пили концентриран алкохол. Като стане есенно време пиехме само вино, просто организма се чувства по-добре, спиш по-добре, разбира се ако не прекаляваш. Отглеждам около декар и половина лозя, произвеждам всяка година близо 100 литра вино за собствена консумация.
„Фокус“: Кои са най-разпространените сортове характерни за пловдивска област?
Андон Андонов: Преобладаващите сортове в пловдивския регион са винените сортове лозя – „Рубин“, „Мерло“ и „Каберне“. В нашия регион се произвежда предимно червени вина. Има доста десертни лозя, които хората започнаха да отглеждат през последните години.
„Фокус“: Какви са тайните за производството на едно хубаво и качествено червено вино?
Андон Андонов: Най-важно е качеството на самото грозде. Тази година реколтата на гроздето в нашия регион е по-слаба, но качеството е доста добро. Годината беше малко сушава и гроздата се „изпекаха“, но по този начин се повиши качеството на гроздето. Друг важен момент за производство на качествено червено вино са чистите съдове, в които се полага гроздето.
„Фокус“: Как се определя качеството на едно вино ?
Андон Андонов: Качеството зависи от технологията на производство. Виното иска много грижи. Постоянно да се наблюдава какви процеси, докато трае ферментацията, се извършват. Хората  в домашни условия си правят виното както са запомнили от бащите и дядовците си, макар и технологиите в последните години да напреднаха и да има верификатори, които спомагат виното да се направи за 5-7 дни.
„Фокус“: Какви са основните неща, на които трябва да обърнем повече внимание, при производството на „Мавруд“?
Андон Андонов:
Маврудът е един от най-старите сортове в региона. Виното от този сорт е тежко, мъжко. Особено в Асеновградския регион има много майстори на този традиционен сорт. При Мерлото и Кабернето са малко по нови сортове. По специфичните условия при производството на вино от Мавруд са повече внимание като обменни градуси, цвят и плътност и.т.н. По-разпространена е разбработката на проф. Кондарев, говоря за „крилатия мавруд“. Това е нов сорт, който дава повече продукция.
„Фокус“: Колко време отнема изработката на виното – от посяването на лозята до готовия продукт?
Андон Андонов: След приключването на гроздобера процесът на производство, на едно вино в домашни условия, трае около 20-25 дни. След като се източи от джибрите самото вино оттам нататък се прави така нареченото откаляване. Това означава, че „калта“ трябва да падне на дъното, за да може виното да се избистри.
„Фокус“: През какви стъпки трябва да премине един винопроизводител, за да получи добра реколта и качествено вино?
Андон Андонов: Много зависи каква е била годината. През 2014 – 2015 година реколтата беше почти нулева. Освен атмосферните условия не е за подценяване и човешкия фактор. Много труд е необходим. Това е достатъчен отговор, защото всеки производител трябва да положи много усилия, за да може да бъде удовлетворен от крайния резултат.Колкото и да си добър винопроизводител, ако гроздето не е качествено, трудно е да се направи добро червено вино.
„Фокус“: Кога едно вино става най-хубаво за пиене?
Андон Андонов: Виното трябва да се избистри, да се отдели и може би като отлежи поне месец. Зависи от вкуса на човека. Много хора обичат да пият „младо вино“, други предпочитат то да е отлежало и го оставят в дъбови бъчви. Колкото видове вино, толкова са и вкусовете на всеки, който се наслаждава на тази напитка.
Кристиян ГАРОВ