Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Някой държави от ЕС предлагат преосмисляне на политиката по разширяване на Съюза, което не е добър сигнал

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио ”Фокус“. Заяви ли българските интереси гласуваната от НС декларация за Северна Македония и Албания, ще бъдат ли гарантирани те, или това е поредният документ?

Водещ: Г-н Ковачев, България заяви единна позиция за присъединяването към ЕС на Северна Македония с новоприетата декларация. Но самата декларация заявява ли българските интереси според  вас?

Андрей Ковачев: Първо България винаги е заявявала и продължава да заявява, че e за, европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани, и това е в наш интерес и ние искаме започване на преговори с Република Северна Македония и с Албания. И с това по никакъв начин не може да бъде злоупотребявано в Македония. Защото в последните няколко дни виждаме такава тенденция. Досега винаги се казваше да, ама вие какво точно искате от Македония. Ето сега го написахме точно. Като не могат да разберат какво точно, трябва  да бъдем конкретни. Ето тези плочи трябва  да бъдат махнати. Българите никога не са били „български фашисти“ и „фашистки окупатори“, в музеите не трябва  да има насаждане на омраза, в учебниците не трябва  да има насаждане на омраза. Трябва  историческите факти да бъдат представени такива, каквито са. Както е записано в договора. В него много ясно е записано, че базирано на историческите документи от съответната епоха, как тогава хората са се самоопределяли и самодекларирали. Същото важи и за сега живеещите там. Те имат право да се самодекларират и определят както желаят, и никой няма право да иска от тях някаква промяна. Това е тяхно човешко право. Но също така е било и е право на тези, които са нашите предци, общи предци преди нас също да не погазваме тяхната памет и така както са се самоопределяли и декларирали, така и да ги запазим за паметта и на сегашните, и на бъдещите поколения. Това мисля, че е  пределно ясно и човешко. И единственото нещо, което направи България и според  мен е правилно, да конкретизира. Ако досега е имало, както и в нашите западни, да кажем, европейски партньори в ЕС, така и в Македония  хора, които казват, ама ние не разбираме точно какво искате от нас. Ето сега е точно какво искаме от вас и то не е нещо, което е несправедливо. Напротив, изключително справедливо е, да, ние излизаме от тоталитарни режим, и те в Югославия, и ние в България, и ние не сме си свършили нашата работа. Има стереотипи в България, има хора, които продължават да повтарят комунистическите стереотипи от времето на комунизма. И в Македония има такива. За съжаление там е и все още като държавна политика. Правят се празници в кавички по този повод. Първа пушка, как са се били срещу българите. А всичко това е една гражданска война, която е била по време на Втората световна война, където хора, родени в Македония, македонски българи, едни срещу други са вдигали ръка.

Водещ: С една дума, тази разяснителна декларация ще помогне и за решаването на историческите спорове, които в последно време доста зачестиха.

Андрей Ковачев: Решаването на всеки спор зависи от двете страни. Това е двупосочна улица. Ако няма желание от едната страна за решаване, никаква декларация и нищо няма да помогне. Ако има искрено желание наистина да преодолеят югокомунизма, насажданата омраза, фалшивата интерпретация на история, продължаващо насаждане в училища на такава изопачена интерпретация, то явно няма как лесно да постигнем решение на този въпрос. И тука нека да кажем нещо много важно, тука ние не гоним „нека да направим компромис“. Няма как да направим компромис, с кое точно да направим компромис? С това да кажем, добре, Гоце Делчев е българин, ама Дамян Груев, хайде ще ви го дадем македонец. Тука няма как. Това е гавра и кощунство с паметта на хора, които са починали, които са имали своя кауза, са се самоопределяли, базирано на тези документи, като българи.

Водещ: Вие казахте, че трябва  готовност и от двете страни. България е готова, отдавна е ясно. Виждате ли готовност от страна на Македония да разреши тези спорове?

Андрей Ковачев: Много им е трудно. Между другото отварям скоба: И ние изпуснахме 90-те години, също много малко направихме с осмислянето на тоталитаризма в България, да не кажа и досега имаме огромни проблеми с това. Всяка втора улица в България се казва „Георги Димитров“. Нека да не забравяме, да бъдем изключително самокритични към нас. И към местната власт, и към кметовете, които абсолютно не се занимават с този проблем и не ги интересува. Затварям скобата. В Македония е трудно да преодолеят насаждането на тази пропаганда в продължение на 75 години, и преди сръбската окупация след балканските войни, и след Втората световна война с Титовия комунизъм. Много е труден процесът, но затова ние призоваваме към оригиналните документи. Нека, ако толкова е сложно за тях, просто да бъдат публикувани и да бъдат използвани оригиналните документи от съответната епоха. Създаването на българските и на македоноодрински революционни комитети, писмата на Гоце Делчев, на Дамян Груев, оригиналите на братя Миладинови на „Българските песни от Македония“. Григор Пърличев, неговите писма до султана и т.н. Оригиналните документи, как са тогава гърците определяли това население, какво е населението на град Кукуш, какво е било по етнически състав. Оригиналните документи от съответната епоха, от османските архиви, от дипломатическите архиви, от дипломатическите документи на представителите на великите сили тогава. Нищо друго не искаме от тях освен истината, освен това какво се е случило. А не интерпретация. Те ни казват, да, на четири очи, разбира се, да, така е, така пише, но ние трябва  да обективизираме това от сегашна гледна точка. Те, ако сега са били живи, щели да са самоопределят по друг начин. Както казва и г-н Стево Пендаровски, и това отприщи между другото сериозни негодувания в България, съвсем правилно, че сега искали български паспорт поради това, че искали да работят в Германия, и тогава по същия начин и Гоце Делчев имал обстоятелства подобни да не може да каже, че е македонец и да каже, че е българин. Проста такава висша форма на гавра е много трудно да се приеме.

Водещ: След тази декларация да очакваме ли наистина да се достигне до истината в историята?

Андрей Ковачев:  Ако има желание.

Водещ: Може би желанието трябва  да бъде изградено или провокирано, а това е вече работа на политиците според  мен. Искам да насоча вниманието ви към един друг момент. Албанският демографски натиск в Македония непрекъснато нараства. В страната от години съществуват своеобразни албански анклави, в които като че македонската държава на практика не функционира. Възможен ли е неблагоприятен сценарий в тази посока и ЕС отчита ли този факт?

Андрей Ковачев: Надявам се, че няма да се стигне до неблагоприятно развитие и затова е много важно да продължи европейската интеграция, затова съжалявам за последната информация от Брюксел, че Франция по всяка вероятност ще блокира започването на прегори с Република Северна Македония и с Албания. Това няма как да не бъде използвано от сили, които биха искали да дестабилизират целия регион. Трябва  по пътя на европейската интеграция да се преодолеят различията и разделението от миналото. Когато има такава европейска перспектива, мисля, че и много по-лесно ще могат да се правят реформите и ще може да се намери решение и на едни исторически спорове, които са от десетилетия. Не виждам друг начин. Всеки друг начин в историята е бил изпробван и е водил до много страдания, до много жертви и до разрушения. Надявам се никога повече това да не се случва.

Водещ: Акцентът в тази декларация е по-скоро насочен към Македония, позицията спрямо Албания е, че тя спазва прилагането на Закона за малцинствата. Възможно ли е и какви са настроенията за присъединяването на двете държави едновременно в ЕС, или ще бъдат приета едната после другата?

Андрей Ковачев: За съжаление, в някои страни, особено Франция, Нидерландия и Дания, има нежелание като че ли да се продължи толкова бързо по пътя на разширяването. Франция говори за преосмисляне на цялата политика по разширяване, и това за мен не е добър сигнал. Ние трябва да лобираме пред нашите европейски партньори с ясната позиция, че Западните Балкани са част от Европа, не могат да останат зона на нестабилност и те трябва да имат много ясна европейска перспектива, и разбира се, от тях също зависи, затова се връщаме, на желанието да решат проблемите, които имат както вътре в страната, свързани и със съдебни реформи, с всички реформи ,които европейската интеграция има нужда, така и със споровете, историческите, които са имали като наследство от тоталитарните режими в бивша Югославия и в България. Не трябва да забравяме и не мога да не коментирам един друг факт, че има, скоро аз видях такива отзиви, които казват: „Не, неправилно е, защото българската позиция  е много остра и конкретна.“ Аз мисля, че точно това е доброто, за конкретиката, не знам къде виждат тези критици острота в нашата позиция. Това е нещо, което ние винаги сме поставяли пред нашите партньори в Скопие, и те като че ли винаги са го неглижирали, защото не е било написано черно на бяло. Сега е написано, прието е както от МС, така и от българския парламент в специална декларация, и това е позицията на Република България, която, пак казвам, е исторически абсолютно конкретна и справедлива.

Водещ: Да, винаги конкретните неща са ясни какво трябва да бъде изпълнено.

Андрей Ковачев: Така направиха и гърците, между другото, въпреки че сега Кириякос Мицотакис не е доволен от договора от Преспа и иска определени допълнителни гаранции, но в договора от Преспа също е записано съвсем конкретно – всеки паметник трябва да получи съответната табела, на която пише, че съответно и Александър, и Филип са част от елинистичната култура и майка му Октавия, и всички тези паметници, които са безброй в момента в Скопие.

Водещ: Доколкото ви разбирам, вие смятате, че тази декларация ще гарантира в бъдеще българските интереси, и не е нужно да се мисли за някакъв допълнителен документ, както Гърция предлага да направят те за себе си.

Андрей Ковачев: Ние вече сме посочили конкретно какво разбираме както под спазването на договора за добросъседство, то в самия договор е записано това, ще го повторя – базирано на историческите документи от съответната епоха. По никакъв начин не е интерпретация на някой професор или академик от 60-те, 70-те, 80-те години. Тогава какво са писали си е тяхна работа. Ние искаме да стъпим върху историческите извори от съответната епоха, а не интерпретациите на който и да било. Това е записано и в договора, сега се преповтаря и в нашата декларация, и искаме така просто да бъде. Не защото България иска да налага ултиматуми или нещо несправедливо, а защото го дължим на паметта на тези, които са били преди нас и не са правели абсолютно никаква разлика между българин и македонец, което тогава е означавало просто роден в географската област Македония.

Елеонора ЧОЛАКОВА