Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Ако ЕС не даде перспектива на Западните Балкани, то други геополитически играчи като Русия, Турция и Саудитска Арабия не спят икономически

Ако ЕС не даде перспектива на Западните Балкани, то други геополитически играчи като Русия, Турция и Саудитска Арабия не спят икономически. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пред журналисти в Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една нестабилност на Западните Балкани се пренася като нестабилност на целия Европейски съюз. Да не говорим, че други геополитически играчи като Русия, Турция, Саудитска Арабия и Китай не спят икономически и ако ЕС не е като перспектива пред Западните Балкани, то влиянието на тези други играчи ще се засилва, което смятам, че не е добре за ЕС. Защото това са европейски страни – на нашия континент, и най-доброто е да бъдем заедно в европейската общност“, каза още Ковачев.
Евродепутатът обясни, че във връзка с темата за Западните Балкани вчера е провел среща с премиера на Албания и с външния министър на Косово. „С премиера на Албания обсъждахме две важни теми – подпомагане на европейската интеграция на Албания и започване на преговори за членство в ЕС, които ще започнат през май в София на срещата на високо равнище в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. А с външния министър на Косово обсъдихме създаването на българска общност там. За Косово е важно и като единствената страна, останала без визова либерализация, това да се промени и гражданите ѝ да могат да пътуват без визи към ЕС“, обясни Ковачев.
Той коментира и темата за името на Македония, като поясни, че ролята на България е да вдъхне кураж на премиера Ципрас и на премиера Заев, за да решат този спор.
По думите на евродепутата отношението на Брюксел към работата на Българското председателство до момента е положително и изрази надежда, че тези нагласи ще се запазят до края.