Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: 2025 година е само индикативна дата за влизане на страните от Западните Балкани в ЕС

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. 2025 година е само индикативна дата за влизане на страните от Западните Балкани в ЕС. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Ковачев. Той каза още, че в групата на Eвропейската народна партия постоянно се засяга въпросa за Западните Балкани. Ковачев допълни, че групата на ЕНП е една от партиите, която най-често застъпва темата за региона в ЕП. „Отблокирането на страни като Македония, Косово и Босна и Херцеговина е важно, за да продължат напред към европейската интеграция. Добре е това да стане възможно най-скоро“, каза още Ковачев. „2025 година е индикативна дата, която по никакъв начин не е гаранция за нито една от страните за Западните Балкани. От тях зависи дали ще се справят с този процес. Черна гора е най-напред по отношение на преговорните главите, които са затворили и за момента има най-добри шансове за присъединяване през 2025 г.“, каза още той.
Андрей Ковачев допълни, че всичко зависи както от самите страни, така и от ЕС. Също така от това до каква степен днес ще могат да се обединят страни като Франция и Германия около идеята, че това е добре за целият ЕС.