Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: В рамките на следващите няколко дни Великобритания трябва да събере кураж и да каже дали иска да остане в ЕС, или не

В рамките на следващите няколко дни Великобритания трябва да събере кураж и да каже дали иска да остане в ЕСм или не. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ в интервю за Агенция „Фокус“.
„Както за всички други граждани на ЕС, така и реципрочно за всички граждани на Великобритания, които живеят в 27-те страни-членки, остава огромната въпросителна какво се случва. Те ще бъдат формално граждани на трета страна, ако Великобритания излезе без споразумение от ЕС. Вчера председателят на ЕП Антонио Таяни също каза, че след този вот на Лондон основната негова мисъл е за над 3,2 млн. граждани, които са във Великобритания от другите страни-членки, както и за британските граждани в ЕС. И в следващите няколко дни трябва да има яснота и за това. Затова призоваваме Великобритания да разбере какво в края на краищата наистина иска. Не може да искат излизане от ЕС, да подпишат споразумение за това излизане, да отхвърлят това споразумение, да казват, че не искат и без споразумение да излизат от ЕС – в края на краищата Лондон трябва да събере кураж и сили и да каже какво иска“, заяви Ковачев. Той посочи, че ако Великобритания иска втори референдум, то той трябва да бъде направен по най-бързия начин.
Ковачев посочи, че 29 март е денят, в който Великобритания ще напусне ЕС, ако преди това самото британско правителство не оттегли нотификацията, която е направило по чл. 50 от Договора за ЕС. „Ако го оттегли, то тогава според тълкуването на съда в Люксембург, ще се счита, че Брекзит няма да се случи наистина. И тогава Великобритания ще участва на предстоящите европейски избори. Но ако не оттеглят нотификацията по чл. 50, то тогава Великобритания ще излезе от ЕС. Аз не виждам възможност ЕС да удължи този срок, защото няма как хем тя да излезе от ЕС, хем да участва в изборите за Европейския парламент, когато ще бъдат избирани членове на ЕП за следващите пет години“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА