Андрей Ковачев: Или сме в единен, солидарен ЕС, който трябва да бъде силен, бърз и ефективен, или не сме

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Българските евродепутати се обединиха и изпратиха писмо до представители на ЕК, с което изразиха тревогата си от очакваните следващата седмица протести на гръцки фермери, които биха могли отново да блокират границата ни със съседна Гърция. Помните как миналата година над 6000 шофьори преживяха блокадата от повече от 40 дни в окаяни условия, а икономиката ни понесе десетки милиони евро загуби. В писмото се изказва несъгласието на евродепутатите с пасивността на комисията миналата година. Те поискаха и санкции в случай, че гърците не реагират адекватно на евентуална блокада. С вързани ръце ли ще бъде България, ако гръцките фермери за пореден път решат да затворят границата ни? Темата ще коментираме с Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Добро утро, г-н Ковачев.
Андрей Ковачев: Добро утро на Вас и на слушателите на „Фокус“ от Страсбург.
Водещ: Ще си позволя първо да Ви поздравя с преизбирането Ви като квестор в Европейския парламент.
Андрей Ковачев: Благодаря Ви много. Това е признание за нашата работа – на всички български евродепутати и за България – във формирането на европейските политики.
Водещ: Това всъщност Ви прави част от онези 21 души, които представляват т. нар. Бюро на Европейския парламент, Председателството му – заедно с председателя, заместник-председателите и останалите квестори. Честито преизбиране още веднъж, но нека Ви попитам: позицията Ви на квестор, както и фактът, че с новия председател Антонио Таяни сте от едно политическо семейство, ще Ви позволят ли по-лесно да представяте на високо европейско ниво наболели проблеми на България?
Андрей Ковачев: Разбира се. Това, че имаме български представител в ръководството на Европейския парламент, дава възможност директно пред тези, от които зависи функционирането на Европейския парламент, да поставяме нашите проблеми, нашите притеснения в случая с това, което ще коментираме след малко, да имаме директно информация от извора, както се казва, какво ще се случва и ако трябва, да се реагира по най-бързия начин, да може да се свържем и с г-н Таяни, и с другите колеги в Председателството на Европейския парламент.
Водещ: Тоест да разбираме, че ако се стигне до блокада от гръцка страна, от фермерите, Вие ще имате възможност своевременно да реагирате и да информирате новия председател, г-н Таяни, да го помолите, доколкото е възможно според неговите правомощия, да вземе отношение и да се намеси, така ли?
Андрей Ковачев: Разбира се. Но ние приехме превантивно, между другото по инициатива на моя колега г-н Пирински, тази позиция на всички евродепутати от България, за да не се стигне отново до това, което беше миналата година и беше абсолютно неприемливо за нас, за българските граждани, за българския бизнес, беше нарушение на европейското законодателство. Затова искаме от комисията още отсега да е в готовност, а не когато се случва този факт. Призоваваме гръцкото правителство, то има основната отговорност да предотврати блокирането на трансевропейски пътни артерии, за да не се затрудни свободното движение на стоки и хора в Европейския съюз. А това е основно задължение на всяко национално правителство – да гарантира такова свободно движение в Европейския съюз. Затова имаме тази обща и категорична позиция, нашите усилия са да предотвратим събития, каквито са случиха миналата година.
Водещ: Вие взехте проактивни действия и мерки. Властите у нас направиха същото, но достатъчно ли ще бъде това и ще окаже ли влияние на гърците, които, г-н Ковачев, сякаш са усвоили нашенската поговорка, че е по-важно на съседа да му е зле?
Андрей Ковачев: Тук имаме ситуация, в която националното гръцко правителство носи пълната отговорност какво се случва на територията на Гърция, въпреки че имаме Европейски съюз. От друга страна, аз съм европейски привърженик и между другото бих искал Европейската комисия – като правителство на Европейския съюз – да има повече инструменти директно да предотвратява такова блокиране на свободното придвижване на стоки и граждани в съюза, но за съжаление инструментите в момента са индиректни – за санкции, за започване на процедура в съда на Европейския съюз в Люксембург. Разбира се, България, по чл. 259 от Договора за функционирането на Европейския съюз, също може да повдигне иск със санкции срещу Гърция, могат да се повдигнат и частни искове за финансови компенсации за нанесените щети на превозвачите и на другите засегнати от възможна нова блокада. Но пак казвам, основна отговорност на правителството на г-н Ципрас е да предотврати блокиране на свободното придвижване на стоки и граждани на територията на Гърция. Затова и в нашата позиция отправяме призив към правителството на Гърция и, разбира се, към самите фермери или тези, които искат – както беше съобщено – от 23 януари да блокират пътища в Гърция, да търсят друг начин за решаване на социалните си проблеми, да не пречат на трети страни, каквито се явяват България, българските превозвачи и българските граждани, в искането си за съответните социални придобивки или пък всички други неща, които притесняват гръцките фермери.
Водещ: Има ли вече реакция на позицията, която изпратихте?
Андрей Ковачев: Не, още нямаме официални реакции. Знам, че има сигнали от гръцки дипломати, че ще се опитат да направят всичко възможно да не се случи това, което се случи миналата година. Но официално от ЕК и от гръцкото правителство не сме получили реакции.
Водещ: Ако все пак блокада има, следват два въпроса: Какво можете да направите Вие като евродепутат и какво може да направи България, разчитайки може би на подкрепа от страните, които също биха били засегнати? Миналата година, помним, бяха накърнени интересите и правата на шофьори от Полша, Чехия, Унгария, Германия, Австрия и Словакия. Можем ли да разчитаме на международна подкрепа при подобна ситуация?
Андрей Ковачев: Да, разбира се. Може да разчитаме и нашата позиция е за подготовка на такава подкрепа при нужда. Затова казвам, че това, което приехме, е превантивно, да имат готовност всички институции, които имат отношение, всички ресорни комисари, особено комисар Биенковска, която отговаря за свободното придвижване на стоки в Европейския съюз. Те имат готовност да реагират незабавно, да се нотифицира Гърция още отсега, превантивно, от страна на комисията, че ще последват съответно действия от страна на ЕК, които са свързани и със санкции, и с повдигане на дело в съда на Европейския съюз в Люксембург. Отделно, разбира се, са санкциите, които всеки потърпевш може да поиска за компенсации.
Водещ: Санкциите достатъчно ефективни ли са според Вас и ще уплашат ли гърците? Те сякаш не се вълнуват много от това, което западните им партньори смятат за ситуацията у тях, протестират си и в същото време получават помощи от Запада, за да оцеляват.
Андрей Ковачев: Тук може би трябва наистина да поглеждаме ситуацията по-детайлно. От една страна, имаме гръцкото правителство на г-н Ципрас. От друга, имаме тези, които искат да протестират – било то фермери и други, участващи в различни отрасли на икономиката. Те много често не се съобразяват с това какво може да се случи на Гърция или на някоя друга страна. Между другото, нека си представим случая, ако в България например има отрасъл, който би искал да протестира и да наложи някакви свои виждания за икономиката или социалната политика в страната, и са решени да го направят, без да се съобразяват с интересите на страната си, защото това наистина не е в интерес и на Гърция – да започнат дела в Люксембург с потенциална възможност за санкции. Но тук трябва да кажа, че тези европейски инструменти са тромави, много бавни. Например съдебният процес в Люксембург, ако има такъв, със сигурност ще бъде много дълъг, в продължение на месеци, ако не и на година. След като приключи тази блокада, фактически той става безпредметен, защото поводът за повдигане на обвинението в Люксембург вече не съществува и остават само компенсациите, които трябва да бъдат изплатени в други дела. Аз съм за повече правомощия на Европейския съюз, който да може много по-осезателно да налага европейското законодателство. Тук се сблъскваме с нещо много интересно, което трябва да ни е ясно. Много често обвиняваме Европейския съюз, че е бавен и неефективен. Обаче в същото време тези, които го обвиняват, не му дават или не искат да му дадат повече пълномощия и инструменти, за да бъде по-бърз и по-ефективен. Това е много важен проблем, който трябва да се разбере. Искаме да има – и не само в случая с блокадата на гръцки фермери, но във всички случаи – наши политики, особено за отбрана, сигурност, миграция, но когато обвиняваме Европейския съюз за неефективност и бавни действия, той е толкова бърз и толкова ефективен, колкото страните членки ги вълнува да бъде бърз и ефективен. Ако не дадем на Европейския съюз и Европейската комисия директно възможни правомощия за интервенция, няма как да искаме от тях да бъдат бързи и ефективни и влизаме в омагьосан кръг. Казваме: „Не, ние сме суверенна държава“ или всяка страна казва, както Гърция: „Никой няма да ни се намесва какво ще правим тук“. От друга страна, на другите казваме: „Да, ама Европейският съюз е бавен и неефективен и не може да възстанови свободното придвижване на стоки и граждани“. Надявам се, че и вашите слушатели разбират какво е противоречието. Или сме в единен, солидарен Европейски съюз, който трябва да бъде силен, бърз и ефективен – тогава трябва да сме готови да дадем инструменти на институциите на Европейския съюз да бъдат ефективни и бързи, или не сме.
Лора ТЪРКОЛЕВА