Андрей Ковачев: Трима българи отсъстваха, три гласа не достигнаха пакет „Мобилност“ да отпадне от този Европарламент

Андрей Ковачев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП, член на председателския съвет на Европейския парламент, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Изключително инфарктно и важно за страната ни, за транспортния бранш у нас, за съдбата на 70 хиляди семейства гласуване бе направено в Европейския парламент. България загуби битката за отлагането на Пакета „Мобилност“, при това само с 2 гласа. Гласуването е завършило преди минути. Сега сме в пряка връзка с евродепутата Андрей Ковачев – член на председателския съвет на Европейския парламент. Добър вечер, г-н Ковачев. Това е неприятна новина.

Андрей Ковачев: Добър вечер от Страсбург, където наистина преди малко завърши гласуването по дневния ред, и ние поискахме точката да отпадне от дневния ред от тази седмица на пленарното заседание. Наистина за съжаление с 3 гласа не успяхме.

Водещ: Три?

Андрей Ковачев: Да, 2 гласа, но все пак трябваше да има за неравенство един в повече. 156 гласуваха за оставането на точката, 154 за отпадането на точката и 14 въздържали се. Пак трябва да кажа, за огромно съжаление имаше отсъстващи от българската делегация, така че ако те бяха всички там, щеше да мине точно с тези 3 гласа и щеше да отпадне точката.

Водещ: Кои отсъстваха, г-н Ковачев?

Андрей Ковачев: Това не мога да кажа, вие ще проверите след това като видите гласуването, което е поименно. И искам да ви кажа, че това не е края, разбира се – в сряда ще започне гласуването, но то е с над 1 600 поправки по текстовете. Това засега не се е случвало никога в Европейския парламент, и аз не смятам, и тук затова искам да ви успокоя и това, което казахте, че сме загубили битката – не е така, аз не смятам, че този пакет може да мине в този мандат. 1 600 поправки – това означава, че евродепутатите ще стоят няколко дни в пленарна зала – това няма как да се случи. И по принцип председателят на Европейския парламент при така създалата се ситуация може да върне този текст и той отново да отпадне от гласуване в пленарна зала. Така че нека да не предвещаваме засега.

Водещ: О, значи има шанс, наистина може да отпадне.

Андрей Ковачев: Да, разбира се. Ние сме подготвили изключително много поправки. Разбира се, процедурните въпроси, защото имаме прецедент – за първи път ще влиза доклад, законодателен акт по-точно на Парламента без да е минал през Транспортната комисия или ресорната комисия на Парламента, ще влиза директно в пленарна зала, и то текст, който идва от Европейската комисия без никаква санкция на парламентарните комисии, на Парламента. Обратно, докладите в Парламентарната комисия по транспорт бяха отхвърлени 2 от 3-те доклада, и в момента даже уредбата по правилника не е ясна и различни мнения има, че това, което се извършва за искане за гласуване в пленарна зала, не е в съответствие с Правилника за функциониране на Парламента и законодателната дейност. Затова исках да успокоя, че все още не може по никакъв начин да се каже, че нещо е загубено, а и нека да кажем, че говорим за първо четене на този законодателен акт. След това той отива на т.нар. „триалог“ с Комисията и Съвета, и трябва да дойде на второ четене. А няма как през този мандат това да се случи, защото той завършва след няколко седмици.

Водещ: Вие познавате добре процедурите в Европейския парламент, член сте и на Председателския съвет, смятате ли, че няма възможност двете четения да минат в рамките на този мандат?

Андрей Ковачев: Аз не виждам как ще минат, след като преди малко ви казах – има над 1 600 поправки, а по принцип, когато има един текст над 50 поправки, той трябва да бъде върнат в ресорната комисия на Парламента. Тук говорим не за 50, а за 1 600.

Водещ: А дали е възможно да се създаде прецедент и пак да се гласуват анблок текстовете независимо от поправките?

Андрей Ковачев: Това е вече наша задача да не се случи. Разбира се, че ще има опит да се групират поправките – той тече в момента, да се опитат да групират по съдържание определени поправки, и ние съответно пък ще искаме разделно гласуване. Така че от 1 600 може накрая да се случат и повече. Аз, пак казвам, не смятам, че ще успеят.

Водещ: Г-н Ковачев, след гласуването отивате на заседание на Председателския съвет при председателя на Европейския парламент, този въпрос дали ще бъде разискван?

Андрей Ковачев: Със сигурност. Аз даже преди началото на заседанието ще говоря с Антонио Таяни, какво е неговото мнение. Надявам се, че той също ще подкрепи, че при наличието на толкова много поправки и такова сериозно разединение на Европейския парламент по тази тема – 2 пъти отхвърлян в пленарна зала, 2 пъти отхвърлян в Транспортната комисия, няколко седмици преди края на този мандат е много по-разумно, логично да се отложи този законодателен акт за новия Европейски парламент, който ще има нова легитимация след европейските избори на 26 май и в много по-спокойна атмосфера могат да се търсят взаимно приемливи компромиси, а не сега няколко седмици преди края на мандата на Парламента, но за съжаление имаме колеги от Белгия, от Нидерландия, от Франция, Германия, които пък са на противоположното мнение. И пак казвам, можеше да приключим доста по-безболезнено, ако в понеделник  бяха се намерили още 3 гласа, които да подкрепят нашето желание да отпадне точката от дневния ред, и разбира се, също е доста жалко, че точно трима българи отсъстваха.

Водещ: Трима българи отсъстваха, три гласа не достигнаха?

Андрей Ковачев: Ами за съжаление, аз го казвам честно казано с болка, точно така е, да.

Водещ: Да. Пак бих ви попитала кои са тези трима наши сънародници?

Андрей Ковачев: Аз мисля че вие сте журналисти и имате възможност, той още не е излязъл списъкът, може да е излязъл вече от гласуването. Аз не мога да кажа за момента, не съм гледал точно, и не следя кой влиза и кой излиза от пленарна зала. Така че след малко ще излезе поименното гласуване и вие ще можете да го погледнете.

Водещ: С какво да си обясним тази настървеност от страна на Холандия, на Белгия, на Франция и Германия най-вече за приемането на този пакет? Тази настървеност срещу нашите превозвачи?

Андрей Ковачев: Нека така да кажа, че все пак ние доста неща сме постигнали, защото те казват: „Вие 2 години или година и половина го отлагате“. Нека да кажем, че ние наистина успяхме тази точка да я отлагаме в продължение на повече от година и половина. И можете да си представите, че от другата страна при такова огромно отлагане, което ние постигнахме, има вече сериозна настървеност, която казва, че: „Вие отлагахте до толкова дълго време. Сега е вече време да го приемем, независимо, че е краят на мандата“. Ние казваме пък обратно. Това е разделителната линия. Много е опасно в момента преди изборите, когато емоциите са толкова големи, когато има и възможност за използване на темата и в предизборната кампания, да се гласува насила 2 или 3 седмици преди края на мандата. Това е моето обяснение, че има разочарование у тези колеги, че не са успели в последната година и половина да гласуват този текст или да се гласува този текст.

Водещ: Много ви благодаря за времето, което ни отделихте, за това че ни оставихте надежда, за това че има голяма вероятност въпреки всичко в рамките на този Парламент пакет „Мобилност“ 1 да не се гласува.

Андрей Ковачев: Така е.

Цоня Събчева